Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

70 éve történt a délvidéki magyar népirtás

Hatodik alkalommal emlékeztek Szegeden a délvidéki magyar népirtás 1944/45-ös eseményeire szombaton.

A 70. évforduló alkalmával a Gál Ferenc Főiskolán tartott megemlékezésen Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke elmondta, hat évvel ezelőtt kezdeményezték a köztársasági elnöknél, hogy ezt a napot a magyar népirtás emléknapjává nyilvánítsák. Reméli, hogy előbb-utóbb lesz egy ilyen emléknap, és azt is, hogy a jeltelen tömegsírokban nyugvó áldozatokat el tudják temetni.

A 70 éve történt a délvidéki magyar népirtásra emlékeztek. Fotó: Frank Yvette (galéria)


- A megbékélés folyamatát nem lehet visszafordítani - hangsúlyozta beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. - Ha képesek voltunk az elmúlt évtizedekben kitartani, erősek lenni, meggyőződést magunkban hordozni, hogy az igazság előbb-utóbb megtalálja a maga útját, akkor azt gondolom, erre ma még inkább megvan a lehetőségünk. Egy évvel ezelőtt amikor itt voltam, azt mondtam, hogy reményeim szerint hamarosan meglesz az a kormányrendelet, amelyik jogi értelemben hatályon kívül helyezi a kollektív bűnösségről szóló döntést. Azt követően volt egy előrehozott parlamenti választás, a választásokat követően mi többek között azért lettünk a Haladó Pártnak a partnere kormányzati szinten, hogy meg tudjuk fogalmazni ezt az igényünket. Ez úgy került be a koalíciós megállapodásba, mint az egyik első teljesítendő feladat - mondta Pásztor István. Aláhúzta, feladatunk van többek között a kárpótlás vonatkozásában, a történész vegyes bizottság munkájának a befejezése vonatkozásában, a különböző múltbéli történetek részleteinek föltárása vonatkozásában. Úgy véli, megkérdőjelezhetetlen eredmény, hogy november 2-án a szerb miniszterelnök Szabadkán beszédet mondott, lerakta az emlékezés virágait és főt hajtott.

- Pontosan tegnap volt 70 éve, hogy kiűztek az otthonunkból. Nagyon kevesen vagyunk már túlélők. Mindig azt várjuk, hogy egyszer ismerjék el, hogy megtörtént. Megértük azt, hogy lett egy emléktábla, és levették rólunk a kollektív bűnösség terhét. De valami még elmaradt: a kártalanítás - fogalmazott Teleki Júlia, a népirtás túlélője, aki egyéves volt akkor. Hozzátette, a csúrogiak még mindig azt várják, hogy egyszer visszakapják, ami az övéké volt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogers-tagozata lesz a Wesley-iskolának

Iványi Gábor, a szegedi Wesley-iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumit Testvérközösség lelkészi elnöke tájékoztatta szombaton a tanárokat és szülőket a Rogers-gimnázium három osztályának átvételéről. Tovább olvasom