Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Alulmaradtak a polgármesterek

Ásotthalom, Baks - Két megyei településen huzakodott egymással polgármester és képviselő-testület: október óta nem tudtak megegyezni, ki legyen az alpolgármester. Ásotthalmon negyedszerre sikerült, Bakson a hatodik kör következik.
Csongrád megye hatvan települése közül kettőnek nem volt alpolgármestere az elmúlt napokig. Ásotthalom negyedszerre futott neki a választásnak. Petró Ferenc polgármester háromszor is eddigi helyettesét, Fackelmann István vállalkozót jelölte a posztra. A képviselők mindháromszor „kilőtték" a polgármester emberét, hiába érvelt mellette azzal, hogy két cikluson keresztül meg volt elégedve a munkájával, rábízta például a fejlesztési feladatokat, az ökoturisztikai projektet. A testületi tagok ennek ellenére leszavazták a jelöltet, mondván, mindenkit, csak őt nem. 4:3 arányban változást akartak.

A negyedik körnek a községvezető óvatosabban futott neki, egyeztetett. Az a verzió is képbe került, hogy Fackelmann mellé egy második alpolgármestert is jelöl. Végül az „ellenzék" jelöltje lett a befutó; egyedül lett Ásotthalom alpolgármestere Rutainé Fodor Edit. A Kiss Ferenc általános iskola és óvoda 52 éves igazgatóhelyettesét tavaly mutattuk be lapunkban, amikor megyei közművelődési díjat kapott. A polgármester azt tervezi, hogy oktatási, egészségügyi feladatokkal bízza meg, és a civilszervezetekkel tart majd kapcsolatot. Járandóságát elődjéhez képest csökkentették, az eddigi bruttó 130 ezer helyett 90 ezer forintot kap havonta, 26 ezres költségtérítés mellett. Az új alpolgármester kérdésünkre elmondta, nem fél a megméretéstől annak ellenére, hogy eredendően nem ő volt a főnöke választottja. A vesztes, Fackelmann István elmondta: nem a testület, hanem a község második embere akart lenni, a közösségért pedig cím nélkül is megteszi, amit tud.
Baks: öt fiaskó. Bakson a második ciklusát töltő Búza Zsolt polgármester ötször próbálta meg elfogadtatni a testülettel a jelöltjét, Lépné Soós Anita családgondozót. Mellette szól szerinte, hogy pedagógusvégzettségű, jelenlegi munkája kapcsán a hátrányos helyzetű családok és a cigány kisebbség gondozását, a pályázatok előkészítését lehetne rábízni. Ő is társadalmi megbízatású lenne, havi bruttó 50 ezret kapna. A faluvezető korábbi helyettese nem indult, új választottja pedig 4:3 arányban vereséget szenvedett. A polgármester már három ellenzőjét is fel akarta kérni, de ők nem vállalták. Most patthelyzet van, jegelik a témát. Nincs határidőhöz kötve, meddig kell helyettest választani a polgármesternek. A lényeg, hogy a településvezető állít jelöltet a képviselők közül, a testület pedig dönt róla.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint Botka afrikai diktátorként viselkedik

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a szegedi Fidesz: újra hangsúlyozták, érdekeltek egy fenntartható költségvetés elkészítésében. Tovább olvasom