Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bajai-szegedi halászlépárbaj Budapesten - óriásgaléria

Bajai-szegedi halászlépárbaj Budapesten - óriásgaléria
Tarisznyarák, olasz séf, cápa, tonhal steak, osztrigabár és csíptetett ponty, na meg persze rengeteg halászlé. Kicsit más ez a Budapesti Halfesztivál, mint a miénk. Elkezdődött a bajai-szegedi barátságos halászlépárbaj.
Folyik a csata, főznek a séfek, a bajai oldalonRadnóti Miklós, a szegedi bogrács mellett Frank Sándor - a műsorvezető Lakatos Márk. A hagyományos bajai halászlé ellen a fehértói halikrahalászlé kapros juhtúrós fogashús gombóccal áll ki.
A párbajhősök között a műsorvezető. Fotó: Arany T. János - GALÉRIA
 

Korábban írtuk:

Megint jött az a nyugdíjas néni, aki kisnyugdíjasnak álcázza magát, de nem az. Tavaly, a harmadik Budapesti Halfesztiválon, a Fehértói Halászcsárda sátránál előbb megkérdezte, mennyibe kerül tíz deka haltepertő, majd azt mondta, szétnéz még. Nem sokkal később visszajött és három egész sülőt kért, darabját 10 ezer forintért.

Ugyanez a budai nyugdíjas néni nem sokkal ezelőtt azt kérte, felezzék el a  halászlevét, amit ma egyébként akciósan 850 forintért kínálnak Frank Sándorék. Ezek után kért még két egészben sült süllőt. Kicsivel több mint 20 ezret fizetett.
Egy szegedi csárdagazda a fővárosban. Fotó: Arany T. János - GALÉRIA


Az a nyugdíjas néni is aranyos volt, aki egy fél pálinkával a kezében vett egy üveg kézműves barna sört, majd kért hozzá egy poharat, mert a padon ülve, újságot olvasva akarta elfogyasztani az italokat.
Egyre nagyobb a tömeg Budán, a IV. Budapesti Halfesztiválon a Millenáris Parkban. Folyamatos a sorban állás Frank Sándor csárdájának sátránál. Komoly tömegeket vonz az egyik budapesti, tenger gyümölcseit kínáló étterem standja és a Horvátországból érkezett csíptetett ponty. Készítője, Lakatos Krisztián így magyarázta az étel készítését:

- A seggétől fölfelé vágod a gerince mellett végig, nem a hasánál, így ki lehet nyitni kétfelé - mondta. Két pálcikával rögzítik, majd keresztbe két fadarab közé csíptetik és dróttal rögzítik a pontyot. 45 perc alatt készül el. - Kopácsi vagyok, ami egy kis halászfalu volt, az emberek nagy része ebből élt. Amikor két-három napot a Dunán hajóztak és már nem akartak halászlevet enni, akkor készítették ezt az ételt - magyarázta.

Korábban írtuk

11:05 - Az első vendégek: Csúcsélményt hoztak házhoz

Időközben megérkeztek az első vendégek, Gábrisné Ági és ismerőse elégedettek. - Nagyon finom. Voltunk egyszer Aradról hazafelé jövet a Fehértói Halászcsárdában. Csúcsélmény volt. Most ezt a csúcsélményt hozták nekünk házhoz. Tartalmas, jóízű, finom a kenyér is és kedves a kiszolgálás. Holnap valószínű, hogy elhozom a családot is. Illik a nagyböjthöz a hal, szerencsés választás a halfesztivál - mondták.
Egy szegedi csárdagazda a fővárosban: bordányi kenyér és fehértói hal Budapesten. Fotó: Arany T. János - GALÉRIA


Korábban

Péntek délelőtt már a hivatalos tízórás nyitás előtt készen gőzölgött a szegedi Fehértói Halászcsárda standján a filézett, vegyes szegedi halászlé a budai Millenáris Parkban, ahol idén negyedik alkalommal rendezik meg hétvégén a Budapesti Halfesztivált.

- Kétezer adag halészlével készültünk, egész éjjel dolgoztak a kollégák Fehértón, ahol ugrásra készen állnak, ha utánpótlásra lesz szükség. Nem jellemző ezen a fesztiválon, de mi filézett, szálkamentes halászlevet kínálunk pontyból és harcsából - mondta Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, több szegedi és egy budapesti halászcsárda tulajdonosa. A halászlé mellet sült halat: süllőt, pisztrángot is árulnak a szegediek a Millenáris udvarán.
Egy szegedi csárdagazda a fővárosban: bordányi kenyér és fehértói hal Budapesten. Fotó: Arany T. János - GALÉRIA
- Közkedvelt az igazi, szegedi haltepertő, amiből több mázsa fogy ilyenkor. Lila hagymával és friss ropogós bordányi kenyérrel tálaljuk - tette hozzá a csárdagazda.

Frankot minden standon régi ismerősként köszöntötték - még a bajaiak is. - Barátságos, összeszokott csapat, néhányan a Tiszai Halfesztiválra is el szoktak jönni - árultak el Frank Sándor.

Annak ellenére, hogy az idő kiváló, kellemesen süt a nap a fővárosban. Tizenegy óra előtt az érdeklődés visszafogott, néhány kíváncsiskodó sétálgat a parkban. A belépő 2 ezer forint, de pénteken sok helyen féláron kínálják az ételeket, köztük szegedi halászlevet is.

Délután öt órakor halászlépárbajon csapnak össze a bajaiak és a szegediek. A versenyről és a fővárosi halfesztivál gasztronómiai kínálatáról hamarosan részletesen beszámolunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokoládéfesztivál Szegeden

Csokoládéfesztivál Szegeden
Magyarország vezető csokoládé- és édesség-manufaktúrái pénteken és szombaton várják az ÁRKÁD… Tovább olvasom