Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A polihisztor - Trencsényi Waldapfel Imre

Szeged - 102 éve ezen a napon született a Szeged tudományos életében is meghatározó szerepet játszó Trencsényi Waldapfel Imre. Rá emlékezünk.
Tanulmányait a Budapesti Egyetemen végezte magyar-latin-görög szakon. A Kerényi Károly köré tömörült fiatal írók és ókortudósok híres csoportjához, a Stemmához tartozott.

Trencsényi-Waldapfel az Európai humanizmus története című írásával mutatkozott be egy párizsi kongresszuson. Ezek után kapott lehetőséget az egyetemi oktatói munkára. 1948-ban a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológiai Tanszékének vezetője, 1949–50-ben az egyetem rektora volt. 1950–1970 között a Pesti Egyetemen intézetvezető. Az intézmény az ő rektorsága alatt vette fel az Eötvös Loránd nevet. Trencsényi-Waldapfel az ókori irodalom és az antik dráma kutatásában és népszerűsítésében jeleskedett. Tagja volt a Magyar Ókortudományi Társaságnak. Legtöbb írása a görög-latin antikvitással s ennek továbbélésével foglalkozott. Sokat tett a klasszikus humanizmus íróinak megismertetéséért, ilyen műve a Görög irodalomtörténet, valamint a Klasszikus arcképek 10 füzete.

Trencsényi Waldapfel Imre.
Trencsényi Waldapfel Imre.

Részt vett a Tóth Árpád Társaság megalakításában, tagjai között olyan kiválóságokkal, mint Radnóti Miklós, Devecseri Gábor, Szerb Antal, Cs. Szabó László Összejöveteleiket Hajnal Anna lakásán tartották, ahol felolvasóesteket rendeztek egymás között, művészeti vitákat folytattak. Munkásságának köszönhetően olvashatjuk magyarul Szophoklész Antigoné vagy Hésziodosz Istenek születése című munkáját.

Életművéhez a gyermekek világa is szorosan hozzátartozott. Feleségével, Petrolay Margittal közösen adták ki első mesekönyvüket Ezüstpagoda címmel.

1970. június 3-án tért örök nyugalomra.

Olvasóink írták

 • 2. pizzamester 2011. augusztus 21. 20:46
  „A görög regék és mondák tenyleg jo.
  A realis kephez azonban hozzatartozik az igazsag miszerint embereileg az emberi nem legajat kepviselte. A kommunizmus latt meggyozodeses feljelento volt aki kollegai feljelentesevel toltotte szabadidejet...

  "Járt ebben a cellában, mielőtt a táborba átkerült, két nyugdíjas latin szakos tanár, akik délelőttönként egy budapesti nyilvános parkban találkoztak. Az Almássy téri padon, tökéletesen biztonságban érezve magukat, Cicero nyelvén szidták a rendszert. Sajnálatos módon nem vették észre, hogy egy délelőtt melléjük telepedett Waldapfel Imre, a pesti egyetem klasszika-filológia tanára, aki feljelentette őket. "

  Szoval csak ovatosan a kultuszaval.

  Forras:
  Faludy Gyorgy: Pokolbeli vig napjaim”
 • 1. Miska 2010. június 17. 09:31
  „A görög regék és mondák című műve humán műveltségem egyik alapköve.
  Sose voltam jó ógörögből, ezért hálás vagyok neki, hogy elkészítette ezt a gyűjteményt.
  Manapság már a Trója c. filmből, a Herkules, Xéna, stb sorozatokból is sokat megtudhatunk az antik világról, de háttérinformációnak még ma se árt elolvasni Trencsényi könyvét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piroska néni a közösség motorja

Ruzsa - Díszpolgári címet idén nem ítélt oda a képviselő-testület, a Ruzsa Községért kitüntetést… Tovább olvasom