Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Amerikás magyar tápéi gyökerekkel

Szeged - Fodor János jó tíz éven át olykor több időt töltött Amerikában, mint Szegeden. Repült odakint, amikor csak lehetett: hobbiból, meg persze azért, hogy gyorsabban érjen oda üzleti tárgyalásokra. Munkájának is része volt a repülés.
2001. szeptember 11. után a magyar állampolgárságú Fodor János volt az, aki külföldiként először kapott engedélyt arra, hogy magángéppel használja az amerikai légteret. November 6-án, két hónappal a tragikus terrorcselekmények után nyomták rá a pecsétet a papírjaira. Ez akkor repülős berkekben óriási szenzáció volt.

Fodor 1967-ben kezdett repülni az algyői reptéren, előbb vitorlázó, majd motoros gépeken. A Szegedi Repülő Klubnak ma is tagja, noha itthon már ritkán száll fel: amerikai út viszont nincs kisgépes repülés és a pilótabarátokkal való találkozás nélkül.

A ma már nyugdíjas Fodor ugyanis mintegy 20 évet ingázott az Amerikai Egyesült Államok, Kelet-Európa autógyárai, hazai üzeme és a szervizei között. Ma végre itthon tanítgathatja 8 éves Bence unokáját fizikára és papírrepülő-hajtogatással demonstrált aerodinamikára. Az 5 éves Zsófitól meg ő tanulja meg, miért ragadt oda a palacsinta.

Fodor János Amerikában, Pompano Beach repterén a honosító tesztrepülés után 2001-ben. Fotó: DM/DV
Fodor János Amerikában, Pompano Beach repterén a honosító tesztrepülés után 2001-ben.
Fotó: DM/DV

A szegedi férfit mindig a vére hajtotta. Összehozott helikopterek, repülőgépek és alkatrészeik forgalmazásával és üzemeltetésével foglalkozó üzletembereket a világ számos országából. Az amerikai állampolgárságot nem kérte, inkább meg akart maradni vendégnek a hatalmas országban. A szíve is itthon tartotta: egy hónapnál hosszabb ideig sosem volt távol, mert – mint elmondta – hiányoztak az akácfák. Tápén, szerényebb családi házában él, világi hívságnak ott a Sárga, egy kis vízi élet és egy kis repülés.

Névjegy

Fodor János 20 évig dolgozott az 1998-ban bezárt Szegedi Kábelgyárban, a kistelekinek pedig az egyik alapítója volt. Két üzemet épített, egy huzalmegmunkálót és egy katalizátorkomplettírozó gyárat. Ez utóbbit Kunszentmiklóson hozta létre amerikai tőke segítségével. A gyár ma már nem termel, felszámolták. Az első stroke után, ha nem jött volna a második, a volt kábelgyár helyén ma évente 1000–1200 darab 2–4 személyes kompozit repülőgépet gyártó bázis működne mintegy 400 ember foglalkoztatása mellett USA-exportra. A Fair USA Co. viszont ma is szállít helikopter- és repülőalkatrészeket. Alapító tagja a Magyar AOPA-nak (Repülőgép-tulajdonosok és Pilóták Szövetsége), 2001 óta pedig tagja az USA-AOPA-nak is.

Hogy került a szegedi műszaki ember, számos újítás és szabadalom birtokosa Amerikába? Az előzmények messzire vezetnek vissza: a vállalkozás szelleme már a szocializmusban megérintette, a 80-as években előbb társaival alapított céget, majd 1987-ben egyedül hozott létre egy huzalfeldolgozó üzemet Szegeden. Az üzlet ment, így egy időre magára is hagyhatta: 1989-ben Bruckner Ede, Pepi bácsi és a fia, Miklós, az ismert szegedi vaskereskedő dinasztia tagjai hívták meg
Michiganbe és Indianába, s együtt megalapították a Bruckner&Fodor nevű céget.

Ekkor kezdődött el az „amerikai álom": a katalizátor nélküli autókhoz katalizátorokat importált, valamint szervizek és autógyárak részére gyártott katalizátoros kipufogórendszereket. Mivel a magyar egészségügynek, a katasztrófavédelemnek és néhány légijármű-üzemeltetőnek akkor még igénye és pénze is volt a szolgáltatásaira, bővült a paletta az UH1–H helikopterek kel, kisrepülőgépekkel és azok alkatrészeivel.

Ma Fodor János a Fair USA FL. (Fodor AIR) egyik alapítója és európai koordinátora. Nemcsak barátai, de ellenségei szerint is a Fair magyarul valószínűleg Fodort jelenthet – ahogy viccesen mondogatni szokták. Ez jólesik a két stroke-on is átesett 62 éves férfinak. „Az angolom pocsék, a társalgásom gyalázatos – árulta el egyik gyengéjét a repülés szerelmese. – A légi irányítással azonban nem túl nehéz kommunikálni."

Olvasóink írták

  • 1. gróf 2010. január 25. 09:23
    „Fodor jó munkásembör, és mint ellenálló antikommunista sikeres lett az USA-ban is!
    Jó példája a magyar kapitalistának...aki a kommunista világban szívta magába a becsületességet, tisztességet mint Romulus a farkastejet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szentkirályinak is a sándorfalviak fúrnak

Sándor Zsolt, az AQUAPLUS Kútfúró, Kútjavító és Vízépítő Kft. ügyvezetője számol be arról, milyen munka áll azon eredmények mögött, amelyeknek köszönhetően idén Pályázati Különdíjat kaptak. Tovább olvasom