Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Anya és lánya az utcára kerülhet

Szeged - Fia adóssága miatt vett fel 4 millió forintos hitelt Börcsökné Sánta Erzsébet, fedezetként pedig saját alsóvárosi házát ajánlotta fel. A férfi nem fizette a részleteket, a házat eddig már két alkalommal árverezték.
Ebben az évben már kétszer tűztek ki nyílt árverést a szegedi alsóvárosi házra, de az ingatlan nem kellett senkinek. Ez a „szerencséje" az 50 éves Börcsökné Sánta Erzsébetnek és 11 éves lányának, máskülönben már az utcán lennének.

Az asszony pontosan tudja: saját hibájából került ebbe a helyzetbe, és ha még egyszer kezdhetné, nem így cselekedne.

Két évvel ezelőtt, 2007 augusztusában Börcsökné fiától 4 millió forintot követeltek egy elvégzett munka kapcsán, az édesanya pedig a segítségére sietett: 4 millió forintos svájci frank alapú, szabad felhasználású hitelt vett fel, fedezetként pedig a szegedi házat ajánlotta fel. Egészen 2008 decemberéig nem is volt probléma, akkor azonban a fiatalember elveszítette a munkáját, és nem fizette tovább a részleteket, a havi 32-35 ezer forintot.

Erzsébet a saját kárán tanult. Fotó: Frank Yvette
Erzsébet a saját kárán tanult.
Fotó: Frank Yvette

2009 első negyedévére már 300 ezer forintos hátralékról írt levelet a hitelező Aegon Hitel Zrt. Az asszony ekkor a „szegények ügyvédjéhez" fordult, és részletfizetést kért a hátralékra. A pénzintézet azonban elutasította a kérelmet, és 3 hét határidőt adott a fizetésre.

Van-e kiút?

Augusztus 1-jén megnyílt a krízisalap, de az egyszeri alkalommal felvehető 20-50 ezer forintos összeg ezen a családon nem segít. Július 28. óta 2 éves állami garanciavállalással áthidaló hitelt tud felvenni az átmenetileg nehéz helyzetbe került adós, de ez a lehetőség is csak egy pluszteher lenne Börcsökék számára. Más kiútról nem tudunk.

Ezután átadta a követelést a kinnlevőség-behajtással foglalkozó Creditexpress Magyarország Kft.-nek, amely azóta 2 alkalommal hirdette meg Budapesten, nyílt árverésen a házat. De nem sikerült rá vevőt találni, Börcsökné szerint azért, mert ikerházuk utcafrontja mindössze 6,5 méter hosszú, és legalább 3 méter hiányzik a beépíthetőséghez. A kikiáltási ár 5 millió 400 ezer forint volt, a tartozás összege jelenleg kamatokkal együtt 4 millió 200 ezer.

Az asszony szerint, ha most azonnal ki tudnának fizetni mintegy 900 ezer forintot, „a bank visszaállítaná a szerződést". De erre képtelenek: a kis család a 27 ezer forintos nyugdíjból és a 13 ezer forintos családi pótlékból él, illetve néha többől, ha Börcsökné barátja is besegít.

Hogy élik meg a helyzetet? – Tíz kilót fogytam, rettegéssel telnek a napjaim, nem tudom, mit hoz a holnap – válaszolta az asszony. – Buta voltam, amikor bíztam a fiamban, abban, hogy nem hagy cserben. A saját káromon kellett tanulnom.

Börcsökné fia Bács megyébe, egy tanyára költözött, bejelentett állása azóta sincs, alkalmi munkákból él.

Olvasóink írták

 • 2. flower 2009. augusztus 06. 22:46
  „Az összes bank egy mocskos rohadt disznó, de a legaljasabb az Aegon Hitel Zrt.
  Szerintem benne van abban a körben, ahol direktin azért adnak hitelt, hogy aztán elvehessék a házat.
  Ezúton hívom fel mindenki figyelmét, hogy abba a bankba ( nem is az ) be ne tegye a lábát.
  Ha teheti, másikba se, de sajnos nem azt a világot éljük, amikor a havi " fix "-ből meg lehessen élni...
  Nem azért vesz fel az ember hitelt, mert akar, hanem mert kell ...(lene)”
 • 1. karoly1975 2009. augusztus 05. 14:13
  „mi 4 gyerekkel jártunk hasonlo hejzetbe.a kutya nem ál velünk szóba s nem segit senki de egy egy gyerekesen segitenek?hol itt az igazság???nállunk pedig 100000 ft alatti összegröl van szo.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudnivalók a pótfelvételiről

Hétfőig adhatják be pótfelvételi jelentkezéseiket azok a diákok, akiket szándékuk ellenére nem vettek fel semmilyen felsőoktatási intézménybe, vagy eddig nem jelentkeztek sehova, de most meggondolták magukat. Tovább olvasom