Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

˝A régi zongoristákkal értek egyet˝

Szeged - Szabó Marcell, a Bartók-verseny győztese 27 éves, de olyan lírai finomsággal játszotta Liszt zongoraversenyét a döntőben, ahogy csak a régi, romantikus iskola legnagyobbjaitól hallani.
– Két éve végeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Nádor György és Kemenes András volt a mesterem. Jelenleg másodéves doktoranduszhallgató vagyok. Nem ez az első Bartók-versenyem, négy évvel ezelőtt is indultam, de csak a megosztott harmadik díjat sikerült elnyernem.

Akkor is Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszottam, és ugyanezt adtam elő Japánban, a nagojai verseny döntőjében is, így már kicsit rutinosabban állhattam most Szegeden a közönség elé – mondja Szabó Marcell, a 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny győztese.

A fiatal zongorista a Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott 500 ezer forinton kívül több különdíjat is kapott: felléphet majd a Bartók Emlékházban, a következő hangversenyszezonban pedig a szegedi szimfonikusok bérleti hangversenysorozatában.

Gyerekkori álma, hogy eljátssza Rachmaninov II. zongoraversenyét, amelyet eddig nem sikerült még zenekarral is előadnia.

– Régóta keményen dolgoztam egy versenygyőzelemért. Mindig csurrant-csöppent is egy-egy vigaszdíj vagy különdíj, de pszichés gondjaim miatt – hajlamos vagyok túlizgulni a dolgokat – eddig lemaradtam az első helyről. Boldog vagyok, hogy Szegeden most minden összejött. Három hét múlva Madridba, azután pedig Párizsba, majd Dél-Olaszországba utazom a következő versenyekre – teszi hozzá Marcell, akinek lírai játékát többen is a régi, romantikus zongoraiskola legnagyobbjaihoz hasonlították.

Szabó Marcell keményen megdolgozott a szegedi győzelemért. Fotó: DM/DV
Szabó Marcell keményen megdolgozott a szegedi győzelemért. Fotó: DM/DV

Mocsári Károly zongoraművész is ugyanezt mondta, amikor találkoztunk a weimari versenyen, ahol éppúgy, mint Szegeden, a zsűri tagja volt. Annak ellenére, hogy ott nem jutottam tovább, azzal biztatott: felfedezett bennem egy olyan hangszínt, amit régi, nagy mesterektől hallott, és ez üde színfoltja volt a viadalnak. Valóban, inkább a régi típusú zongoristákkal értek egyet, mint a mai tendenciákkal, és örülök, ha ezt más is észreveszi. Mostanában Arthur Rubinstein, Krystian Zimerman és persze Szvjatoszlav Richter a példaképem.

Marcell úgy látja, egyre nehezebb egy fiatal zongoristának elindulnia a pályán. – A napokban kaptam egy versenykalendáriumot, amelyben van egy statisztika arról, hogyan növekedett a versenyek száma. 2014-ben már 255 viadalt hirdettek meg, ami azt jelenti: hetente négy-öt zongoraversenyt rendeznek a világban. Ez jó, mert sok a tehetséges zongorista, ugyanakkor veszélyes is, könnyű mókuskerékbe kerülni.

Ráadásul a legnagyobb versenyeken is előfordul, hogy a tehetség háttérbe szorul, fontosabbá válnak a kapcsolatok – osztja meg külföldön szerzett tapasztalatait a fiatal muzsikus, aki tud gitározni is, van egy dobgépe, és zenét is szerez. Digitális eszközökkel egy egész zenekart össze tud állítani – néhány szerzeményét meg lehet találni az interneten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos viták után startolt az útépítés

20 utca kap új burkolatot a tavalyi városi pénzkeretből. A 150 millió forint elosztását sok vita övezte, és a pályáztatása sem ment simán. Tovább olvasom