Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Autóbalesetben meghalt az egyetemi tanár és felesége

Szeged - Autóbalesetben elhunyt ifjabb László Ferenc szegedi egyetemi tanár és felesége, Lászlóné Varga Erika tanár. Lányuk esküvői meghívóival tartottak Szegedre, amikor a tragédia történt az M5-ös autópályán. Hatalmas űrt hagyott maga után – vallják ifjabb László Ferencről egyetemi kollégái. Édesapja, a 77 éves, nemzetközi hírű kutató, orvos úgy tervezi: könyvet ír fiáról, hogy elmondja: mit veszített a tudomány, az ország.
Ifjabb László Ferenc szegedi egyetemi tanár, a kiskunhalasi kórház főorvosa és felesége, Lászlóné Varga Erika tanár ült abban az autóban, amely hétfőn szenvedett balesetet az M5-ös autópályán, Ócsánál. A feleség a helyszínen életét vesztette, férje a kórházba szállítása után hunyt el.

– A fiam rendkívül ambiciózus volt. Szegeden, Budapesten, az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában egyaránt elismerték. Nagyon fiatalon publikált világhírű szaklapokban. Hajtotta magát mindig, nagy munkabírású, szerény, szorgalmas ember volt. A halasi kórházban is szerették, mindig a legrázósabb eseteket adták neki, tudták, jó kezekbe kerül a beteg – mondja fiára emlékezve idősebb László Ferenc, a Szegedi Orvostudományi Egyetem korábbi rektorhelyettese, az endokrin osztály egykori vezetője, nemzetközi hírű kutató, orvos.

Családi házuk nappalijában ülve konferenciák, utazások elevenednek meg a nagy gonddal összeállított fotóalbumok segítségével: Salzburg, Königssee, Prága képei. A világ minden táján elismeréssel fogadták apát és fiát. Fenyvesi István Időséta: Szentes – Szeged – szlávok című művében írja: még az értelmiségi családokban is ritka, amit Lászlóéknál látunk – nemcsak a szülők az Akadémia doktorai, hanem fiuk, Ferenc is.

László Ferenc a családi fotóalbum fölé hajolva emlékezik elvesztett fiára. Fotó: Karnok Csaba
László Ferenc a családi fotóalbum fölé hajolva emlékezik elvesztett fiára. Fotó: Karnok Csaba

– Milyen kegyetlen a sors: az esküvői meghívókkal tartottak Szegedre hétfőn. 10-én, szerdán tartották volna egyetlen lányuk, Adrienn esküvőjét Budapesten. Az M5-ös autópálya 29. kilométerénél jártak, amikor Feri feltehetőleg stroke-ot kapott. Hirtelen szinte megvakulhatott, húzódott volna le az út szélére, de már nem tudta irányítani az autót. Felesége beszorult, őt a kocsi mellett találták meg a dabasi tűzoltók. Helikopterrel a Mérey kórházba szállították. Küzdött ő az életéért, de már nem tudták megmenteni – idézi fel a történteket idősebb László Ferenc. Felesége, Lászlóné Kocsis Julianna radiológusprofesszor csak egy percre jön oda hozzánk, azt mondja, nem bírja hallgatni, amiről beszélünk. Csak annyit kérdez megtörten: miért az megy el, aki annyit dolgozott, mint tíz ember, mások javára?

ifjabb László Ferenc szegedi egyetemi tanár és felesége, Lászlóné Varga Erika tanár autóbalesetben hunyt el. Fotó: DM/DV
ifjabb László Ferenc szegedi egyetemi tanár és felesége, Lászlóné Varga Erika tanár autóbalesetben hunyt el. Fotó: DM/DV

– Az egyetem saját halottjának tekinti – mondja az édesapa. Itt csuklik el először a hangja. A 77 éves professzor mélyvénás trombózisból lábadozik, korábban vastagbélrákkal műtötték, 25 esztendeje, a 80-as évek végén az óriási médiavisszhangot kiváltó hipofízisper bűnbakja lett. Az ügyről nemrégiben könyvet is írt. – Próbálom megnyugtatni a feleségemet: a családért, az unokákért élni kell tovább. Elhatároztam, ha bírom még, Feriről is írok egy könyvet – arról, mit veszített a tudomány, az ország. Legújabb, 350 millió forintos projektjében olyan módszeren dolgozott, amelynek segítségével egy vérvételből pontosan meg lehet állapítani, mennyi mozgásra van szüksége az illetőnek egészsége megőrzéséhez. De ezt már nem fejezheti be. Ahogyan Galambos Gábor, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja fogalmazott: hatalmas űrt hagyott maga után.

Egyetemi tanár, főorvos

Ifjabb László Ferenc 1961-ben született, orvosi diplomáját summa cum laude minősítéssel 1985-ben szerezte meg Szegeden. Mentőtisztként több mint 400 önálló vonulás fűződik nevéhez. Már diákkutatóként eltöltött 3 hónapot a világ egyik legjobb egyetemén, a bostoni Harvardon, 1992-ben meghívott előadóként tért vissza. Ugyanebben az évben az orvostudomány kandidátusa lett. Tudományos ösztöndíjat nyert a brit Wellcome kutatóintézetbe. 1998-tól a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a szegedi I-es belgyógyászati klinika, majd a fővárosi Szent Imre Kórház egyetemi adjunktusa. Bolyai, majd Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kap. PhD téma- és kurzusvezető, a szegedi gasztroenterológiai szakambulancia főorvosa. 2005-ben habilitált, 2006-tól az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára, a kiskunhalasi kórház főorvosa, megannyi disszertáció témavezetője. Felesége, Lászlóné Varga Erika tanárként dolgozott a Gárdonyi Géza, majd a Fekete István nevét viselő szegedi általános iskolában. Temetésük időpontjáról később intézkednek.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Kamikaze22 2011. augusztus 18. 15:45
  „Sajna magam se tudom ami nagyon elkeserít mivel magam se tudtam elbúcsuzni tőle akorházban :( Sajna a temetés körül nem megy minden símán amiről nem úhajtok nyilatkozni, de biztos vagyok benne, hogy ha vlaami biztos lesz akkor nyílvánosságra fog kerülni”
 • 30. smalltown 2011. augusztus 18. 09:28
  „Kamikaze,
  Tudni mar mikor/hol lesz a temetesuk?”
 • 29. Kamikaze22 2011. augusztus 17. 16:04
  „Örömmel olvasom, hogy ien sokan ismerték a nagybátyámat és erikát. Az egész családom nevében köszönöm a sok együttérzést a volt kollégáktól, tanítványoktól. Mamámék nevében is csak ezt tudom mondani. Nagy űrt hagytak maguk után, de amíg 1 ember is él aki ismerte Őket és még tisztelte is addig az emberek tudatában tovább fognak élni. És tényleg nagyon köszönöm még 1x az egész család nevében.”
 • 28. Fokszi 2011. augusztus 16. 14:04
  „Erika nénivel egy rendkívül kedves, okos, tehetséges, higgadt és segítőkész embert veszített el a világ. Az én emlékezetemben mindig a legjobb és legcsinosabb ének és dráma tanárnőként élt és élni fog. Édesanyám barátnője volt, és sok mindent köszönhetünk neki. Nyugodjék békében!”
 • 27. heró 2011. augusztus 16. 09:22
  „A legborzalmasabb dolog ami valaha is történhet, ha egy szülő a gyermekét veszti el. Professzor úr és Professzor asszony a legmélyebb együtt érzésem és részvétem!.”
 • 26. SzMgabi 2011. augusztus 16. 08:17
  „"A sors néha kegyetlen cinkos,
  Nem számít neki, hogy gyenge vagy izmos.
  Idős, vagy fiatal, nő vagy férfi.
  A döntés a kezében , meddig hagy élni. "
  Nyugodjanak békében.”
 • 25. kukachuszar 2011. augusztus 16. 07:08
  „Őszinte részvétem a családnak!
  Megadatott nekem, hogy sok éven át együtt dolgozhattam "László Ferikével" mert mi így hívtuk egymás közt a klinikán. Nagyra becsültük szaktudását, emberségét. Egyike volt azon doktoroknak akik ránézésből pontos diagnózist is képesek voltak felállítani. Soha senkit nem utasított mindig csak kért és ezt nagyra értékelte a portástól az orvoskollégáig mindenki.
  Egy nagy koponya ment el közülünk. Nyugodjanak békében.”
 • 24. Imre64 2011. augusztus 16. 06:36
  „Mindig a jók mennek el!!!!!
  Vedres utcai vagyok nagyon jó viszonyban voltunk.
  Az édesapjának pedig az én apám az életét köszönheti!!!!
  Békességet és sok erőt a családnak.”
 • 23. Manitu007 2011. augusztus 15. 22:09
  „nyugodjanak békében!!!”
 • 22. melcsipeti87 2011. augusztus 15. 21:17
  „Őszinte részvétem!:-(
  Ő volt az egyik legjobb tanár a tanszéken, nem ezt érdemelte. Mindig mosolygott, sosem láttam rosszkedvűnek.
  Kitartást és sok sok erőt a családjának.”
 • 21. sziszeg 2011. augusztus 15. 20:36
  „Sajnálom, a legjobb, legőszintébb tanárom volt a főiskolán. Még mindig nem tudom elhinni, hogy ez történt. Kitartást és sok erőt a családnak. Nyugodjon Békében kedves Tanár Úr!”
 • 20. Kamikaze22 2011. augusztus 15. 15:45
  „A nagybátyámat találták meg az autó mellett. Kicsit félreérthető. De mindezek ellenére szép megemlékező cíkk a nagybátyámról és erikáról.”
 • 19. SBetti 2011. augusztus 15. 15:40
  „18. "Felesége beszorult, őt a kocsi mellett találták meg a dabasi tűzoltók."
  A 77 éves idősebb László Ferenc a fiáékkal kapcsolatban nyilatkozott... A fia felesége beszorult a roncsba, míg "Ő" - azaz a fia - kieshetett az autóból (gondolom nem volt bekötve) és Őt (azaz ifjabb László Ferencet) azért a kocsi mellett találhatták meg.”
 • 18. dodoni 2011. augusztus 15. 15:23
  „Őszinte részvétem. Erika néni a fiam osztályfőnöke volt. Aranyos, kedves ember. Nyugodjanak békében.

  A tragikus eseményt feldolgozó cikk viszont számos érdekességgel szolgál.

  "Felesége beszorult, őt a kocsi mellett találták meg a dabasi tűzoltók."

  Ha egyszer beszorult, akkor hogy találták meg az autó mellett?

  "...az esküvői meghívókkal tartottak Szegedre hétfőn. 10-én, szerdán tartották volna egyetlen lányuk, Adrienn esküvőjét Budapesten."

  Hétfőn hozzák a meghívókat a két napra rá tartandó esküvőre? Tudom én, hogy rohanó világban élünk, no de ennyire?”
 • 17. Kamikaze22 2011. augusztus 15. 13:26
  „Az elhunyt rokonaként nagyon szépen köszönöm én és a családom nevében is köszönöm a részvéteket. Örülök, hogy sokan ismerhették Őt”
 • 16. Teki 2011. augusztus 15. 13:06
  „A legnagyobb volt/lesz a tesi tanszéken (is)! Végig ember maradt, élvezetesek voltak az órái, humoros, segítőkész TANÁR volt! Példakép lehet mind a diákok, mind a tanárok előtt! Részvétem a családjának, sok erőt kívánok nekik!
  ,,Pihenése legyen csendes, emléke áldott."”
 • 15. varadipal 2011. augusztus 15. 13:00
  „Az ilyen kvalitású embereknek járna a szolgálati kocsi a sofőrrel. Sajnos néha az Úr nem válogat. Béke poraikra.”
 • 14. főiskolás000 2011. augusztus 15. 12:44
  „A testnevelés tanszéken az egyik legjobb tanárunk volt!! Emberséges, mindig jókedvű, humoros nagybetűs Pedagógus! Nem csak a tananyagot sajátítottuk el, hanem az életre tanított minket! Mindig lehetett valami újat tanulni Tőle, mindenkihez volt egy jó szava! A volt csoporttársak mind megdöbbenve hallották a hírt, ami még mindig felfoghatatlan, és érthetetlen! Nem lehet szavakat találni rá. A legjobbak mennek el!
  Nyugodjon békében Tanár Úr!! :(((”
 • 13. smalltown 2011. augusztus 15. 09:53
  „:(((((((((
  Nyugodj bekeben Feri!!!:((((
  Reszvetem a csaladnak!”
 • 12. jozko 2011. augusztus 15. 09:29
  „Részvétem a gyászoló hozzátartozóknak.

  Az édesanya fájó kérdésében /miért ők mentek el...? / - sajnos ott a válasz is:
  ők, akik 10 helyett is dolgoztak...!

  A könyv, amely minden bizonnyal méltó emléket állít az elhúnyt orvos házaspárnak,
  talán tartalmazni fogja - ha csak a sorok kjözött "elrejtve is" - mindannyian emberből vagyunk,
  véges teljesítőképességgel!
  A tiszta, nagy energiájú fűtőanyag gyorsan ég, nem füstöl és sokaknak világít, melegít -
  de gyorsabban is fogy , mint az ecet a csárda lámpásában!
  Sokak okulására szolgálhat a munkájuk - és intő példa lehet a haláluk!

  Nyugodjanak békében!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltört a ceglédi ló lába az ópusztaszeri vágtán

A Nemzeti Vágta előfutamát rendezték szombaton Ópusztaszeren. Tovább olvasom