Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Átlagosan 3 lyukas foga van a megyében egy 12 éves gyereknek

Csongrád megye - Egy 12 éves magyar gyereknek átlagosan 4 rossz foga van. A Csongrád megyei helyzet országosan a legjobb, azonban nálunk is 3 a szuvas, hiányzó és tömött fogak száma ebben a korosztályban. Az ok elsősorban a nemtörődömség – rossz szokások, valamint a fogápolás és a rendszeres szűrések elhanyagolása.
„Jók a fogaid, Laci!" – hangzott el egy időben napjában százszor a reklámszöveg. Sajnos azonban nem a magyar lakosság szájhigiénés állapotáról szólt a televíziós hirdetés, az ugyanis évről évre egyre rosszabb. Egy hazai vizsgálat szerint tízévenként megkétszereződik a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodások száma. A gyerekeknek 12 éves korban átlagban már 4 rossz foguk van. Ezzel pedig sereghajtók vagyunk az Unióban: egy 16 éves magyar fiatalnak háromszor annyi szuvas foga van, mint az EU más tagállamában élő kortársának.

Úttörő lesz a szegedi egyetem

– Az, hogy ma már nincs egészségnevelés az iskolákban, az oktatási rendszer hibája – fogalmazta meg véleményét Vályi Péter, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar parodontológiai tanszékének adjunktusa. – Dentálhigiénikusokat is csupán úgy képeznek ma hazánkban – függetlenül az egészségügyi oktatóhelyektől –, hogy nincs gyakorlati órájuk. Pedig nagy szükség van rájuk, hiszen ők végzik a szűrések egy részét, a fluoridos kezeléseket, vagyis azokat a megelőző vizsgálatokat, amelyek fontosak az egészséges fogazat megőrzése érdekében. Éppen ezért a klinikán 2013-tól a terveink szerint elindítjuk ezt a képzést, így a fluoridprevenciós kutatások után ebben is úttörő lesz a szegedi egyetem.

A legjobb fogazattal a német gyerekek rendelkeznek: a lyukas, hiányzó és tömött fogak száma a 12 éves korosztályban ott mindössze 0,7. Svájcban, Hollandiában és Dániában sem éri el ez a szám az egyet. A magyarokéhoz hasonló fogazati állapottal rendelkeznek a lengyelek, Boszniában azonban már közel 5 rossz fog jut átlagosan egy ilyen korú gyerekre. Ezt a felmérést Magyarország különböző városaiban is elvégezték, amelyből kiderül: Csongrád megyében a legjobbak a gyerekek fogai. Szegedet mindössze Bóly előzi meg az abszolút toplistán: a Tisza-parti városban átlagosan 2,6 rossz foguk van a 12 éveseknek, Bólyon egy tizeddel kevesebb. Mórahalmon ugyanakkor jóval magasabb: 3,4 ez az arány. A győri gyerekek fogai a legrosszabbak az országban: ott átlagosan 5,6 rossz fogat számoltak ebben a korosztályban.

Az elkeserítő helyzet oka elsősorban a nemtörődömség: egyszerűen nem foglalkozunk megfelelő módon a szájhigiénével.

– A probléma rögtön csecsemőkorban kezdődik, amikor a szülők cumisüvegből kínálják cukros üdítővel és teával a kicsiket. Amellett, hogy már ekkor nagy kárt tesznek ezzel a fogazatban, hozzá is szoktatják a kicsiket az édes ízekhez – mondta el Pinke Ildikó, megyei szakfelügyelő főorvos, egyetemi adjunktus. – Ezután a gyerek már biztos, hogy rendszeresen nassol majd, a túlfinomított szénhidrátok túlzott fogyasztása viszont nem tesz jót a fogaknak.

Nemcsak a szuvasodás a probléma

A WHO célkitűzése az volt, hogy az ezredfordulóra a gyermekek 50 százaléka ép fogú legyen. Ehhez képest Magyarországon 2000-ben az 5–7 évesek 73 százalékénak, a 12 éveseknek pedig már 84 és fél százalékának volt lyukas foga. És nemcsak a szuvasodás jelent problémát: felnőtt korra a fogágybetegségek is ugyanilyen népbetegséggé lépnek elő.

A szakember szerint a fogápolással is komoly gondok vannak hazánkban – elég csak megnézni néhány fogyasztási adatot. Fogkrém csupán a háztartások 81 százalékában található meg, évente ebből átlagosan 3 tubussal használunk el. Fogkeféből pedig az ajánlott 4 helyett mindössze 1,2 darabot vásárolunk. Már ezeket a megdöbbentő számokat is nehéz a pénztelenséggel magyarázni, azt azonban mindenképpen, hogy a lakosságnak csupán 52 százaléka keresi fel évente egyszer fogorvosát. A szűrővizsgálatokért ugyanis a körzeti rendelőben nem kell fizetni – éppen azért, mert a legjobb terápia, ha megőrizzük épen fogainkat. Szűréssel ráadásul nemcsak a fogszuvasodás fedezhető fel időben, hanem a daganatok is.

– Gyerekeknél elméletileg garantált az évenkénti vizsgálat az iskolafogászatoknak köszönhetően. Csakhogy hiába jelezzük a szülőknek, ha probléma van: azok közül, akik elzárkóznak az azonnali és ingyenes kezeléstől arra hivatkozva, hogy saját orvosukhoz mennek inkább el, minden második esetben a következő évben is megtaláljuk ugyanazt a lyukas fogat, vagyis a tudott problémát sem orvosolják – mondta el a megyei szakfelügyelő.

Olvasóink írták

 • 16. soligor 2012. április 18. 10:37
  „11
  Mi is pont most kaptuk ezt a jó hírt
  nem tudjuk megvenni a fogszabályzót egyelőre..... :(”
 • 15. menyhártzsuzsanna 2012. április 17. 16:24
  „mzs gépéről : mindenki csak a fogakról beszél, pedig...az emésztés a szájüregben kezdődik!!! a rágással ( az étel "összeaprításával") nyállal keveredik az élelem, a nyálban lévő enzimek elkezdik a táplálék "megemésztését". Ha ez nem történik meg, a táplálék rögtön a gyomorba jut, következmények gyomorvérzés, gyomorfekély, stb lehetnek. Tehát az ép, használható fogak nem csak az "esztétikum" miatt kellenek.
  Rosszul tudom, hogy a fogászati alapellátás díjmentes?”
 • 14. vári 2012. április 16. 21:44
  „szentmihályi
  Gondolod, hogy akinek van szuvas foga, az nem mossa...?
  Ennél azért némileg bonyolultabb a dolog.
  (Megjegyzem, nekem sem volt 27-28 éves koromig.)”
 • 13. mazsolaszolo 2012. április 16. 19:31
  „A német gyerekek cirka magzatkortól kezdve ápolják a fogaikat; itt ismerik a fogkefét, a fogkrémet, a fogselymet és a JÓ PÉLDÁT a szülő részéről. Valamint nem cukros üdítőn, csokin és chipsen nőnek fel. Rendszeresen szoktam látni az egyetemi mosdóban, amint a deákok ebéd után fogat mosnak.

  Otthon pedig még mindig ott tartunk, hogy évente egy fogkefét és ha háromnegyed tubus fogkrémet használ el (jó esetben) egy ember, átlagban. Szánalmas és nagyon szomorú.”
 • 12. rudi 2012. április 16. 18:01
  „A fog is mint minden más nagyrészt genetika. Én a mosáson kívül nem teszek semmit, mégis 2 rossz fogam volt ez idáig, és elmúltam 30. 15 éves koromig egy sem volt. Sajnos, aki ez ügyben rossz géneket hordoz, az tehet bármit. Persze azt nem mondom, hogy megfelelő ápolással nem javít a helyzeten valamennyit, de szerintem alapból nem sokat változtat a dolgokon.”
 • 11. MrYoda1900 2012. április 16. 17:10
  „ÉN csak annyit szeretnék figyelmetekbe ajánlani , hogy az én lányom most 14-éves neki már volt kivehető fogszabályzója! Ezt még meg tudtam venni mivel nem volt olyan drága. 1 éve azt ajánlotta a fogorvos nő kellene állandó fogszabályzó a lányomnak alsó is és felső is. Amikor meghallottam az árát majdnem le ültem kb: és ez nem túlzás 300 -ezer forint és ez még nem is a legdrágábbak közé tartozik . Mos rendesen fogat, és szépek is csak sajnos nem igazán mutat jól ha pl: nevet! De kérdem én ezt miből ? mert a havi fizetésből nem tudom megoldani ugye élni is kell(lene) valamiből! Támogatás pedig nulla!”
 • 10. jozko 2012. április 16. 16:00
  „7. kisg :

  Mindenből azért ne csináljunk politikai kérdést!

  Ugye azt Te sem gondoltad komolyan, hogy nem egészen 2 év alatt mentek tönkre az előző kormány áldásos tevékenységének köszönhetően addig ápolt fogaid?
  Azt meg gondolom végképp nem akarod mondani, hogy a mostani kormánynak sarlóra már nem telik - de kalapácsra még igen, és a nagy kalapálás közben kiveri az emberekből a fogat is ?

  Félretéve a viccet, sajnos nagyon pontosan tudom, hogy az elmúlt időszakban /nem csak 2 éve/ megdrágultak a fogászati szolgáltatások /is.../ és a kis jövedelműeknek ez is egyre nagyobb teher.
  Apránként azért lehet /sőt néha elkerülhetetlen/ lépni valamennyit - én a hozzászólásommal azokra kívántam elsősorban hatni, akiknél a fogromlás, a szájhigiéniai igénytelenség trehányság /ritkábban félsz / miatt áll be.

  Egyébként hosszú idő alatt talán rájöhettek volna a kezelőorvosaid, hogy a szervezetedben edetleg kalcium felszívódási probléma lehet ?? , ami persze a csonttörés veszélyét, a csontritkulás esélyét is növelhette...
  A szimptómái eléggé marginálisak - talán nem ártana egy ilyen vizsgálatot kérned
  /TB-re, már a háziorvosnál indíthatod/.

  Jó egészséget kívánok - és legalább arra a kevés fogadra vigyázz, ami megmaradt.
  Sok esetben nincs szükség drága "szenzitív" szerekre, a bevált népi gyógymód, az ínymasszírozás és néhány gyógyhatású tea /keverék/ is "csodát" tesz!”
 • 9. szentmihályi 2012. április 16. 15:34
  „25 vagyok és még egyszer sem volt szuvas,lyukas fogam. Napi 2 fogmosás és további szép napot.

  Kb. 12 éve látott utoljára fog doki. De csak azért hogy az egyik fogamat,ami ránött a másikra, kihúzza a doki. A jóember fogóval érzéstelenítő nélkül kirántotta a kérdéses fogat. Na akkor lett közölve a dokival hogy többet nem fog látni”
 • 8. vári 2012. április 16. 15:11
  „mackópajtás
  Ebből nagy hiba azt a következtetést levonni, hogy akinek vannak rossz fogai, az nem mos fogat "rendesen"...
  Eleve a nyál összetételében is különbségek lehetnek, aztán a fogzománc szerkezetében is.”
 • 7. Kisg 2012. április 16. 14:42
  „Jozko, miből, ha a rezsit sem tudom kifizetni? Kéne, kéne, az ember nem hülye, pláne hiú is, hogy ne legyenek rossz fogai, kellemetlen szájszaga, de ha NINCS rá pénz, akkor hogyan oldjam meg? Amíg nem a jelenlegi kormány volt, és nem nyirbálták meg a szociális juttatásokat, évente én is eljutottam, sajna az én körzetim egy olyan orvos, akihez épeszű ember nem megy, úgyhogy kénytelen voltam magánba menni, ahol gyönyörűen megcsinálták a fogamat, csak sajnos a baráti kölcsönt három hónapig fizettem... Már újra kellene menni, de nincs miből, és slussz.
  Mackópajtás, akkor szerencsés vagy. Soha életemben nem voltam nasis, gyerekkoromban rendszeresen hordtak a szüleim fogorvoshoz, mégis, fogmosás ide vagy oda, már a tejfogaim is kirohadtak. A maradandóak közül is az összes hátsó tömött, kettő hiányzik is 40 éves koromra (mondjuk, mindkettő orvosi hanyagság miatt), naponta háromszor mosok fogat, minőségi, speciális fogkrémmel (sajnos fogínysorvadásom is van), három havonta fogkefecsere, mégis romlanak. Szülői örökség, egyszerű genetika.”
 • 6. jozko 2012. április 16. 13:25
  „Nekem sajnos sok " rossz" fogam volt - későn kaptam észbe.
  Jobb későn, mint soha, rendbe szedettem.
  Nagy beavatkozás volt, meglepetésemre fájdalommentes !
  A számla - ami viszont fájdalmas volt !! - nem a "félelem bére" , hanem a késedelem "bére" volt!

  Akinek szükséges a fogai javíttatása, ne halogassa!”
 • 5. mackópajtás 2012. április 16. 11:57
  „Érdekes, nekem 26 évesen egy rossz fogam sincs, és soha nem is volt, pedig nem vagyok különleges egyén, csak becsületesen fogat szoktam mosni...”
 • 4. arrival 2012. április 16. 11:53
  „Ez borzaszto!
  A legrosszabb az, hogy a szulok elhanyagoljak a gyerekeik fogat. A fog az egyik legnagyobb ertekunk!!”
 • 3. jozko 2012. április 16. 11:39
  „Mérhetetlen ostobaság és felelőtlenség
  - a szülők részéről !! - a gyerekek fogainak elhanyagolása!

  Gyerekkorban viszonylag olcsó és kevés kellemetlenséggel jár a fogazat "karbantartása " -
  felnőtt korban - most legalább is - szinte megfizethetetlen a normális fogpótlás!

  A "nasi" örökzöld téma - nagyobb felzúdulás kísérte a cukros löttyök áremelését, mint a benzinét...”
 • 2. Bikisunáj 2012. április 16. 09:55
  „és átlagosan 3 foga van a megyében egy középkorú felnőttnek... :D”
 • 1. pixelplus 2012. április 16. 08:34
  „A reklám nem úgy volt, hogy "Szépek a fogaid, Laci!"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 férőhelyes bölcsi Szatymazon

Átadták a kulcsrakész bölcsődét pénteken Szatymazon a József Attila utcában. A településnek még soha nem volt bölcsődéje. Tovább olvasom