Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A rászorulóknak nagy szüksége lenne a lefoglalt hamis ruhákra

Csongrád megye - Évente nagy mennyiségben foglal le hamis ruhaneműt a NAV az országban. A rakományokat a Karitatív Tanácsnak ajánlják fel, amely csak a márkatulajdonos engedélyével továbbíthatja az árut a tagjaihoz. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportjához már évek óta nem érkezett ilyen felajánlás, pedig nagy szükség lenne rá.
Crivellariné Bellér Éva olvasónk kérdezte lapunktól: mi az „útvonala" azoknak a ruhaneműknek, amelyeket hamis márkajelzés miatt koboznak el a NAV munkatársai.

A NAV sajtóosztályán elmondták: minden esetben a Karitatív Tanácsnak ajánlják fel a hamis márkajelzésű termékeket, ám a ruhaneműket ezután sem lehet csak úgy kiosztani a rászorulók között. – A márkajelzés tulajdonosának hozzá kell járulnia, hogy a ruhanemű „márkátlanítása" után fel lehessen használni a terméket. Ha ez meg is történik, a jelzés roncsolás nélküli eltávolításának hatalmasak a költségei – tudatta a NAV vám- és jövedéki ügyekben illetékes osztálya. Amennyiben nincs meg a hozzájárulás, vagy nem lehet megfelelően eltávolítani a cégért, az árut meg kell semmisíteni.

Már évekkel ezelőtt is hegyekben álltak a lefoglalt hamis ruhák egy-egy sikeres felderítés után a vámosok raktárában. Nagy részük azonban sajnos nem jut el a rászorulókhoz. Archív fotó: Karnok Csaba
Már évekkel ezelőtt is hegyekben álltak a lefoglalt hamis ruhák egy-egy sikeres felderítés után a vámosok raktárában. Nagy részük azonban sajnos nem jut el a rászorulókhoz. Archív fotó: Karnok Csaba

A Karitatív Tanácsnak jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt a tagja. Olvasónk szeretett volna a gyermekeinek igényelni ruhaneműt a lefoglalt hamis árukból, írt mindegyik szervezetnek levelet, de állítása szerint válaszra sem méltatták. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője, Mártáné Lőrinc Veronika elmondta: a máltaiaknál a pesti központ osztja szét az országban működő csoportok között a továbbadható hamis ruhaneműket.

– A szegedi csoport már évek óta nem kapott belőlük, pedig hatalmas szükség lenne rá. A hideg miatt a nehéz anyagi helyzetben élő családok mellett a hajléktalanok a legveszélyeztetettebbek: leginkább zoknira és meleg dzsekire lenne most szükségük, és a lefoglalt ruhaneműk nagy segítséget jelentenének. Olvasónk levelével kapcsolatban azt mondta: ő nem kapott írásos megkeresést, de adományt felajánlónak és igénylőnek is azt ajánlja, hogy keressék fel irodájukat a Csanádi utca 9. szám alatt hétfő, szerda vagy csütörtök délelőtt 9 és 11, illetve délután 3 és 5 óra között.

Nagy fogások Csongrád megyében
Idén az egyik legnagyobb fogás Csongrád megyében júliusban történt: a pénzügyőrök a röszkei határon állítottak félre egy szerb kamiont, amelyben több mint 68 ezer ruházati terméket találtak – egy része védett márkajelzés alá eső hamis, másik része szerzői jogvédelem alatt lévő áru volt. A rakomány a fekete piacon mintegy 160 millió forintot ért volna. Szeptemberben Nagylak környékén közúti ellenőrzésen állítottak meg egy textilárut szállító lengyel kamiont. A rakományból 1463 márkavédett jelzésű hamis szabadidőruha került elő.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Nicky78 2013. április 30. 21:59
  „Hahahaha, hogy hova kerül jó részük? Mire a tárgyalásomra elért, mert hamítítással vádoltak meg- már a fele eltűnt a termékeknek, alig tudtuk megtekinteni:):) Hát hazahordogatják- azt hittem elájulok, amikor láttam a hiányt.
  Pedig enm egy nagy mennyiségű árú volt és vitatott volt a jogsértés, mégis mire bekérettem a tárgyalásomra. A bírónő- nos az meg diszkréten félrenézett. Most arra hivatkoznak, hogy elszámolta magát és elírta a dolgokat:):))”
 • 24. lukrecia 2012. december 08. 21:20
  „19? ha haverjaid , akkor meg haverokrol nem így beszeél az ember. Ez épp olyan oda nem ...unk, ahol egyszer már ettünk.
  Ezért azt mondom hülyeséget beszéltek. Nézzétek meg a Navosokat milyen egyszerű ruhában járnak, mennyire egyszeruen élnek. Még a kapott csokikat is kidobják a szemétbe, nézzetek csak bele a szemetesbe:)) a piát meg a disznókkal itatják fel, moslékba keverik. És különben is minden be van kamerázva, ezért még a cigit is azzonnal megsemmisitik.”
 • 23. sousse 2012. december 08. 07:08
  „Igazad van 3-as!”
 • 22. szandokán 2012. december 07. 09:42
  „Meg mire a NAV szétosztja a saját emberei között nem sok minden marad belöle.”
 • 21. ikszy 2012. december 06. 23:21
  „Aki segíteni akar az segítsen! A "jószívű" adakozni vágyók könnyen verhetik csalánnal a más illetékest, adja nekik az ingyen dolgokat és majd ők elosztják. Ha igazán akarnának adni, akkor adnának a sajátjukból! Vagy az drága és még tisztán is kell leadni azokat? Aki szegény vessen magára? Az embernek ilyenkor a népművészeti cserépedény jut eszébe.”
 • 20. polo 2012. december 06. 18:30
  „a rászorulok és az önkéntesek leszedhetnék a feliratokat és használhatnák, az italokat bevizsgálva és a cigaráttákat árulhatnák és lenne bevétel melyet lehetne sok hasznos dologra fordítani pl.: gyerek kl. stb”
 • 19. grafika88 2012. december 06. 15:56
  „Több vámos haverom is van.
  Vajon miért üzemeltetnek pl. kocsmákat ?, v. butikokat ?? pl.Tesco.....”
 • 18. NP1 2012. december 06. 14:19
  „Senki előtt nem titok, hogy az elkobzott áruk szétosztásánál is megjelenik a korrupció - hol nem?
  A korrupciós veszély miatt még nem dózeroltunk le városházát, kormányhivatalt, országgyűlést - csak a ruhát nem osztjuk szét.
  "Egyszercsak" és "tucat" szerintem sokunk nevében szólt.
  (A börtönökben pld. az elítélteknek dolgozniuk kellene de nem kapnak munkát.... )”
 • 17. spiler 2012. december 06. 13:48
  „javasolnám,hogy a volt nyugdijas fináncok is akik járadékosok most ŐK IS KAPHASSANAK,MIVEL A JÖVEDELMÜK RENDESEN CSÖKKENT!!! most a társadalmat már nem érdekli az ,hogy milett a volt nyugdíjasokkal,akik nem mentek vissza MERT CSAK A FŐTISZTEKET HÍVTA VISSZA A SZAKÉRTŐ KORMÁNYUNK!”
 • 16. team5 2012. december 06. 13:39
  „Pár hónapja szóvá tettem itt, hogy érdekes módon az Algyői úton is 70 adag ételről beszélnek, amíg itt 100 adag jelent meg a cikkben! Mi az igazság?!”
 • 15. partizánok 2012. december 06. 13:07
  „"Hogy mi a konklúzió? Semmi. Csak gondoltam, megosztom Veletek - aki számára eddig nem lett volna világos -, hogy mit művelnek ma Magyarországon segélyezés alatt. "

  Úgy általában véve és nem csak a segélyezésre gondolva, nem CSAK a fejétől bűzlik a hal.
  Ha ilyen a "bázis", akkor milyen lehetnek/lesznek a politikusaink/vezetőink?
  Nem kell csodálkozni, hisz ők sem a MARS-ról jönnek, hanem a bázisból.
  Aki kapzsi volt "kisembernek", az kapzsi marad vezetőnek is és maga felé fog hajlani a keze, a köz kárára, ha egyszer odajut.
  A változást magunkban kell elkezdeni, nem pedig régi cuclista szokás szerint várni, hogy majd fentről MEGOLDJÁK!”
 • 14. queenmargareth1 2012. december 06. 12:50
  „rászoruló?Lassan már minden kisfizuból élők is rászorulók.
  Tessék, itt van az anyuka akit kitettek a két gyermekével!
  Lehetne máris felajánlani az elkobzott ruhákból, de igaz, úgy van ez is, mint az elkobzott cigikkel.”
 • 13. anya57 2012. december 06. 12:20
  „aki közel van a tűzhöz az mindent meg néz és el visz .Utána pedig egyes üzletben szembe néz veled az áru mint márkás termék ez a biznisz .Nem a szegény embereknek és a rászoruloknak vannak a márkás ruhák élelmek ,ja és annyit még hogy az élelmet ,cigit, ruhát ,müszaki ciket nem égetik és semisitik meg nagy tév hit saját maguk között szét osszák .Bocs csak ennyit”
 • 12. bertife 2012. december 06. 12:04
  „Több mint 30 éve a "Jugó" határon voltam sorkatona. Kis ideig voltam határátkelőn is,ahol együtt laktunk az útlevélkezelőkkel.
  Ott annyi lefoglalt rumpuncsot,konyakot,csokit,laprágót stb. fogyasztottunk,hogy nem is kellett kimenőre menni..:)
  Pedig ők CSAK sorkatonák voltak!!
  Vajon mennyi jutott a tiszteknek?
  Nekik még a farmer,hanglemez stb. is leesett...”
 • 11. Qllancs 2012. december 06. 11:45
  „A hajléktalan a vadi új, álmárkás cuccot eladja és piát vesz rajta. Ezt mondták mikor én is rákérdeztem.
  Felháborító ,hogy 4,5 millió mélyszegénységben élő van ma Magyon !
  Több milliós--száz milliós ruhát, kaját stb. égetnek el, zúznak be .
  DE előtte azokat egy pár ember ÁTNÉZI..kiválogatja !!!De sok ember kezén át megy !De sok vámos, Nav.os család jár hamis márkás ruhákban ! meg isznak hamis..márkás piákat, cigiket karton számra !”
 • 10. nie 2012. december 06. 11:24
  „lehet, hogy igaz a cím. megvenné azt más is!!!!!!!!!!!!!! Valójában ki is rászoruló?”
 • 9. laca74 2012. december 06. 10:37
  „Nem véletlenül tartunk ott ahol tartunk.”
 • 8. Fri 2012. december 06. 10:34
  „Djjosehu : De nagyon igazat írtál !!!! Nem is tudok mit hozzáfűzni, csak elgondolkodni azokon akik TISZTELET A KIVÉTELNEK hasznot húznak a nyomorúságból !”
 • 7. tucat 2012. december 06. 09:06
  „1. kapás
  Általában felhorkanok, ha valaki a mi tündérmese-manócskánknak ötletet ad, de ez az idea nem tűnik rossznak. Épp ezért marad is az, ami: idea. sajnos. Mert, tudja, a lőtéri kutyát...

  4. djjosehu
  Tanulságos oknyomozó-tényfeltáró riport lenne, de egyáltalán nem veszélytelen. Az újságírók többsége sajnos nem igazán jártas a harcművészetekben és fegyvertelenül jár-kel a népek, vállalkozók, (asz)szociális szolgálatok, szeretet(t)szolgálatok között, miközben kiszolgálja a kíváncsiságunkat. Másfelől pedig az istenadta körében némiképp e témára is igaz lehet a lőtéri kutya effektus.

  6. Egyszercsak
  Megelőzött! :) De nem baj, sőt örülök, mert az ötlete azt jelenti, hogy mások is gondolnak ilyesmire.
  Akkor már csak a Fél-Ázsiában szokásos harcmodor miatt, nehogy a végén egy milliméternyivel is kisebbnek látsszam bárkinél, :D ennyit fűznék hozzá ötletgeneráló hívószóként: közmunka. Vagy még ennyit: közérdekű munka (ez a társadalom rosszallását kifejező, enyhe büntetési forma).

  Ha pedig a látóterünket kiterjesztjük mindarra, ami e közép-európai sztyeppén zajlik, túl a ruhabálákon is... Hagyjuk is, igaz? ;) Pedig nem kéne, nem is szabadna (el)hagynunk (magunkat)...”
 • 6. Egyszercsak 2012. december 06. 08:32
  „Én jelentkeznék társadalmi munkában a márkátlanításra, ha már nincs rá jelentkező. Ollót is viszek, csak írja meg valaki, hová kell mennem.

  A szegedi máltaisok: összeszedtünk kollégákkal 4-5 nagy zsák használt, de jól hasznosítható téli ruhát pár éve. Annyi bajuk volt, hogy becsomagolva álltak egy ideig. Nos, közölték velünk, hogy kimosva, kivasalva veszik csak át.
  Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. Így elosztogattuk mi magunk.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenteshez társult Eperjes és Nagytőke

A közös önkormányzati hivatal létrehozása miatt tartott szerdán együttes ülést Eperjes, Nagytőke és Szentes képviselő-testülete. Tovább olvasom