Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

9 városból 8-ban fizetni kell

Szeged - Ma is van ingatlanadó sok településen, csak nem így hívják, hanem kommunális adónak. Összeszámoltuk, hogy Csongrád megye 9 városából 8-ban fizetni kell – még ha jelképes összeget is – az ingatlanok után. Jövőre a 30 millió forintnál értékesebb házakat sújtanák ingatlanadóval.
Szinte minden évben meglebegteti a kormány az értékalapú ingatlanadó bevezetését, a bejelentés pedig rendszerint óriási pánikot vált ki. Holott a legtöbb településen ma is van ingatlanadó, amit általában kommunális adónak hívnak. Igaz, összege most még messze alacsonyabb, mint amekkora az értékalapú ingatlanadóé lenne.

Megnéztük, jelenleg hogy adóztatják az ingatlanokat a megye városaiban. Kiderült, egyedül Szegeden nem fizetnek a magánszemélyek a lakásuk, házuk után, a megyeszékhelyen ugyanis csak a vállalkozások tulajdonában lévő négyzetmétereket sújtják az úgynevezett építményadóval. Vásárhelyen pedig nem kommunális adót, hanem területalapú adózást vezettek be tavaly.

A kisebb városok nem tudnak lemondani a kommunális adóról. Egy Makó nagyságú városban évi 80, egy Mórahalomhoz hasonló méretű településen évi 18–20 millió forint folyik be kommunális adóból.

A kommunális adó is az ingatlanadó egy fajtája. DM-grafika
A kommunális adó is az ingatlanadó egy fajtája.
DM-grafika

Sándorfalván például a belterületen lévő ingatlan után 5500, a külterületen fekvő tanyáért 4125 forintot kell fizetni évente. Arra a kérdésre, hogy változtathatják meg a rendszert, ha jövőre értéke alapján megadóztatják a 30 millió forintnál drágább házakat, Kovács Beáta jegyző a következőket válaszolta: idő előtti a felvetés, még nem tudnak konkrétumokat az új adónemről. Ha 2010-től bevezetik, akkor meg kell majd vizsgálni, indokolt-e továbbra is kommunális adót beszedni.

A kommunális adó mellesleg Szentesen és Sándorfalván a legalacsonyabb. A megyében jellemzően 6–8 ezer forintot kell fizetni évente egy belterületi ingatlan után. Külön számítási módot vezetett be Mindszent, ahol a komfortfokozat alapján további kategóriákat állítottak be a rendszerbe: a komfort nélküli házban élők évi 1400, a komfortosakban élők alapterület szerint 2400 és 8600 forint közötti összegeket rónak le.

Vásárhelyen területalapú

Vásárhelyen 2008-ban a területalapú adózásra álltak át – magyarázta el Antal István, az önkormányzat adócsoportjának vezetője. Addig a lakosság 30 négyzetméter alapterületig 1500 forintot, 60 négyzetméterig 3000-et, 100 négyzetméterig 4000 forintot fizetett. Tavaly óta viszont négyzetméterenként 100 forint a kommunális adó mértéke lakásnál – tehát egy 60 négyzetméteres lakás után évi 6000 forintot kell fizetni –, 200 forint garázsnál, 500 üdülő esetében. Csökkenteni lehet a kommunális adót, ha a ház 80 évnél idősebb vagy vályogból készült, és növelni, ha új építésű tégla, avagy medencéje is van. Az adócsoport vezetője szerint nem egyszerű a számítás, de igazságos, az összeget pedig három részletben lehet kifizetni. Az adót a bevallások alapján vetik ki.

Olvasóink írták

 • 2. DobóI 2013. február 01. 11:16
  „1. klj_54 2009.05.23. 09:25

  Kisfiam, azt hiszed, hogy 8+4 évi szocialista parazita tartást árát nem kell megfizetni?”
 • 1. klj_54 2009. május 23. 09:25
  „Majd jön a nagyvezír, győz és akkortól az állam fizet a polgároknak, de adót nem szed majd!
  Sültgalambok repülnek majd a levegőben.....
  Az eddig beszedett adókat meg a banki alapkamat duplájával fizetik vissza.
  Számomra erről szól a jobboldali demagóg szöveg a médiából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építik a szabadtéri nézőterét

Szeged - Megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőterének építése a Dóm téren. Tovább olvasom