Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Aperitif: De Sade úrtól Shaw-ig

Szeged - A MASZK Egyesület ötödször rendezi meg Szegeden a fiatalokra fókuszáló THEALTER U21 plusz kisfesztivált: mától egy héten át 11 előadással várják a közönséget a régi zsinagógában.
Gergye Krisztián Társulata, a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház koprodukciójával, a Merénylet – De Sade úr betanításában című előadással ma este 7 órakor indul az V. THEALTER U21 plusz Aperitif kisfesztivál a régi zsinagógában. A nívós programsorozat profi színházaknak is becsületére válna. A nyitóprodukció különlegessége: tizenkét díva – köztük Takács Kati, Egri Márta, Fullajtár Andrea és Bodor Johanna – lép színpadra a hazai divat kiemelkedő alkotója, a grúz származású magyar tervező, Tamara Barnoff különleges ruháiban. Csütörtökön a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata három előadással mutatkozik be. Megidézik Esterházy Péter Fuharosokját, Amelie varázslatos Atlantisz bárját és Arany János balladáinak világát. Utánuk a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatosai A nyílt tengeren című Mrozek-adaptációjukat játsszák.

Pénteken a kaposvári egyetem negyedéves színészhallgatói Borbély Szilárd Akár Akárki című drámáját adják elő osztályfőnökük, Kocsis Pál színművész rendezésében. A zenés történetfüzérben a nézők „Nyolc példázatot látnak itt ma este, / a színpadon ma testet ölt nyolc beste / bűn, vagyis inkább csak a puszta tévedés, / és a tragédia helyén lesz kényszerült nevetés." Szombaton a Trojka Színházi Társulás hozza el a Cleansed című produkcióját, amely tavaly a belgrádi FIST fesztiválon elnyerte nemcsak a közönségdíjat, hanem a fődíjat is. Rendezője, Soós Attila tavaly végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában.

Fullajtár Andrea Gergye Krisztián Merénylet című előadásában. Fotó: Dömölky Dániel
Fullajtár Andrea Gergye Krisztián Merénylet című előadásában. Fotó: Dömölky Dániel

Vasárnap a Manna Produkció és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült projekt, a LULU* látható, a címszerepben Sodró Elizával. Geréb Zsófia, az SZFE végzős rendezőhallgatója Frank Wedekind századfordulós drámája és kortárs dokumentarista szövegek felhasználásával a nőkérdést és a nemi egyenlőtlenségek problematikáját járja körül fiatal alkotótársaival. Bátor, elgondolkodtató és kellően provokatív előadásnak ígérkezik, figyelemre méltó alakításokkal.

Május 25-én, hétfőn Tengely Gábor rendezésében, a Sorvezető beavató színházi program részeként látható Mark Ravenhill 2004-ben, a londoni Nemzeti Színház felkérésére írt Állampolgári ismeretek című darabja. A Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis magyarországi ősbemutatóként színre vitt előadása fiatalokról szól. Azokkal a problémákkal, konfliktusforrásokkal foglalkozik, amelyek jelen vannak a fiatalok hétköznapjaiban.

A drogokról és a szexualitásról is szól, fő kérdései az identitáskeresés, a közösséghez tartozás és az akár egy osztályban is modellezhető társadalmi berendezkedés működése. 26-án, kedden különleges verskoncertet tartanak: két fiatal slammer, Horváth Kristóf „Színész Bob" és Tengler „Napherceg" Gergely, valamint két tehetséges fiatal zenész invitálja a nézőket közös utazásra Weöres Sándor kimeríthetetlen univerzumába.

A slam eszközkészletével újraértelmező, a költő kevéssé ismert arcát is megmutató, izgalmas irodalmi és zenei élményt ígérő estet nagy sikerrel mutatták be. Zárásul 27-én, szerdán Molnár Piroska Jordán Tamással idézi meg a drámaíró George Bernard Shaw és az ünnepelt színésznő, Mrs. Patrick Campbell különleges kapcsolatát. A Rózsavölgyi Szalon Tisztelt Hazudozó! című előadását Valló Péter rendezésében láthatják a nézők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az én Szegedem

Szeged napja alkalmából arra voltunk kíváncsiak, hogy a városban élők milyen kevésbé ismert helyet, rejtett kincset mutatnának meg a barátaiknak. Tovább olvasom