Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az Urániában tartják a jubiláló nemzetközi Armel-verseny nyitókoncertjét

Budapesten, a Lengyel Intézetben tartott tegnap sajtótájékoztatót az ötéves jubileumát ünneplő Armel-operafesztivál szervező csapata a tervekről és az október 6-án induló szegedi döntőről, ahol öt nemzetközi versenyprodukcióban hét énekes küzd majd a végső győzelemért.
– Örülünk, hogy megértük az ötödik évet, szeretnénk méltón megünnepelni a jubileumot. Köszönetet kell mondanom Szegednek és színházának azért, hogy befogadták a nemzetközi operaversenyt, és 2008 óta mellettünk állnak a küzdelmekben – indította a tegnapi sajtótájékoztatót Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója. Az Armel Produkció vezetője azt is hangsúlyozta: olyan partnerek nélkül, mint az öt éve főtámogató EDF DÉMÁSZ Zrt., nem maradhatott volna életben az egyedülálló kezdeményezés.

Az Armel együttműködése a legnagyobb nemzetközi kulturális televíziókkal és külföldi operaházakkal, fesztiválokkal példátlan a hazai gyakorlatban. A francia Mezzo csatorna továbbra is meghatározó partnerük, a nyáron 12 alkalommal adta le a 2011-es fesztivál összefoglalóját. Európa legnagyobb kulturális tévécsatornája, a 160 millió nézőnek sugárzó ARTE harmadik éve partnere az operafesztiválnak, idén is főszerepet játszik abban, hogy világszerte láthassák a műfaj kedvelői az öt versenyprodukciót. A Duna Televízió segítségével biztosítják a felvételeket, és idén már a Bartók rádió is adja az operákat. A külföldi partnervárosokkal és -fesztiválokkal is egyre szorosabb az együttműködés: Avignon 2014-től, Plzen pedig 2015-től – amikor Európa kulturális fővárosa lesz – az összes versenyprodukciót be kívánja mutatni a szegedi döntő után.


Havas Ágnes ugyanakkor hangsúlyozta: ameddig Szeged igényt tart a fesztiválra, addig maradnak a városban, amellyel 2014 végéig szóló szerződésük van. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: a fesztivál éves költségvetése 200 millió forint körül állandósult, ebből idén is 40 millió forintot biztosít Szeged, 30 milliót kaptak a szakminiszter keretéből, a többit pályázati forrásokból, hazai és külföldi partnereik, támogatóik segítségével teremtik elő.

Az 5 éves jubileum alkalmából október 2-án nyitókoncertként operagálát tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a szegedi szimfonikusok közreműködésével az eddigi versenyek győztesei és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legtehetségesebb hallgatói lépnek fel. Az évfordulóra a fesztivál összes internetes megjelenése megújult, Facebookon is tartják a kapcsolatot az érdeklődőkkel. A győzteseknek járó szobrocska megújítása – a fiatal szegedi művész, Zöldy Gergely díszlettervező munkája – is az arculatváltás része. A fesztivál zeneszerzői pályázata is elérhető már interneten: 2013 őszéig várják a pályaműveket.

Kiegészítő programok

A fesztivál idején Jakupcsek Gabriella beszélget vendégeivel az operáról a Korzó Zeneházban, ahol október 15-én a döntő versenyzői közös koncerten mutatkoznak be klasszikus repertoárjukkal. Gyémánt Csilla színháztörténész az André Chénier alkotógárdájával beszélget az operabarátok rendezvényén. Az SZTE bölcsészkarával együttműködve neves kulturális szakemberek a kulturális menedzsment feladatairól tartanak majd előadásokat. Az Alliance Française is szervez francia nyelvű programot.  
A várost is képviselő Eszterné Pópity Tímea, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti főtitkára arról beszélt: a teátrum büszke arra, hogy otthont adhat a fesztiválnak; nemzeti intézményként is fontos számukra a megrendezése.
Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója, a New York-i versenyprodukció, a Haláleset a családban című Mayer-opera rendezője elmondta: az amerikai és a budapesti próbák után Szegen tartják majd a bemutatót. A rendkívül bonyolult kortárs opera főszereplője egy kisfiú, akinek sokat kell énekelnie – a szeretetről és a hitről is szóló darabban bábfiguraként jelenik meg a színpadon. Egy különös bűvös kocka a díszlet fő eleme; a produkció zenei vezetője egy dzsúdóvilágbajnok, fiatal amerikai karmesternő.

Gálfi Melinda, a Duna Televízió kulturális főszerkesztője úgy fogalmazott: örül, hogy idén is élőben közvetíthetik a gálát a világszerte fogható Duna World csatornán. 30 perces dokumentumfilmet is készít a versenyről Petrovics Eszter, aki a kezdetektől nyomon követi a fesztivált.

Farkas Zoltán, a Bartók rádió intendánsa szerint az Armel-fesztivál olyan értékeket képvisel, amelyeket a Bartók is magáénak vall: a fiatal tehetségek felfedezése (külön is figyelnek az idei magyar versenyzőre, Haris Nadinra) és a kortárs zene felkarolása. Kockázatvállalás ma opera-ősbemutatókat tartani, a Bartók és az MTVA szakemberei a felvételek kiváló hangminőségét garantálják. A Bartók rádió egy éven belül az összes produkciót sugározza majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgonyzó dereglye a tápéi kompnál

Egy 17 méter hosszú, úgynevezett horgonyzó dereglye vesztegel a tápéi komp szomszédságában. Tovább olvasom