Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Az Európai Bíróságra megy Ali

Szeged, Baks - Újabb tárgyalás volt Ali Alaboodi baksi gazdálkodó kisajátítási perében Szegeden, a Csongrád Megyei Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságon. A magyar–kuvaiti kettős állampolgárt védő Magyar György ügyvéd Luxemburgig is elvinné az ügyet.
Nem kért egyedi normakontrollt a az Alkotmánybíróságtól Béri András bíró Ali Alaboodi a kuvaiti–magyar kettős állampolgárságú agrárközgazdász, baksi gazdálkodó földjének kisajátítása ügyében, derült ki hétfőn Szegeden. Az egyedi normakontrollt a legutolsó, májusi tárgyaláson az üzletembert képviselő Magyar György ügyvéd kezdeményezte. Megírtuk: a Kiskunsági Nemzeti Park kezdeményezésére a Csongrád Megyei Kormányhivatal idén év elején 130 hektárt sajátított ki az üzletember 500 hektáros birtokából.

2 éve indult a kisajátítás

Ali Alaboodi, a családja és cége az 1990-es évek elejétől vásárolt földeket Bakson: a mintegy 500 hektáron legeltetéses állattartással foglalkoztak. A Kiskunsági Nemzeti Park 2012 végén indított kisajátítási eljárást, a védett természetvédelmi terület védettségi szintjének helyreállítása címen 130 hektárt „kért vissza". Idén a Csongrád Megyei Kormányhivatal határozattal tett pontot az ügy végére, a területet kisajátították, kártérítésként 146 millió forintot fizettek. A Kiskunsági Nemzeti Park szerint a magántulajdonba adás jogellenesen történt.
– Ügyfelem a 90-es évek elején szerzett jóhiszeműen tulajdonjogot, amellyel az egzisztenciáját megalapozta, azóta komoly gazdasági eredményeket ért el. 1995-ben viszont született egy jogszabály, amely a kisajátítási törvényt specializálta: nem azt mondta ki, hogy bizonyos esetekben közcélokra ingatlanokat lehet kisajátítani, hanem azt, hogy a védett területeket ki kell sajátítani – fejtette ki álláspontját májusban Magyar György azzal kapcsolatban, szerinte miért ellentétes az alkotmánnyal az eljárás. – Egy jogállamban meg kell vizsgálni: megengedhető-e az, hogy a jog erejénél fogva visszamenőleges hatállyal valakitől tulajdonjogot vegyenek el, még akkor is, ha adnak érte kártalanítást.

A hétfői tárgyaláson Magyar György már azt indítványozta, hogy a bíróság előzetes döntéshozatalért a luxembourgi Európai Bírósághoz folyamodjon. A jogalap vitatása mellett a kártérítés összege is a per tárgya: az ügy a nyári törvénykezési szünet után folytatódik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertészkedni támadt kedve

Napos júniusi délutánon a legjobb ásni. Biztosan így gondolta a képen látható kisfiú is, aki apró kék lapátjával kezdett ásni egy árnyas fa tövében, a szegedi Deák Ferenc utcában. Tovább olvasom