Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Akár a dómot is elvihetik a vendégek

Szeged - Egy apró tárgy emlékek sokaságát idézheti föl bennünk, vagy zárhatja magába ajándékként – a szegedi napokról, az alföldi nyárról, Magyarországról. Szuveníreket kerestünk Szegeden. Bóvlit, giccset, de népművészeti gyöngyszemeket is találtunk.
15 forintért is kínálnak szegedi képeslapot, de a nosztalgiázóst, vagy a levelezőlap szabványtól eltérőt 120 forintért vehetjük meg a passzázs sori ajándékboltban. Szegedi szuvenírt kutató tegnapi körutunkon a képeslapot találtuk a legolcsóbb, és emlékidézésre még alkalmas ajándéknak. Legalább félszáz különböző felvétel közül válogathattunk. A feliratos, 600 forintba kerülő bögrécskét és a magyarosnak csúfolt motívumokkal díszített, semmire se jó, de 7600 forintra taksált hordót az ottani kirakatban hagytuk.

– Hűtőmágnest vagy „I love Szeged" rendszámtáblát tudok adni. Esetleg valami magyarost, például címeres kulcstartót – nézett körbe az ezer apró porfogót kínáló trafik fiatal eladója, amikor elmondtuk: emléktárgyat keresünk. A seprűn lovagoló nagyorrú boszi nem tetszett, de a közművelődési palota kicsinyített domborművéről se tudtuk elképzelni, hogy hűtőajtóra biggyesztett üzenetet rögzítsen.

Hol találnánk valami szép szegedi ajándékot? A kérdésre válaszolva három belvárosi andalgó közül egy biztos, hogy a Somogyi utcai népművészeti boltot ajánlja.

Az Ausztráliában élő Csonti Kázmér szegedi papucsot vásárolt a kislányának. Fotó: Veréb Simon
Az Ausztráliában élő Csonti Kázmér szegedi papucsot vásárolt a kislányának.
Fotó: Veréb Simon

– Hungarikumokat kínálunk a ruházattól a kerámiáig. Értékes ajándékként átadható autentikus kézművesremekeket, de szuvenírnek való Szeged vagy Hungary feliratú emléktárgyakat is tartunk – mutatott Kincses Györgyné üzletvezető a vásárhelyi hímzésű díszpárnára és a védjegyes halasi csipkére, a dél-alföldi és a matyó viseletbe öltöztetett, 1290–7490 forintba kerülő babákra, illetve a felirattal díszített, 290–590 forintos csuprocskára és bögrére.

Népi motívum és kézimunka. Ez jellemzi a magyar folklórból táplálkozó több száz terméket. Ezek között válogatott Csonti Kázmér, aki az ausztráliai Brisbane városából vajdasági rokonokhoz érkezett látogatóba, de csak Szegeden talált olyan magyaros ajándékokat, amelyekkel meglepheti választott hazájában maradt barátait is. Feleségének matyó mintás hímzett blúzt, kislányának szegedi papucsot választott. A magyarkanizsai fiatalember is tudja: Szeged jelképe a dóm. Ha a dómbeli kegytárgyüzletben keresett volna ajándékot, akkor magával vihette volna akár az egész fogadalmi templomot – makettként.

Tuti tipp: a könyv

Három különböző fotóművész, 3-4 nyelven kommentált – 4500, 7990, 8900 forintos – szegedi fényképes albuma közül is választhat a passzázs sori Bálint Sándor Könyvesboltba betérő ajándékvadász. Például a szegedi Dusha Béla a város fényeit villantja föl: nagyalbuma mellett annak zanzásított és 980 forintért elvihető változatában. Kétféle útikönyvet is a vásárló figyelmébe ajánl Bányász István eladó: az Apró Ferenc–Péter László helytörténész szerzőpárosé 3500, az idegenvezetőként közismert Somorjai Ferencé 2460 forintba kerül. De a könyvhöz hasonlatosan tuti ajándéktipp a képekkel is illusztrált várostérkép: Szegedről 4-féle, az 1190 forintos például túravonalakat is ajánl kerékpárosoknak.

Olvasóink írták

 • 3. neggjo 2010. július 13. 20:22
  „valaki megtudná mondani hol van ez a boltocska???”
 • 2. történész 2010. július 13. 18:18
  „Valóban igazat írsz. De hol van minőségi szegedi emléktárgy ami megvehető -nem aranyárban !!- mert a baj itt van .A nagykerben vett dísztárgyból pillanatok alatt lesz 10x árnövekedés mert ugye balkáni bérből élő országban párizsi bérleti díjak...”
 • 1. joy 2010. július 13. 17:21
  „Lassó, nagyon lassú a fejlődés.
  Hosszú évek óta ágálok a SZEGEDI emléktárgykért, pontosabban, mióta van Hidi-vásár.
  Mennyi-mennyi ajándéktárgy lehetne jellegzetesen szegedi:
  Pick szalámis, paprikás, dómos, régi hidas, Víztornyos, Indóházas, Városházas, Reök-palotás, Múzeumos, Tiszapartos, Hősök-kapujás, Dóm-teres... meg még rengeteg féle föliratos póló, zsebkendő, sál, kulcstartó, bögre, tányér, pohár, korsó, kávéskészlet, fafaragás, nyalóka...
  Amsterdam tele volt mindenhol hollandi papuccsal minden méretben formában.
  Anno én is vettem 5 EUroért 5 pár porcelán fehér- kék festéssel, trikolór zsinórral összekötöt hüvejknyi klumpácskát, mikor ott jártam.
  Nem tudtam volna sikeresebb ajándékot hozni, a csillárunkon még lóg egy pár a többi ajándék meg azoknál látható, akiknek adtam.
  A Szegedi papucsot miért nem népszerűsítik hasonló aprósággal?????

  Sírni tudnak az árusok, mint fürdős, de a vásárokban olyan semmitérő bóvlit árulnak, hogy azt még 100-asért sem viszi senki!
  Nem is fogja.

  Giccs?
  Bármire rá lehet fogni, hogy az.
  DE!!!
  A nyaralni érkező, bámész vásárló nem a Képcsarnokban ver el vastag pénzt, hanem a strandokon, etetőkben-itatókban, filléres emlékeket kínáló árusoknál költ.
  Aprót, de sokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladta a város a Hargitai utcai játszótér telkét

Szabad használni Újszegeden a Hargitai utcai játszóteret annak ellenére, hogy a város eladta a telket a játékok alól. Tovább olvasom