Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Annuska legnagyobb szenvedélye a költészet

Röszke - Trényi Pálné Beke Annuska 91 évesen szívesen mond verset nagyközönség előtt. Az asszony azt vallja, a költészet élteti, mindennap olvas, ha éjszaka felébred, szavalással üti el az időt.
– 24 éves koromban ismerkedtem meg a Bibliával, ekkor kezdtem el aktívan olvasni. Így ismerkedtem meg a versekkel is, főleg a vallási témájúak érdekelnek – mondja Trényi Pálné Beke Annuska.

A 91 éves asszonynak azóta szenvedélye a költészet, pedig mint mondja, mindössze 6 elemit végzett. Szerinte a vers szeretete nem függ az iskolázottságtól. Annuska 15 éve él Röszkén, előtte Magyarcsanád és Apátfalva is az otthona volt. A legtöbb időt a mezőgazdaságban töltötte, de szőni, varrni is tud.

A legfőbb művészet derűs szívvel megöregedni.
A legfőbb művészet derűs szívvel megöregedni." Fotó: Frank Yvette

Miután Röszkére költözött, Annuska részt vett a helyi nyugdíjasklub mindennapjaiban, több eseményen is szavalt. Hét évvel ezelőtt megnyerte az első szegedi nyugdíjas Ki mit tud? versenyt kedvenc költője, Túrmezei Erzsébet A legnagyobb művészet című versével.

– „A legfőbb művészet, tudod, mi? Derűs szívvel megöregedni! Tenni vágynál, s tétlen maradni, igazad van, mégis hallgatni. Soha nem lenni reményvesztett" – idéz a kedvünkért a versből Annuska, természetesen fejből.

– Mindegyiket fejből mondom, hogy is nézne ki, ha olvasnám? Nemcsak versenyeken szavalok, olyankor is, ha éjszaka felébredek, és nem tudok elaludni. Kikapcsol és megnyugtat, ha verset mondok – avat be.

Annuskának nincs televíziója, szerinte megnyitni könnyű ezt a készüléket, de elzárni nagyon nehéz, ezért aztán nem is próbálkozik vele már hosszú évek óta. Számára a könyvek, a versek és az újságok jelentik a szórakozást.

– Egyszer felkerestem Kartal Józsefplébánost a születésnapján, hogy szavaljak neki. Meghatódott, tetszett neki, felkért, hogy mondjak istenes verseket az egyházközösség előtt. Szívesen tettem eleget a felkérésnek. Ma is járok nyugdíjasklubokba és különböző rendezvényekre. Ebben segít a röszkei önkormányzat is, amelynek nagyon hálás vagyok. Írtam két saját verset is, de azokat nem tudom fejből.           

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaüzem a napelemparkban

Ópusztaszeren és Balástyán már elkészült a közel 2000 napelemmel üzemelő park, Pusztaszeren is épül. Tovább olvasom