Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Amikor apa höcögtet

Nem meglepő, ha egy édesanya mondókázik, ölbéli játékokat játszik néhány hónapos, egy-két éves gyermekével. És az sem, ha néha megijednek, ha apa dobálja, dögönyözi a kicsit. A szegedi Falovacska muzsika foglalkozáson egy szem édesapaként is jól érzi magát Kasza Péter.
Az édesanyák alapesetben sokkal több időt töltenek 0–2 éves korú gyermekeikkel, ezért nem meglepő, hogy a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, a Falovacska muzsika elnevezésű foglalkozáson többnyire ők jelennek meg kedd reggelente. Az apukák tevékeny részvétele már kevésbé megszokott, de ha rákapnak az „ízére", akkor szívesen jönnek, és olykor anyának adnak egy szabad órát, így a gyermeknek és édesapjának lesz egy közös, bensőséges és szeretetteljes órája együtt.
 
Kasza Péter és kislánya, Vilma. Egyformán élvezik a foglalkozást. Fotó: Frank Yvette

– Volt olyan apuka, aki először csak megfigyelőként vett részt, majd bekapcsolódott a mókába, és azóta ő hozza a gyermeket – mondta Szabó Emese foglalkozásvezető, aki szerint egy férfi jelenléte nemcsak gyermeke, hanem az egész csoport számára színt hoz a foglalkozásba, amelyen mondókáznak, énekelnek, mókáznak, jókat höcögtetnek.

Egy dalt négyszer-ötször ismételnek, Emese klarinéton vagy furulyán is eljátssza azokat, így veszik körül a piciket az élő énekszóval, hangszerjátékkal. Olyannyira, hogy a még beszélni nem tudó baba is már egy mozdulattal tudja jelezni otthon szüleinek, melyik dalt szeretné hallani vagy mondókát eljátszani. A cél nem a babák tanítása, hanem mintát nyújtani a szülőknek, melyek azok a dalok, ölbeli játékok, melyeket otthon tovább tudnak játszani, felkelteni a kicsik érdeklődését az éneklés, a zene iránt, és így kedvet kapjanak az önkéntes utánzásra – ismertette a foglalkozásvezető.

Emese szerint a mozgásos-énekes játékok közben fejlődik a kicsik zenei képessége, ezen túlmenően fontos szerepet játszik a gondolkodásban, beszédben, emlékezetben, a figyelem és a képzelet fejlődésében, és nem utolsósorban a szülő-gyermek kapcsolat erősödésében. Kasza Péter 16 hónapos kislányával, Vilmával érkezett a foglalkozásra.

Mialatt levették kabátjukat, cipőjüket, az édesapa elmondta, egyetemi oktató, és kedden éppen nincs órája a foglalkozás időpontjában, így megragadja az alkalmat, hogy gyermekével lehessen. – Meghatározó élmény volt, amikor először jöttünk hármasban, aztán kisajátítottam magamnak ezt az időt Vilmával. Ilyenkor anyának legalább van egy kis szabadideje, mi pedig jól szórakozunk – mondta, otthon pedig a kislány jelzi, ha szeretne játszani, repülni, dülöngélni, lovagolni, csúszdázni. Kasza Péternek és gyermekének, Vilmának is kellemes élmény a foglalkozás.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen gyakran iszik alkoholt?

Milyen gyakran iszik alkoholt?
Tovább olvasom