Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A téltemetés után a Szegedi Tavaszi Fesztivál is elmarad

Szeged - Pénztelenség miatt két szegedi tavaszi rendezvény is elmaradt. A szervezők szerint egyre kevesebb jut kultúrára.
Nehezen indult 2012 a szegedi fesztiválszervezőknek is. A naptárba áprilisig három rendezvényt írtak be: a Szegedi Téltemetést, a III. Toros és Pálinkafesztivált és a Szegedi Tavaszi Fesztivált. Kettőt elvitt a válság. A téltemetésről már február elején megtudtuk: a növekvő kiadások és a folyamatosan csökkenő bevételek miatt Szegeden idén elmarad a Klauzál téri ágyúlövés, a városon átvonuló télriogatás, valamint a Dóm téri boszorkányégetés is. A minap a Szegedi Tavaszi Fesztivál szervezői dobták be a törülközőt: a főtámogató visszalépése miatt lefújták a rendezvényt.

– A téltemetés szervezésekor kiderült, még a költségekre valót sem tudjuk összegyűjteni. Március első hétvégéjére terveztük a fesztivált, idén annyira kevés volt a jelentkező, hogy az egymilliós költségvetés fele sem jött össze. Mivel rendezvényünk a résztvevők befizetéseiből működött, nem tudtuk vállalni a veszteséget – fogalmazott a szervező, Mocselini Rudolf. Nevéhez fűződik a szegedi hídi vásár és a Dóm téri advent is. Hozzátette: „ebben a gazdasági helyzetben csak a pénz számít, a rendezvények által képviselt kulturális érték másodlagos".

Március 16-án indult volna a 9. Szegedi Tavaszi Fesztivál. A 40–60 rendezvénynek otthont adó két és fél hetes tavaszoló a főtámogató visszalépése miatt hiúsult meg. – Úgy gondoljuk, nem volt más választásunk: ha a szponzornak nincs pénze, a közönségnek sem lesz, így lemondtuk a teljes fesztivált – kommentálta az esetet Elekes Zoltán fesztiváligazgató, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke. Kifejtette: a 10 millió forintos költségvetésű rendezvényük felét a támogatók fedezték. – Az országban közel 20 tavaszi fesztivált tartanak, szinte mindet önkormányzati támogatással, városi cégek szervezésében. A szegedi kivétel volt, ezért is kuriózum. Presztízsveszteség a város kulturális életének, sajnáljuk, hogy elmarad a Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya fellépése, ami igazi csemege lett volna a szegedi közönségnek – mondta Elekes. – A források elapadtak, három éve még 800 millió forint pályázati keretről beszélhettünk, mára ez is eltűnt – tette hozzá.

Borfesztivál, Szegedi Szabadtéri Játékok. Nem maradunk fesztivál nélkül. Borozásra, kézművesvásárra invitál a Szeged napja ünnepségsorozat, május 18-ától 27-éig tart a Szegedi Borfesztivál. Országos hírű csillagfedeles színházunk, a Szegedi Szabadtéri Játékok pedig július 6-án nyit a Jekyll & Hyde-dal.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bzoli-41 2012. március 08. 21:57
  „Az augusztus 20-i tűzijátékot miért nem szüntetik be? Azzal rengeteget lehetne spórolni és hasznos dolgokra fordítani!”
 • 23. macs 2012. március 08. 14:40
  „19. zsuzsika85,
  gondolkoztál már azon, hogy mibe kerül egy munkahely? Mondjuk egy új könyvelő munkábaállítását megúszhatod pár 100 ezer forintból, asztal, szék, számítógép, programok. Egy új marós beállítása egy cseppel többet kostál. Botka miből teremtsen munkahelyet? Egyébként arról hallottál már, hogy az EU közlekedés fejlesztésre szánt pénzét csak és kizárólag közlekedés fejlesztésre használható fel?”
 • 22. klj-54 2012. március 08. 00:16
  „@19. zsuzsika85
  Kedves Zsuzsika, ki is űzte ki Szeged Megyei Jogú Városból a Szilánk ZRT.-t?
  Tán Botka vagy inkább azok a tanácsnokok, akik vélelmezhetően olyan feltételeket támasztottak, amelyet egy becsületes magyar vállalkozó nem teljesíthet?
  Zsuzsika Kedves, én dolgoztam kint van francia, holland, belga barátom akinek ajánlottam a volt Merkúr telephelyt a Csongin a töltésen túl.
  Miért?
  Mert a Németországibeli Sandbach (Pirelli Deutschland GmbH, Reifen und Reifenservice, Höchster Str. 48 -60 64747 Sandbach Stadt Breuberg, - keress csak rá !) helyileg ettől rosszabbul megközelíthető helyen van!
  Nem csigázom az érdeklődésed, azóta egy francia baráttal kevesebb van.
  Nem tudom mit és hogyan tárgyaltak, de elképzelésem azért lenne...
  Nos ilyen háttér mellett (ilyen képviselői magatartás) nem szabad azt hinni,, hogy értelmes vállalkozó bármit is ide hozzon.”
 • 21. smalltown 2012. március 07. 20:42
  „zsuzsika draga, szerinted a "felturasokat", felujitasokat nem emberek vegeztek? : S nem Botka igert tobb millio munkahelyet, hanem a Vezered. Rajta kerd tehat szamon.”
 • 20. nanemaaa 2012. március 07. 19:43
  „19. zsuzsika
  Ébresztő Csipkerózsika! 2 éve fideszes a kormány, fideszes az önkormányzat. Most épp ők teremtik neked a munkahelyeket. :D”
 • 19. zsuzsika85 2012. március 07. 17:52
  „Még el sem olvastam a cikket, tudtam, hogy a hozzászólások mind politikai töltetűek lesznek. Nem az a szomorú, hogy elmaradnak fesztiválok, hanem az, hogy minden rosszért a fideszeseket okolják egyesek. Nem mondom, hogy nem hibásak semmiben, de abba is bele lehetne gondolni, hogy mi lenne akkor, ha Botka a sok fölösleges felújítás, feltúrás helyett munkahelyeket teremtene szegeden. Akkor az embereknek lenne pénzük fesztiválozni, és a szponzorok nem lennének besz@rva, hogy a befektetett pénz nem jön vissza.”
 • 18. kormoska 2012. március 07. 17:20
  „Felesleges Botkát,a városvezetést meg a cégeket szapulni!Éveken keresztül gond nélkül meg volt rendezve minden fesztivál.A mai hatalom nem kíváncsi az ilyen fajta kulturális-kulináris és főleg nem vidéki dolgokra.Ők egy másik szűkebb társadalmi csoport kulturálódását-pihenését támogatják(operafesztiválok,zongoristák,világhírű karmesterek,spa,wellness...stb)persze kizárólag Széchenyi pihenő kártyára(amiből még az ismerőseim sem láttak egy darabot sem).A kisember a munkásember pihenése már nem számít,pihenjen otthon és nézze valamelyik valóság showt!A kormány jól láthatóan elvonja,(bocsánat) átcsoportosítja a forrásokat,lassan a színházak és mozik működését is ellehetetlenítik.A kulturálódás bölcsebbé,műveltebbé szélesebb látókörűvé tesz,ez a mostani hatalomnak NEM ÉRDEKE.”
 • 17. nanemaaa 2012. március 07. 17:13
  „Eszembe jutott még valami!
  Polgártársak! Menjünk fel márc 15-én a Nemzeti Múzeumhoz bértapsolni! A kapott pénzt meg fordíthatnánk szegedi kulturális programokra. Így segíthetnénk a kormánynak a nemzeti vagyon eltapsolásában is, és akár akaratukon kívül is, de mégis csak jóra fordításában.”
 • 16. nanemaaa 2012. március 07. 17:09
  „Bakker! Pedig én szponzorilag szívesen felajánlottam volna anyósomat a Dóm téri boszorkányégetésre.
  Tessenek mondani, az új békameneten felvonulók szponzorációjára tartogatott pénzt nem lehetne e nemesebb célra felhasználni?”
 • 15. polo 2012. március 07. 15:20
  „5. macs 2012.03.07. 11:40 egyetértek magyar szokás ha kell valamit tenni egy ügy érdekében akkor jön a sajnálat és megmagyarázzák ki a hibás szomorú. Nem vagyok ellene a kulturális fesztiváloknak de nem lehet hogy egy kicsit unalmas, fel kéne dobni”
 • 14. Commander-V2 2012. március 07. 14:43
  „13. Bendegúz007: el sikerült olvasni a cikket is vagy csak írni szeretsz? A szervező nem a városvezetés miatt mondta le a rendezvényt, hanem mert a főszponzor elállt a támogatástól. Miért? Gondolom mert elvitte a kultúrára szánt pénzt a chips adó, ágazati külön adó, a megemelt ÁFA és a hasonló fideszes jótétemények.”
 • 13. Bendegúz007 2012. március 07. 14:22
  „Ezek a műsorok lettek volna,gratulálok azoknak akik a város vezetésben ennyi ügyesek.
  http://www.utazzitthon.hu/szegedi-tavaszi-fesztival-2012-szeged.html”
 • 12. Show 2012. március 07. 13:41
  „Kellenének a fesztiválok, de tudomásul kell venni, hogy egyre több embernek nincs pénze az ilyen "luxusokra". Szép volt a toros fesztivál is, de aki kint volt, először infarktust kapott a néhol pofátlan áraktól.”
 • 11. eljensokaszeged 2012. március 07. 13:11
  „mindenki hibás”
 • 10. magyarock1 2012. március 07. 12:49
  „Erről is botka tehet.”
 • 9. racionalitás? 2012. március 07. 12:46
  „helyes....de fityiszes mutyi az mehet tovább....kedves választók...csak gratulálni lehet Önöknek....ne halljak sírást-rívást-vinnyogást..csak felvonulni szépen...ahogy mutatják majd...szépen!!!”
 • 8. jonathan 2012. március 07. 11:52
  „gyurcsanyahibas”
 • 7. kiokushyn 2012. március 07. 11:51
  „"egyre kevesebb jut kultúrára".Viszont egyre több böllérnapokra, meg pálinkafesztiválra. Igaz, ott is lehet kulturáltan hányni.”
 • 6. Logaritmus 2012. március 07. 11:42
  „A Fidesz kevesebb pénzt ad a színházaknak is, a támogatott filmekbe beleszól Vajna, a szponzorokat a kormány agyon adóztatja, nem csoda hogy a telekomos, üdítős, energia italos, cigis cégek visszamondják a nagylelkű szponzorációkat. Köszönjük meg Kalmár, Bohács, Bodó képviselőknek akik ilyen jogi és adó környezetet alakítottak ki ahol a mecénásoknak se marad pénzük. Mi a helyzet a SZIN szervezésével? Lesz idén belőle valami? A cikk nem említi.”
 • 5. macs 2012. március 07. 11:40
  „Megkockáztatom a kérdést, eddig nem okozott gondot a pénz, hiszen megkapták kérés nélkül, most szponzorokat kéne keresni, kilincselni náluk, győzködni őket, vagyis keményen meg kellene dolgozni a pénzért. Úgy látszik könnyebb bezzeg másholozni és sajnálkozni, illetve finoman a városra mutogatni. :-(”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 éves polgármester Zákányszéken

Boldog Anna Fanni lett Zákányszék ifjúsági polgármestere. Mandátuma 4 évre szól, első feladata a tavaszcsalogató ünnepség megszervezése. Tovább olvasom