Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az egyetlen Tiszavirág, ami elbírt 351,9 kilót

Szeged - Hatodik helyen zárták a tésztahídépítő világbajnokságot a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói. A találóan Tiszavirág névre keresztelt hídjuk 351,9 kilogrammot bírt. A tésztahidak kérészéletűek.

Maximum 1-2 héten át készülnek, és jó esetben 20 másodpercet bírnak a törőgépen. Nem véletlen, hogy a Szegeden tanuló Kis Evelyn és Förgeteg Nikolett a Tiszavirág nevet adta alkotásának. A lapunkban korábban bemutatott hídépítő páros egyéni rekordja 358,7 kilogramm, de a két hónappal korábbi eredményt egy más szerkezettel, szaknyelven egy tartóval érték el.

Förgeteg Nikolett és Kis Evelyn elmondta: elégedettek a 351,9 kilogrammos eredménnyel, de továbbra sem tettek le arról, hogy megdöntsék a világrekordot.

– Ez a híd volt a második próbálkozásunk. Pennéből és spagettiből állt, 989 gramm volt az össztömege – mondták lapunknak a lányok. A hidat 4 nap alatt építették, 7-8 kilogramm tésztát vásároltak hozzá, ebből kerültek ki a legalkalmasabb elemek.
 

Töréspróba. A szegedi mérnöki kar hallgatói a hatodik helyen végeztek a tésztahídépítő vb-n. Fotó: Czunyi András
Töréspróba. A szegedi mérnöki kar hallgatói a hatodik helyen végeztek a tésztahídépítő vb-n. Fotó: Czunyi András


A Reccsen, a hétvégi tésztahídépítő világbajnokságon 11 ország 15 egyetemének versenyzői mérték össze tudásukat és hídjaikat. Híd kategóriában idén is az Óbudai Egyetem csapata nyert 482 kilogrammal. Járó Csaba és Vincze Miklós tartja a világcsúcsot 570 kilogramm feletti teherbírással. A világbajnokságon még két szegedi csapat indult, ők 135 és 147 kilogrammos eredménnyel zártak.

A világbajnokságon szigorú szabályoknak kell megfelelni: méretkorlátok mellett, csak bolti forgalomban kapható, vagy ellenőrzött házi tésztát lehet használni. Az egész szerkezet nem lehet nehezebb 1 kilogrammnál, aki fölé megy, túlzott tésztahasználat miatt kizárják a versenyből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszlát, Szeged ékessége: elbontják a Móra parki szökőkutat

Nemsokára felújítják a rakpart útját és lépcsősorát, valamint a Stefániát és a Móra parkot. A szökőkutat elbontják. Tovább olvasom