Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Bátyai Edina: Muszáj pályáznom

Szeged - Kolumnás interjút közölt a Népszabadság Bátyai Edinával, a Szegedi Szabadtéri Játékok leváltott igazgatójával, aki keményen fogalmazott a menesztése hátterében lévő helyi ügyekről. Lapunknak is megerősítette: indul majd a pályázaton, amit a nonprofit kft. ügyvezető igazgatói posztjára írnak ki.
"Nem hagytam, hogy a jobboldali potentátok rokonsága bevackoljon a szabadtéri szervezetébe. Volt képviselő, aki az unokaöccsét kommendálta hozzánk jogásznak. Mások a hivatalos, törvény által előírt eljárásokba szerettek volna beleszólni" – nyilatkozta Bátyai Edina a Népszabadságnak. A legkirívóbb esetnek a jobbikos önkormányzati képviselő fellépését nevezte, aki azt kérte: pályáztatás nélkül adják bérbe az Aradi vértanúk terén található vendéglátó területet.

– Sokan felhívtak az interjút olvasva, hogy megkérdezzék, nem félek-e. Mitől féljek? Ezek az ügyek nyílt titkok a városban. Már rég nem én vagyok ebben a sztoriban az érdekes, hanem az, ahogyan a hasonló ügyek zajlanak. A megválasztott képviselőink fordítva ülnek a lovon, nem a dolgukat végzik. Ahelyett, hogy az EU-s pénzek megszerzéséért dolgoznának, a helyi cégeket csapolják meg. Miközben a városi cégekből már nincs mit elvinni. Amikor Juhász Gyula képviselő úr a háromnegyed éves beszámolónkat lobogtatva azt kérte: vegyék már észre, mekkora baj van a szabadtérinél, pontosan tudta, hogy a december 20-áig befolyó társasági adó támogatások még nem szerepelhettek a szeptember végi összesítésünkben, mert még nem folytak be a számlánkra. Az ilyen dilettáns kijelentések megijesztik a nézőket is. Nem gondolják át, mennyit ártanak ezzel a szabadtérinek – fogalmaz Bátyai Edina, aki azt is hangsúlyozza: a 2013-as fesztiválszezonra már 47 millió forint értékben vásároltak a nézők jegyeket. Tavaly ilyenkor csak 26 milliónál tartottak.

A szabadtéri játékok nem egy öt éve létrehozott sörfesztivál,
Bátyai Edina: a szabadtéri játékok nem egy öt éve létrehozott sörfesztivál.
Fotó: Karnok Csaba

– Biztosan szerepe van ebben az eredményben annak is, hogy a jövő nyárra tervezett műsorunk jobban tetszik a közönségnek, mint az idei. 2012-ben azért is volt olyan kevés nézőnk, mert csak 14 előadást tartottunk a Dóm téren a korábbi 16-18-cal szemben. Nem szabad egyetlen adatot kiragadni, mindent összefüggéseiben kell vizsgálni. Utoljára 1978-ban, amikor egy gimnáziumi botrány miatt kirúgtak a KISZ-ből, akkor éreztem hasonlóan magam, mint most – mondja a menesztett igazgató, aki az interjúban beszélt arról is: a Szeged–csanádi Egyházmegye több mint 2 milliárd forintot kapott a Nemzeti Fejlesztési Tanácstól a Dóm tér átalakítására; de a rekonstrukció tervezésébe nem vonták be a szabadtérit. Pedig a munkálatok hátrányosan érintenék a fesztivált: zsugorítanák az öltözőrendszert, 20 százalékkal kisebb lenne a színpad.

Megmutatná: lehet másképp

– Most megpróbálom kialudni magam, várom haza a gyerekeimet karácsonyra. Jókat fogunk főzni és kirándulni. A családom nehezen éli meg a történteket. Anyagilag is méltatlan helyzetbe kerültem. Miközben több tízmilliós végkielégítésekről beszélnek a városban, a valóság az: a bruttó fizetésem 368 ezer forint volt; számítások szerint nettó másfél milliót kaphatok majd végkielégítésként. Az elmúlt 8 évben nem voltam egy klasszikus családanya és háziasszony, ezért a családomon is nagy nyomás volt. Hogy nem esett szét, az elsősorban a férjemnek és az anyámnak köszönhető, akik sok terhet levettek a vállamról. Mindannyian azt kérdik most: megérte ennyi energiát fektetni ebbe munkába? A nagyfiam Dániában dolgozik, csak az interneten követte az eseményeket. Azt a tanulságot vonta le: egy olyan országba, ahol így működik a jogállam és ilyen erkölcsiség uralkodik, nem szabad hazajönni. Elgondolkodtam az elmúlt napokban: olyan népszerűségre tettem szert a városban, hogy kinézem valamelyik jobboldali képviselő választókörzetét, és elindulok ellene a következő önkormányzati választáson. Megmutatom, hogy lehet másképp is politizálni! – fogalmaz Bátyai Edina.  

– Elképedtem, hogyan kerülhetünk ilyen méltatlan helyzetbe! A szabadtéri játékok nem egy öt éve létrehozott sörfesztivál, hanem szinte egyszerre alapították a Dóm szentelésével. Az októberi tervtanácsi ülésen elmondtam: hátrányos a szabadtéri számára, ha a tér rekonstrukciója során nem tudjuk megőrizni a jelenlegi léptékeket, méreteket. Az új színpad már nem a mostani lesz; az emiatt szükségessé váló pluszköltségeket a cég nem tudja majd saját forrásból fedezni. A 2013-as évad után kezdenék a rekonstrukciót, amit 14-18 hónapra terveznek. Azt mondják, nem érinti a 2014-es szezont, amit nehezen tudok elképzelni. A püspök úrral mindenesetre aláírtunk egy megállapodást, amely rögzíti: gondoskodnak a fesztivál kiszolgálásáról – mondja Bátyai Edina, aki több fórumon megerősítette már: ő is indulni kíván majd a szabadtéri igazgatói posztjára kiírt pályázaton.

– Két hónap olyan sok idő, annyi minden változik, hogy nagy luxus lenne nem pályázni. Villámgyorsan módosulnak a törvények, a szereplők, az erőviszonyok. Mi történhet? Legfeljebb nem nyerek! Méltatlannak tartom az eljárást velem szemben, ezért érzem úgy, hogy muszáj pályáznom. Van olyan igazgató, aki minden produkciójával megbukik a mandátuma idején; nekem nyolc évad alatt az idei Mária volt az egyetlen olyan előadásom, amelynek 50 százalékos volt a látogatottsága. A két Kossuth-díjasnál, Szarka Tamás komponistánál és Vidnyánszky Attila rendezőnél magyarabb alkotót nem találhattam volna egy kortárs produkcióhoz. Arról nem tehetek, hogy a Máriát nem szerette a közönség, és nem is érdeklődött iránta – véli Bátyai.

A 2013-as évad előkészítésének folytatását a pályázat lezárultáig megbízott igazgatóként dolgozó helyettesének, Juhász Péternek adta át. – Úgy gondolom, az átmeneti hónapokra jó kezekben van a fesztivál. A képviselők nyilvánvalóan rettegnek attól, hogy a szellemem átjárja az intézményt, ezért hoztak egy olyan döntést: a megbízott igazgató csak egymillió forintos értékhatárig írhat alá szerződéseket. Ez egy több száz millió forintból gazdálkodó cég esetében – ahol a produkciók főszereplői is magasabb gázsit kapnak egymilliónál – nevetséges, és teljesen megakasztja az ügymenetet. Minden szerződéskötés előtt bizottsági ülést hívnak majd össze? A képviselők többségének fogalma sincs a színházi életről. Mindig az volt az érzésem, akárhogy futom az udvariassági köröket – például a felügyelő-bizottsági ülésekre mindig meghívtam a pénzügyi és a kulturális bizottság tagjait, de legjobb esetben is csak két-három képviselő jött el –, összefüggéseiben nem érdekli őket a szabadtéri működése, személyes érdekek motiválják őket.

Olvasóink írták

100 hozzászólás
 • 100. Olajfa14 2013. február 07. 10:13
  „Gyáva! Nem palyazott! Megvettek?”
 • 99. DMagóg 2012. december 22. 20:16
  „98.vélemény 2012.12.20. 22:55: "- Ezt bíróság mondta ki?"

  Az a jogtalanságot és nem az igazságtalanságot mondja ki!
  Márpedig a jogos és az igazságos kategóriák távol vannak egymástól!”
 • 98. vélemény 2012. december 20. 22:55
  „97. tol
  ha valakit igazságtalanul kirúgnak a jó kis állásából,
  - Ezt bíróság mondta ki?”
 • 97. tol 2012. december 20. 11:07
  „ha valakit igazságtalanul kirúgnak a jó kis állásából, akkor az idegileg fel lesz ajzva. Ez érthetö. Civilizált körülmények közt ez nem kérdés, hogy megértik. Még inkább civilizált helyen ilyet nem is tesznek. Magyarán: kicsit hánynom kell ettöl a gátlástalanul nyomuló un. politikus csordától. Elöképzettség null, pénzéhség full. És az Edina se kutyám, se macskám.”
 • 96. vélemény 2012. december 20. 00:30
  „95. vino_veritas
  Tényleg vannak benne jó gondolatok, de túl hosszú lére eresztve.
  Az ilyen hsz-eken a többség az időhiány miatt olvasás nélkül túlteker.
  Először én is ezt tettem. :))”
 • 95. vino_veritas 2012. december 19. 19:24
  „Tisztelt Hölgyeim és Uraim !
  Bizony érdemes elolvasni a /88.jozko/ igen csak megszívlelendő sorait. És ha tudunk a sorok között is olvasni, sok felesleges - bántó, vagy igaz- kommentektől kímélnénk meg egymást.”
 • 94. Belváros 2012. december 19. 19:04
  „Magyarországon képviselőnek lenni a legjobb üzlet!!!
  Felelősség: NULLA
  Kapcsolati tőkén keresztül mindent el tudnak intézni maguknak
  Dolgozni semmit nem kell
  Bárkinek az életébe belegázolhatnak következmények nélkül
  LEVÁLLTANI 4 ÉVIG NEM LEHET ŐKET! Milyen demokrácia ez???”
 • 93. vélemény 2012. december 19. 18:53
  „85. szegedi07
  Ma még nem jelent meg újabb együtt érző cikk?”
 • 92. jozko 2012. december 19. 15:47
  „91 Demagóg :

  Talán ez már nem is akcentus, hanem polifónia ...
  Sebaj, a többszólamú éneklésnek is megvannak a szabályai / és ízlés szerint, a szépsége is!/.
  És ha nem fals hangok szólnak - ügyes direktor keze alatt szépen szól a kórus.
  Egyelőre van pár fals hang - és el kell ismernem, a karmesteri pálca is remeg néha.
  Az előadásra viszont megvettük a jegyeket - és megdolgoztunk az áráért!
  Nem baj, ha izzad kicsit a karmester - annyira azért mégsem balfácán, hogy ne vegye észre,
  ha megfordítják a kottát!
  Egy kis rögtönzés belefér néha - de az előadást teljesen nem lehet megváltoztatni - egyik zenésznek
  vagy énekesnek sem!
  De abbahagyni sem...

  Szegeden a közönség két dudást rendelt egy csárdába - de rövidesen ez is megoldódik!

  A 350-es Csepel a Cs344 benzines "kistestvére" volt -benzinesben előbb a Zil-eket, később kolyabb nagyvasakat kellett - készenléti szinten- vezetni tudnom: azok vontatták at állványokat.
  Sokszor nem húzgálták őket...de nem is táboroztam ott le véglegesen.”
 • 91. DMagóg 2012. december 19. 13:23
  „88.jozko 2012.12.19. 10:37: "Gyakorlatilag egy nyelven beszélünk - de más akcentusban."
  Köszönöm, megtisztelő!
  "... józan ésszel be kellene látnia : ez a hajó elment..." Ebben más az akcentusom!

  Én Cs-350-esen vizsgáztam (tudtad kuplungolás nélkül vezetni?). A vizsga után Cs-344-esen tanultam vezetni, na és persze azóta is tanulom a autóvezetést! (Na jó, szereltem is ezeket az első szakmámból adódóan.)

  Jozko: "Köszönöm a figyelmedet - és ha időnként az orromra versz, nem fogok örökre megsértődni!"
  Remélem is! Nem szertenék okot adni rá!
  Én is köszönöm megtisztelő figyelmedet!”
 • 90. Bakker18 2012. december 19. 11:54
  „Jozko::))))Erre voltam kíváncsi...én kérek elnézést::))))))))”
 • 89. macs 2012. december 19. 11:19
  „Én továbbra sem értem mire volt ez a nagy sietség? Miért nem tudták kivárni a jövő nyarat, hiszen akkor amúgy is lejárt volna BE megbízatása? A pályázatot már most kiírhatták volna, mint ahogy azt a pesti és a szegedi színház igazgatói állására megtették?”
 • 88. jozko 2012. december 19. 10:37
  „84. Bakker 18:

  Miért nem vállalom be?
  Hát mondjuk...sportszerűségből...:):)
  Úriember nem fogad biztosra és nem áll be a ringbe kisebb súlycsoportúakkal...:):)

  Gondolom, ezt akartad hallani, hogy tovább ekézhess?!
  Ami egyébként a "kvalitásaimat" illeti - nem hiszem, hogy ez az a hely, ahol dicsekedni kellene vele -
  ha lennének is...:):)
  Gondolom, te pontosan ismered őket / a magadéival együtt/ .
  Ha nem így lenne, csak blöffölsz vagy pimaszkodsz.
  Belefér...

  86. DMagóg:

  Gyakorlatilag egy nyelven beszélünk - de más akcentusban.
  A hozzászólásaimból úgy gondolom, világosan kiderül /legalább is ez a szándékom.../, hogy Bátyai Edinának
  egy percig sem kritizáltam a szakmai hozzáértését és jogát a pályázathoz.
  A méltóságát hiányolom és az esélyeit érzem olyan alacsonynak, hogy józan ésszel be kellene látnia :
  ez a hajó elment...
  Hogy tudd: nem "ostorozom" sem az SZKT , sem a "kukás" cég lecserélt igazgatóit - és nem emelem piedesztálra az újakat sem.
  "Magad mondád":
  mocskos, alantas politikai döntések születnek !
  A kívülállóknak ezek annak tűnhetnek, az érintetteknek / úgy értem, a közelről érintetteknek/ pontosan tudni kell, a szavazattöbsség csak a nyeréshez segítette őket, a talpon maradásért naponta kell ádáz
  politikai csatákat vívni!
  Sem a választók, sem egy korrekt ellenzéki magatartás nem könnyíti meg a dolgukat!

  Aki beáll ebbe a küzdelembe /teszem azt igazgatóként/, nagyon nem fanyaloghat: a szakmai követelmények mellett ki kell elégítenie az őt pozícióba juttató politika elvárásait!
  Minden vezető - főleg, ha közalkalmazott- politikai tényező is egyben / minden rendszerben/.
  Elégedetlenségek, mocskolódások, intrikák céltáblái - és ilyen körülmények között kell szakmailag értékelhető munkát végezniük.
  Én tenném a helyükben - ehhez megfelelő mentalitás kell - de nem is irigylem sem a fizetésüket, sem a prémiujukat - sem a régiekét, sem az újakét!
  Viszont amikor "eljön " vagy inkább lejár az idő, megszűnik a /politikai/ hátszél vagy felhajtóerő - nincs helye a nyafogásnak, pózolásnak, önsajnálatnak, hatásvadászatnak!
  Ilyenkor kevés /az esetleg hiánytalanul meglévő/ szakmai képességekre és eredményekre hívatkozni!
  Egy politikai küldetést is teljesítő vezetőnek ez szükséges, de nem elégséges feltétel...
  Méltósággal kell tudni veszíteni!
  Bátyai Edina ezt nem érti -vagy inkább nem akarja érteni, még inkább nem akarja elfogadni.
  Ezért tartom őt alkalmatlan vezetőnek!
  Ami elmegy egy osztályvezető szintjén, az méltatlan egy igazgatóhoz!
  Felülemelkedhet persze a politikán néhény elementáris tehetség, aki rendszerváltozásoktól függően megtarthatja a "székét" és a tekintélyét...de az ex-igazgatónő nem ilyen.
  Pitiáner politikai hazardírozásba kezdett...

  Ha úgy tetszik , tekintsd ezeket érveknek - vagy egyszerűen véleménynyilvánításnak.
  A tapasztalataim / a melléfogásaimat is beleértem/ feljogosítanak arra, hogy ezt írjam.
  Nincs csoda - realitások vannak.
  Attól, hogy nem mindenki ismeri / vagy ismeri fel / azokat, attól még realitások.
  A Föld nem attól forog, hogy tudjuk vagy elhisszük!

  Köszönöm a figyelmedet - és ha időnként az orromra versz, nem fogok örökre megsértődni!
  Amikor "vezetőnek" tanultam, nem /csak/ ötsebességes, injektoros, ABS- szel és szervókormánnyal és szinkronizált váltóval felszerelt, polaroid szélvédős , klimatizált "gördülő bikaistállókra" kaptam jogosítványt -
  kell/ett/ tudni vezetni a a CS-344-et is!
  Télen, nyáron, hóban fagyban, úttalan utakon is - célba kellett /volna/ érni.
  A cél előttem még mindig szent - de elfogadom, hogy sokan, más más pozícióból ,
  más más utakon közelítjük meg.
  Nem én vagyok a vezető állásban - az anyósülést sem akarom bitorolni - rátermett mitfárereknek való az.
  Véleményem azért van - és olykor olykor hangoztatom is - innen , az eke szarva mellől.”
 • 87. egybek 2012. december 19. 09:18
  „"...kinézem valamelyik jobboldali képviselő választókörzetét, és elindulok ellene a következő önkormányzati választáson. Megmutatom, hogy lehet másképp is politizálni!"

  EZ IGEN, EZ EGY KARAKÁN HOZZÁÁLLÁS! MAGAM RÉSZÉRŐL TÁMOGATOM, MIND A PÁLYÁZATÁT, MIND A TÁVLATI TERVEIT EDINA!”
 • 86. DMagóg 2012. december 19. 08:44
  „83.jozko 2012.12.18. 22:24: "Hol itt a csoda?" Sehol!
  Állítólag verseny van, mind a politikában, mind a munkaerő piacon. Tudnod kell eladni a képességeidet, ha le akarnak győzni, küzdened kell! Ismerve a politikusaink módszereit, talán ne nyissunk vitát a módszerekről, s ne akarjuk a módszerei miatt elmarasztalni az érintettet!
  A mocskos, alantas politikai döntések következtében, miért is kellene csendben félrevonulnia? Küzdjön, érveljen! Nem tetszik? Érvelj! Jelen esetben ugyan -szerintem- gyengék az érveid. Nem jellemző, de Tőled sem idegen az önfényezés!
  Ha jól tudom, a Te életed sem volt mentes a küzdelmektől. Küzdöttél is! "Hol itt a csoda?"”
 • 85. szegedi07 2012. december 19. 08:42
  „Meddig sztárolja még a DM Edinát?”
 • 84. Bakker18 2012. december 19. 07:52
  „Jozko::))Miért nem vállalod be te..akinek ilyen kvalitásai vannak??::)))))”
 • 83. jozko 2012. december 18. 22:24
  „Még mindig ez a téma?

  Hol itt a csoda?

  A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját a munkáltatói jogköröket gyakorló városi közgyűlés többségi szavazattal elbocsájtotta.
  Ahogyan én tudom, nem fegyelmivel - így a feltehetően létező munkaszerződés értelmében több jogát is gyakorolhatja.
  Feltételezem, hogy kifizetik a felmondási időre járó fizetését, ki nem vett szabadságát és törvényes járandóságait,azon kívül nagy valószínűséggel jelentős végkielégítés is megilleti!
  Ha ezt sérelmezi - törvényes jogorvoslat illeti meg - amivel élhet is, ha szükségét érzi.
  Ez sokkal több -a Botka László polgármester által eszközölt időhúzással legalább is - mint amit az országban naponta sok ezek munkanélkülivé váló polgártársunk megél és szó sincs arról, hogy fegyelmivel, alkalmatlanság miatt küldenék el őket!
  Létszám felettivé váltak és punktum!
  A bejelentést követően negyedóra-félóra múlva udvariasan kikésik őket- vagy egyszerűen ajtót mutatnak nekik!
  Gondolom, saját tapasztalatból vagy családtag, közeli ismerős elmondása alapján ismerős a szituáció!

  Amennyi mentő körülmény elhangzott már itt Bátyai Edina vagy szimpatizánsai részéről - a boldoggá avatáshoz elég lenne!
  Még egy kis csodát kell bizonyítani - és jöhet a szentté avatás!
  Ámbár szentté avatás ügyben nem vagyok kompetens - de igazgatónak nem tartok alkalmasnak ilyen embert, akinek ilyen kevés a méltósága - és ahelyett, hogy bizonyítaná a minden körülmények közötti alkalmasságát /például szakmába vágó publikációval, pályázattal vagy egyebekkel- akár a kultúra más területén is/ , nekiáll itt fényezi magát!”
 • 82. vélemény 2012. december 18. 22:03
  „74. havranek
  Miért félne bármitől egy demokratikus városban?
  A szólás és sajtószabadságot is minden következmény nélkül, unásig gyakorolhatja nap mint nap. :))”
 • 81. DMagóg 2012. december 18. 22:00
  „80.vélemény 2012.12.18. 21:44!
  "bodnar.gabben" = "vélemény"?
  A túlzás megbocsátható, főleg ha belátják!”
100 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros lesz az új szegedi troli

Lezárult a szavazás a szegedi trolibuszok színéről, a 9618 voksból 5771-et kapott a piros. Tovább olvasom