Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Akit partra vetett a történelem

A dorozsmai hajóskapitány, Farkas Vince Budapesten él, gyűjteménye a zebegényi házában épült múzeumban látható. Dorozsmán a lánya mesélt apja vízi életéről és a történelem viharairól.
Farkas Judit, a kapitány lánya büszkeségeivel Dorozsmán. Fotó: Karnok Csaba
Farkas Vince egyéves korában, 1920-ban költözött a családjával Nagybecskerekről Dorozsmára. A nagy árvíz idején a jogász-hivatalnok felmenői jelentős anyagi szerepet vállaltak a falu helyreállításában. Ilyenformán tehát beszivárgott Farkasék életébe a víz, ám hajóra szállni először a gyerek Farkas Vince akart. Nyolc és fél évesen döntötte el, hogy hajóskapitány lesz.

A fiúcska, mivel az idegenlégióról azt hitte, a pályája kezdete lehet, összecsomagolt és vonatra ült. A határon persze fülön fogták és hazavitték Dorozsmára. Pár év múlva, amikor az édesapja meghalt, anyja katonaiskolába íratta a férfias kalandra áhítozó legényt. Kőszegen kapott kemény kiképzést, mellette kitanulta a hajózást.

– 1939-ben húszévesen szállt vízre hajósinasként, eljutott a tengerre is, de mire tisztté léphetett volna elő, utolérte a világháború vihara. 1943-ban elvitték katonának – mesélte Farkas Judit, a lánya. Nyolcvanhét esztendős édesapja a nagy forróságban nem vállalkozott az utazásra fővárosi otthonából. – A háborúban orosz fogságba esett, három év múlva került haza. Elvégezte a kapitányi képzést, és folyamatosan hajózott a magyar hajózási vállalat flottájában. Politikai nézetei miatt azonban hamarosan a tengerről folyami hajósnak vezényelték, a Dunát járta a Fekete-tengerig. Végül 1962-ben partra vetette a politika, pedig akkorra kapott bele a szél a magyar hajózás vitorlájába: huszonnégy óceánjáró működött.

A könyvtárban kötöttek ki

Farkas Vince dorozsmai hajóskapitány és a zebegényi hajózástörténeti kiállítás bemutatkozó tárlata a dorozsmai művelődés ház könyvtárában látható július 28-áig.

Farkas Vince a kalandvágyát a barátai révén élte ki közel harminc év múlva, utasként hajózta körbe velük a Földet a rendszerváltás után. Addig azonban a szárazföldön, kézügyessége révén hajózott. Zebegényi házában magánmúzeumot alapított, ahová összegyűjtötte a magyar hajózás emlékeit: kormánykerekeket, sapkákat, lobogókat, egyenruhákat, távcsöveket, hőmérőket, hajólapátokat, harangokat, tájolókat. Kényszerkikötőjében, a négy fal között vitorlás- és hajómaketteket épített, hajóorrfigurákat faragott. A kapitány lánya elárulta, a dorozsmai hajóskapitányt kemény fából faragták, fegyelmezetten él, jelenleg az emlékiratain dolgozik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom