Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Az igényekhez igazítja képzési anyagát az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 160 millió forintos képzésfejlesztési projektbe kezdett a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar vezetésével, ennek keretében a munkáltatók megkérdezésével bővítik a tananyagot és az oktatást - közölte a program szakmai koordinátora.
Homor Géza elmondta: a felsőoktatási intézmények világszerte egyre inkább arra törekednek, hogy képzéseiket, azok szakmai tartalmát a hallgatók leendő munkáltatóinak az igényeihez, a munkaerő-piaci szereplők elvárásaihoz igazítsák. Ebbe a folyamatba kapcsolódott be a Szegedi Tudományegyetem is.

Az SZTE három kara - Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Bölcsészettudományi Kar, Természettudományi és Informatikai Kar - 160 millió forint uniós támogatást nyert el képzéseinek korszerűsítésére. A kimenetorientált képzésfejlesztés a dél-alföldi régió szolgáltató egyetemén című pályázat gesztora a pedagógusképző kar.

A cél a képzések tartalmának korszerűsítése, melynek során a munkaerő-piaci szereplők közvetlenül részesei lehetnek a fejlesztési folyamatnak, megfogalmazhatják elvárásaikat az oktatással és a tananyagokkal kapcsolatban.

A feladat első lépésében több mint nyolcszáz céghez küldték ki a tananyag korszerűsítésére vonatkozó kérdőíveket. Ezek közül több mint ötszáz vissza is érkezett - mondta Homor Géza, megjegyezve: ez rendkívül jó arány, azt jelenti, hogy a régió munkáltatóit foglalkoztatja a leendő szakemberek versenyképes tudása. Ezzel együtt már megkezdődött a képzési partnerek keresése is. Ezt követően a következő hetekben elemzik az anyagot.

A képzésfejlesztésbe bevonható munkaerő-piaci szereplőkkel együttműködésben 26 képzés szakmai tartalmát újítják meg, 10 idegen nyelvű oktatási anyagot dolgoznak ki és 15 új képzést indítanak a három részt vevő karnál. Ezek közt új képzés várható a sporttudományhoz, az informatikához, a lézerfizikához és az agrártudományhoz kötődően. További cél, hogy a korszerű oktatási technikákat és módszertanokat átadják a képzések résztvevőinek már az őszi tanfolyamok keretében is.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. május 01. 20:53
    „Lukács György kimarad ?”
  • 1. micboy 2012. április 30. 11:56
    „Ez mind szép is jó, csakhogy az egyetemnek ez alapvető kötelessége lenne, külön pályázat nélkül is! Ahogy tapasztalom, az igények néha bizonyos szakképzéseknél teljesen más utat szabnának meg, mint amit az egyetem kijelöl. Lehet, hogy érdemes volna (sőt!) a végzett és elhelyezkedett hallgatókat is megkérdezni, hogy a hallgatott anyag hány százalékát tudták felhasználni, melyek azok a korábban megszerzett ismeretek, amelyet nem vagy csak kis részben tudtak alkalmazni, és melyek azok a részek amik hiányoztak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik a délutáni pótlék

A kereskedelemben, gyógyszertárakban, postán, általában a szolgáltatási szektorban dolgozók rosszabbul járnak július 1-jétől. Változást hoz a műszakpótlékokban az új munka törvénykönyve. Tovább olvasom