Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Becsey Zsolt: Még szoknom kell a hazai légkört

Szeged - Csütörtökön Becsey Zsolt, a Fidesz politikusa, volt EP-képviselő volt a delmagyar.hu szerkesztőségének vendége. Online interjú.

cselac: Hogy érzi magát itthon?

Becsey Zsolt: Furcsán és jól. Még szoknom kell a hazai légkört, de remélem, hogy az átállás minél hamarabb sikerülni fog...

szabad eszter: Korábban felmerült, hogy a Fidesz önt jelöli Szegeden polgármesternek. Elvállalná a felkérést?

Becsey Zsolt: Mint korábban mondtam: egy angol mondás szerint, akkor megyünk át a hídon, ha odaérünk hozzá. Ilyen formális felkérést még nem kaptam és tárgyalások sem folytak erről.

suhym: Mivel kíván foglalkozni, ha a Fidesz alakíthat kormányt a 2010-es választás után?

Becsey Zsolt: Valóban felmerült a nevem a 2010-es hatalomátvétel kapcsán. Valószínűleg ez egy nagyon komoly válságkezelés lesz, ezért nem kívánságműsor, hogy milyen funkciót választok. Az egyéni preferenciám szerint az intergációs területen vállalnék szerepet, hiszen az elmúlt 20 évben ezzel foglalkoztam - úgy érzem sikeresen.

varadipal: A kormányváltás után mennyi idő alatt lehet megoldani egy válságot úgy, hogy az a lakosság részére is érezhető pozitív változást hozzon?

Becsey Zsolt: Ha szakszerű és korrupciómentes a kormányzás, akkor azt a lakosság azonnal érezni fogja, hiszen beindulnak a vállalkozások, önbizalmat kapnak az üzleti szférában dolgozók. Az ország jelenlegi katasztofális helyzetében persze ezt nehéz lefordítani a lakosság életszínvonalára, de biztos vagyok benne, a jogbiztosnág és az életkörülmények azonnal javulni fognak. Az életszínvonal változása - és főleg javulása - szerintem nem azonnali állapot lesz, sokkal inkább egy lassú, de stabil folyamat.

Becsey Zsolt, a Fidesz politikusa, volt EP-képviselő a delmagyar.hu szerkesztőségének vendége. Fotó: Frank Yvette
Becsey Zsolt, a Fidesz politikusa, volt EP-képviselő a delmagyar.hu
szerkesztőségének vendége. Fotó: Frank Yvette

kunst: A Vajdaságban nemrég tártak fel egy tömegsírt, amibe 1944-45-ben kivégzett magyarokat temettek. Mikor tisztázódik a II. világháborús délvidéki múlt? Lehet-e kötelezni a szerbeket a partizánok által elkövetett bűnök tisztázására?

Becsey Zsolt: Bizonyára az olvasók is tudják, sokat foglalkoztam az 1944-45-ben bírósági ítélet nélkül kivégzett magyarok ügyével. Meggyőződésem, hogy nem lehet egy értékrendszert vallalni az EU keretein belül, ha előtte nem tisztázzuk ezt a kérdést. Magam ezért szükséges előfeltételnek tartom, hogy ezt a rendezetlen ügyet ne vigyük be az EU-ba, hanem a két szomszédos ország próbálja meg egymás között rendezni. Semmilyen tömegmészárálást, kollektív bűnösség alapján végrehajtott bűntettet nem szabad a szőnyeg alá söpörni, különben a magyar-szerb viszony a közös tagság után úgy alakul majd, mit a magyar-szlovák. Ez az elvi felfogásom érvényes a törökök örményírtására is.

Zsoltee0716: Mit tesz egy EP-képviselő Magyarországért kint?

Becsey Zsolt: Erre a kérdésre neház általánosan válaszolni, hiszen ez  egyéni hozzáállás kérdése. Magam igyekeztem a szakbizottsági tevékenységemben minden esetben a magyar érdekeket és az egyetemes magyar érdekeken túlmenően sajátosságokat is képviselni. Remélem, az általam kint végzett tevékenységből a tisztelt olvasók is sokat érzékeltek. Én magam azért is tartottam fontosnak, hogy sokat járjam születési régiómat, mert csak a személyes tapasztalatok alapján lehet kint hitelesen képviselni a magyar és a dél-alföldi érdekeket. Ha csak azt vesszük, hogy mennyivel több nyugati újságíró, bizottsági bürokrata vagy képviselőtársam van azzal tisztában, hogy Vajdaságnak mi a történelme, miért élnek ott magyarok, hogy miért fontos nekünk Homokhát öntözési projektje, vagy annak az EU-projektnek a felgyorsítása, hogy Szegedet elkerülje az autópálya Románia felé, akkor már apró példákkal utaltam arra, hogy igen tág tere van egy EP-képviselőnek Brüsszelben.

Gazficko: Mért van az, hogy a jobb- és a baloldal csak a bér megállapítás terén egységes, minden más dologban a másik oldalt szidják?

Becsey Zsolt: Minden demokratikus kultúrában a legjobb mérce az, hogy a különböző politikai oldalak milyen mélységig tudnak konszenzust elérni, bár most a magyar politikai kultúra nem a zenitjén áll... Remélem, hogy nem ez az egyetlen kérdés, amiben konszenzus lehet, hanem az országot érintő más ügyeknél is megvalósulhat. A magam nevében annyit mondhatok: igyekeztem konstruktív, nem személyeskedő, az országot nem lejárató közéleti magatartást folytatni, és csak ott kritizáltam a másik oldalt, ahol tartalmilag vagy szakmailag helye volt. A polgári demokráciának az az ereje a diktatúrákkal szemben, hogy a politikai ellenfelek rámutatnak a másik fél hibáira, következetlenségeire és közéleti erkörcstelenségeire. Ez javíthat egy ország helyzetén, ugyanakkor szerintem ennek megvan a kulturált határa is. Nem lehet cél az emberek elriasztása a saját közéleti helyzetük értékelésétől.

Zsoltee0716: Mit gondol Szeged városának a jövőjéről (munkahelyek, megélhetés, egészségügy stb.)?

Becsey Zsolt: Meggyőződésem, hogy Szeged városa akkor tudott virágozni, ha világos stratégia mentén épült fel. A városnak vannak sajátos problémái-ügyei: a kultúra, az oktatás és az egészségügy, de Szeged csak akkor lehet sikeres, ha gazdaságilag is prosperál, és vezetői ezen dolgoztak, nem pedig a lakosságág itatásán, etetésén. Ezért a városnak magának is hatalmas lépéseket kell tenni a vállalkozó szféra érdekében a mukahelyteremtő fogalalkoztatottság növelése céljából. Ha ez nem sikerül, akkor a jelenlegi népbutító trendek mellett nem a fél, hanem az egész belváros jelzálog alá fog kerülni. Fontos a külföldi nagyberuházások vonzása, de csak a termelői szférában. A mostani válságnak az is egy tanulsága, hogy Közép-Euróra nem várhatja a hatalmas külföldi tőkebefektetők tömeges beözönlését - saját tőkét a saját vállalkozásoknál kell generálnunk. Nem fog tudni Szeged ilyen magas közszférába tartozó magas foglakoztatottsági arányt hosszú ideig fenntartani.

Fotó: Frank Yvette
Becsei Zsolt: Még szoknom kell a hazai légkört.
Fotó: Frank Yvette

abdul66: Tényleg azért nem jelölte a Fidesz EU-képviselőnek önt, mert túl sokat feszegette a délvidéki magyarok helyzetét? Tényleg tabutéma az EU-ban a határontúli magyarok ügye?

Becsey Zsolt: Remélem, nem ezért nem jelöltek újra. Az én dolgom az volt, hogy a saját és a Fidesz értékrendjének megfelelően a Európai  Parlamentben nemzeti politikát folytassak, és hogy sokat és eredményesen dolgozzak. A Fidesz vezetőségének meg az a dolga, hogy eldöntse, milyen típusú EP-képviselőkre van szüksége. A Fidesz delegáció folyamatosan napirenden tartotta a határontúli magyarok ügyét, a kinti munkánk integráns részét képezte az erdélyi és felvidéki képviselőkkel való együttműködés. Mindent elkövettünk, és kintmaradó kollégáink el fognak követni azért, hogy ennek a magyar sajátosságnak az okait és jelenlegi hátrányait Brüsszelben feltárjuk és a megoldást elősegítsük.

varadipal: Mikor kerüli el az átmenő forgalom Szegedet?

Becsey Zsolt: Röviden: akkor, amikor az 43-ast átadják a 47-esig, de leginkább Makóig. Magam sokat lobbiztam azért, hogy a közlekedési főigazgatóságon soron kívül jóváhagyják ezt a nagyprojektet, ám ez nem rejtheti el azt a kritikát, hogy mind a kormány mind pedig a város vezetése súlyos hibát követett el akkor, amikor nyakló nélkül megszavazta a román csatlakozást, ám ezzel párhuzamosan nem számolt annak  következményeivel, és csak a román-bolgár csatlakozás után előállt drámai helyzet hatására vették elő az útépítést. Körültekintő politika ezt pont fordítva csinálja.

stevve: A külföldi (román-bolgár) sofőrök büntethetőségét tervezik-e bevezetni, illetve ön szerint mi az oka annak, hogy jelenleg büntetlenül tehetnek az utakon bármit?

Becsey Zsolt: A jog szerint nincs semilyen  kiváltság, pozitív és negatív diszkrimináció sincs a magyar sofőrök ellen, csupán a mi rendőreinken múlik, hogy megzabolázzák azokat a sofőröket, akik nem szabálytalanul vezetnek.

zehn: Kormányváltás után mi az, amit a jelenlegi Bajnai-féle válságkezelő programból átvennének, illetve módosításokkal alkalmaznának, és mi az, amit azonnal megváltoztatnának, eltörölnének?

Becsey Zsolt: Azt hiszem, hogy a Fidesz már jelezte, hogy a családtámogatással kapcsolatos intézkedéseket eltörölné, és remélem, hogy a mezőgazdaság támogatásánál is ki fogjuk használni a maximumot. Gazdaságélénkítés tekintetében a Fidesz a munkahelyteremésre, a saját termelési és kereskedelmi rendszer kiépítésére fog koncentárlni, nem pedig válságkezelés címén a bürokrácia növelésére. Ennek megfelően teljesen más élénkítő és megszorító gazdasági filozófia várható. A megtakarítást nem a gazdasági alrendszerek összeomlásával, hanem a bürokrácia és a korrupció csökkentésével kell elérni.

Fotó: Frank Yvette
Becsey Zsolt a monitor előtt - kérdésekben nem volt hiány.
Fotó: Frank Yvette

Gazficko: A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközép és a Vedres kollégiumokat mért zárták be, illetve az Erdészeti kap-e valamilyen kárpótlást? Tudniillik a kollégiumot az erdész kollégisták a szabadidejükben és a munkáért kapott pénzből újították fel.

Becsey Zsolt: Lelkileg egyetértek elkeseredettségével, magam is kedveltem mindkét iskolát, de a kérdés címzettje leginkább a polgármester úr és az oktatási miniszter kellene hogy legyen. Csak remélni tudom, hogy az oktatásból nem ezzel a módszerrel vesznek ki pénzt, főleg nem a vidéki, hátrányos helyzetű tanulók rovására.

kunst: Romeltakarítás: a Medgyessy-kormány nem csinált ügyeket 2002-ben (emlékszünk üvegszemű Keller Lászlóra, akit pártja inkább visszafogott). 2010-ben, ha Orbán-kormány lesz: lesznek-e elszámoltatások? Látunk-e majd bilincsben politikusokat?

Becsey Zsolt: Ahogy én emlékszem, elég nagy propaganda volt az Orbán-kormány alatti közbeszerzések ellen, nem csak Keller László részéről... Véleményem szerint az ügyeket az ügyészségnek kell feltárni, és a bíróságnak benyújtani. A kormány feladata az, hogy kormányváltáskor világos kasszát készítsenek arról, hogy mivel vették át a minisztériumokat, milyen politikai vagy esetleg büntetőjogi problémát látnak. A többi az igazságszolgáltatás dolga. Az is meggyőződésem, hogy a polgári kormányzás többek között azért volt és lesz eredményesebb, mert nem lesz olyan mérvű korrupció vagy hagyag kezelés, amit az ország - az utóbbi évek tanúsága szerint - nem tud elviselni.

Zsoltee0716: Miért lehet ennyire beengedni ide a nyugati bevásárló központokat? Mivel ők nem ide adóznak - csak a dolgozók után...

Becsey Zsolt: A tőke szabad áramlása révén a zöldmezős beruházások Európában szabadok, az államnak azonban sok lehetősége van arra, hogy nem diszkriminatív módon szabályozza, milyen kersekedelmi tevékenységet enged meg - például kereskedelmi méretét vagy a vonatkozó munkajogi előírásokat tekintve. Fontos lenne a magyar és elsősorban a termelői tulajdon erősítése, ezt semilyen jogszabály nem tiltja. Emellett az államnak jogában áll maximálisan érvényt szerezni a fogyasztóvédelmi szempontoknak - és ezeket a nyugati bevásárlóközpontokban is elkezdhetik. Az állam megakadályozhatja a tisztességtelen tevékenységekel (lásd: polcpénz), ha akarja. Egy város is befolyásolni tudja a kereskedelmi egységek méretét, ha a kiskereskedőinek ad kedvezményes telkeket, és nem a város szélén a nagyoknak. Egyébként foglalkoztatás oldalán biztosan, a GDP termékbeszállítások oldalán biztosan, az adó oldalán pedig valószínűsíthetően rosszabbul jár az állam az grandiózus méretű bevásárlóközpontok előretörésével.

stevve: Ön szerint naponta hány milliárd forinttól esik el az állam a döntéshozók teszetoszasága miatt?

Becsey Zsolt: Nem tudom megítélni a kérdés konkrét hátterét, magam annyit tudok mondani: a különböző állami hivatalok döntéshozatali lassúsága hatalmas károkat okoz a termelő szférának. Magam is találkoztam sok olyan vállalkozóval, aki emiatt ment tönkre vagy azért, mert vállalkozását szinte lehetelenségbe hozó banki áthidaló hitelekhez kellett hogy nyúljon. Ez a termelői szféra, az adófizető miatt visszahat az állam adóbevételeire is, ezért fontosnak tartom a kormányváltás után az állami szervek jogkövető, határidő-tisztelő magatartásának minden eszközzel törénő helyreállítását, hogy a vállalkozói szféra vagy a polgárok számára kiszámítható legyen mind a döntésalkalmazás szisztémája, mind a pénzutalások rendszere.

Fotó: Frank Yvette
Becsey reméli, hogy pártja magasabb erkölcsi szint mentén
kezdi el a kormányzást. Fotó: Frank Yvette

zehn: Meglátása szerint van-e lehetőségük, akaratuk a bankok megregulázására, azok pofátlan népnyúzó, gátlástalanul haszonleső tevékenységei miatt. Szimpatizál e a Karsai-féle akciókkal?

Becsey Zsolt: Ha van akarat, akkor van lehetőség. Egyrészt: a kartell-viszonyokat nagyon szigorúan vizsgálni kell, nem csak a gazdasági versenyhivatal, de a Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete részéről is. Vannak lehetőségek a jogosulatlan haszonszerzés polgárjogi vagy akár büntetőjogi korlátozásával is - például a túl széles valutamarzsok esete. Természetesen magánszemélyként szimpatikus Karsai úr akciója, alkalmas a figyelemfelhívásra, de a megoldáshoz komolyabb állami akaratra és fellépésre van szükség.

Zsoltee0716: Miért van ennyire elmaradva ez az ország a többitől? Szlovénia egy nagyon jó példa: 2007 óta az eurozónába tartozik. Mi mely feltételeknek nem felelünk meg?

Becsey Zsolt: Az utóbbi pár év magyar leszakadása a régióban több okra vezethető vissza: az egyik a teljesen felelőtlen gazdaságpolitika, amely nemcsak kiszámíthatalanná tette a gazdálkodást, hanem el is rettentett sokakat az adóalapnövelő gazdáskodástól és a munkakereséstől. Emellett a korrupció az állami hivatalok kiszámíthatatlansága elképesztő méreteket öltött. Harmadrészt olyan helyzetbe juttattuk magunkat, amikor nincs az államnak tulajdonosként megfelelő eszköze, mindenünket eladtuk, azt hagoztatva, hogy az állam a legrosszabb tulajdonos, és ezzel feladtuk tulajdonosként a piac-, és főleg a munkahelybefolyásoló tevékenységünket. Ebben részben a privatizációhoz fűződő hazafiatlan haszonszerzés is hozzájárult, és a pazarlásból eredő bevételéhség is. Mivel most már nincs mit eladni, jött a fal: a jelenlegi tendencia nem folytatható. Negyedrészt: súlyosnak látom azt, hogy nincs saját tulajdonú multinacionális vállakozási rendszerünk, így a profit a fizetési mérleg hiányán keresztül kivándorol az országból, hiszen mint tudjuk, az anyavállalatnál landol az üzletstratégia és a profit is. Beláthatalan, hogy az eurozónába mikor tudunk belépni, ugyanis ez nem csak politikai akarat, hanem gazdasági képesség kérdése is. Az árfolyamrendszer befagyasztása ilyen államháztarzás mellett több kárt is okozhat mint hasznot.

apuka: A tolvaj ismerőseim azt mondják: őket nem érdekli az új választás, mert a Fideszben is vannak barátaik. Ők nem politikusok. Mi a véleménye? Önök 1998 és 2002 között a helyükön hagyták ezeket az embereket. Le akarnak nyúlni egészen mélyre, vagy csak a látványos posztokon cserélnek?

Becsey Zsolt: Remélem, hogy a Fidesz magasabb erkölcsi szint mentén kezdi el kormányzását. Nincs más lehetőség, mint a korrupció visszaszorítása, a politikaközeli ügyeskedő vállalkozások háttérbeszorítása, átláthatóbb közbeszerzések megvalósítása. A Fidesz nemcsak morális, hanem külső okok miatt is ezt az utat fogja választani.  Az országnak nincs más választása. Ha ebben nem parancsolunk megálljt, akkor regionális szinten is 5-6 évig vegetálhatunk, amit nem akarunk.

Fotó: Frank Yvette
Becsey Zsolt két és fél órán át volt szerkesztőségünk vendége.
Fotó: Frank Yvette

Zsoltee0716: Miért nem akarják azt hogy az emberek jobban éljenek, itt gondolok azokra, akik minimálbérből élnek meg? Mint közgazdász, biztosan tudja, hogy aki többet keres többet is költ...

Becsey Zsolt: Természetesen minden politikai párt azt szeretné, hogy az emberek jobban éljenek és többet keressenek. A Fidesz azért is szeretne adót csökkenteni, mert ez növeli az adóbevételeket, és így csökken az államháztartás hiánya. És kifehéríti a gazdaságot, ami nemcsak gazdaságilag, hanem morálisan is javíthatja az ország helyzetét. Konkrétan a minálbér esetében azt kell kiküszöbölni, hogy ezzel a formával ne éljenek vissza olyan személyek, akik anyagi helyzetüket tekinte egyáltalán nem szorulnak rá. Bizonyára önöknek is van olyan nagyvállalkozó ismerősük a környezetükben, aki minimálbérre voltak bejelentve,  vagy aki ezt használta fel a gázárkompenzáció jogosultságára, még akkor is ha erre szociálisan nem volt rászorulva.

gszlaszlo: Eddig volt Csongrád megyei képviselője az országnak Brüsszelben, sőt Tabajdi Csaba szocialista képviselőtársával ketten is képviselték a dél-alföldi régiót az unióban. Most sajnos egy megyei ember sem ül az Európai Parlamentben. Lehet ebből hátránya a megyének és a régiónak?

Becsey Zsolt: Magam is büszke voltam erre, és nagyon sajnálom, hogy a magyar politikai pártoknál az európai képviselők kiválasztásakor nem veszik figyelembe a regionális gyökereket. De ez adódik magából az EP-képviselők választásáról szóló törvényből is, hiszen az ország egy választókerületet alkot. Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz jelenlegi képviselői közül lesz felelőse a megyénknek, és ez a képviselőtársam gondját viseli majd az itteni embereknek - elérhetik őt problémáikkal, és képviseli azokat még akkor is, ha nem itt született. Magam nagy fájdalommal számolom fel holnapi nap folyamán az irodáimat - különösen a szegedit.

Korábban

A sajtóban korábban már napvilágot látott: Orbán Viktor az új "romeltakarító" kormányban számít Becsei Zsolt munkájára. Kérdezze a fideszes politikust közéletről, politikáról és korrupcióról! Kérdéseit az interju@delmagyar.hu e-mail címre, illetve a cikk alatti kommentfelületre várjuk!

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. Léni 2009. július 31. 15:41
  „56. achilleus! Köszi,h vetted a fáradtságot és reagáltál a véleményemre! A felhozott érveidet nézve ezek a
  kritikák igenis helytállóak, azzal a kivétellel, hogy Orbán most éppen hol van és mit csinál.Kit érdekel!
  2oo8-ban Gy.F.miniszt.eln. és a neje csak Bécsbe utaztak el egy koncertre -mondhatom hangos volt az
  ellenzék . 2oo2-ben a Fideszre szavasztam !Az elbukott választás után döbbenten tapasztaltam,mennyi
  az agresszivitás, gyűlölet, kétszinűség bennük. A stilusról nem is beszélve! Ádertől kezdve, Navrasics, Orbán,
  és minden szócső ugyanabban a stilusban ami a Fidesznél engedélyezett és megkövetelt, ráadásul mindenhol,
  a Parlament sem kivétel! Értelmes, inteligens , kultúrált emberek viselkednek igy? Én ezt nem tudom és nem is
  akarom sem látni sem hallani! Nem vagyok jobboldalellenes, de az ne a Fidesz vagy a Jobbik legyen és ne
  Orbán Viktor legyen a védjegye!”
 • 77. Lúdasmatyi 2009. július 31. 14:22
  „Fityesz=Maszop,Szadesz.”
 • 76. IVY 2009. július 31. 10:37
  „moderálva off”
 • 75. papsajt 2009. július 31. 09:20
  „Zsolt, elég volt már az üres frázisokból. Tele a puttony. Statisztál a fidesz az ország tönkretételéhez! Mutyi Parlament! Bajnait és csapaptát, már Amerikában is kivégezték volna,pedig ott is izraelita uralom van.
  "sokat foglalkoztam az 1944-45-ben bírósági ítélet nélkül kivégzett magyarok ügyével"- akkor Budaházy esete is érdekes lesz a számodra. Koncepciós per,koholt vádak alapján. Már terrorista filmet is bemutatott Draskovics, főpurdé. Nem gyanús,hogy ha valakit 3 éve folyamatosan megfigyel a rendőrség,lehallgat a titkosszolgálat, minden tüntetéskor beviszik, és most azt állítják,hogy otthon tartott háborús kellékeket?! Ugyanmár kérem.”
 • 74. antikos 2009. július 30. 21:50
  „Címre válaszolva:
  Szokja kedves volt képviselő úr! De dógózni is kéne má!!!

  Nagy kamu a szövege...”
 • 73. trainman 2009. július 30. 21:39
  „Meggyőződésem, hogy a polgári kormányzás azért volt és lesz eredményesebb, mert nem lesz olyan mérvű korrupció vagy hanyag kezelés - mondta Becsey Zsolt a Fidesz politikusa, volt EP-képviselő a delmagyar.hu-n adott interjújában.

  Becsey arra a kérdésre, vajon a Fidesz hatalomrajutása után fogunk-e majd bilincsben látni jelenlegi politikusokat, úgy reagált: a gyanús ügyeket az ügyészségnek kell feltárni, és a bíróságnak benyújtani.

  "A kormány feladata az, hogy kormányváltáskor világos kasszát készítsenek arról, hogy mivel vették át a minisztériumokat, milyen politikai vagy esetleg büntetőjogi problémát látnak. A többi az igazságszolgáltatás dolga" - szögezte le Becsey Zsolt a lapnak.

  Barikád-kommentár: Minden tiszteletünk Becsey Zsolté, ő azon kevés ellenzéki politikusok egyike, aki nem csupán szavakban, döntően tettekben is ellenzékiként és magyar európa-parlamenti képviselőként dolgozott. És most is igazat mondott: az igazságszolgáltatásra van bízva a jelenlegi keretek között az "elszámoltatás". Ugyanakkor le kell szögeznünk: e nyilatkozattól kezdve érthetetlen, miért halljuk állandóan (és egyes Fideszesek miért hiszik el...) az ellenzéki párt suttogó propagandáját: "A Jobbik akadályozza meg a Fidesz kétharmados győzelmét és az elszámoltatást"

  <moderálva>”
 • 72. pmjelolt 2009. július 30. 20:52
  „tul sok az irodista !”
 • 71. pmjelolt 2009. július 30. 20:45
  „horn gyula is megigerte:3,60 lesz a kenyér. /euro :(/”
 • 70. Rozsdás 2009. július 30. 20:15
  „Hatalomváltás!Nem népképviselet!
  Jó reggelt MAGYARORSZÁG!”
 • 69. flexsnake 2009. július 30. 19:43
  „,,Becsey Zsolt: Természetesen minden politikai párt azt szeretné, hogy az emberek jobban éljenek és többet keressenek. A Fidesz azért is szeretne adót csökkenteni, mert ez növeli az adóbevételeket, és így csökken az államháztartás hiánya. És kifehéríti a gazdaságot"
  :D Ez a betanult szöveg? Soha nem lesz például az építőipar fehér. Azért nem mert ez ilyen. Ha nem kellene utánuk fizetni akkor sem jelentené be a munkáltató. A gond nem azzal van aki minimálbérrel van bejelentve hanem azzal aki semmivel nincs.
  A minimálbéres fizet a kasszába a másik meg nem. Hogy akarnak adót csökkenteni? Ha 10 forinttal o9lcsóbb a kenyér akkor naponta nem egy kilót eszek hanem 20at? Attól nem nő a fogyasztás hogy valami olcsóbb. Egy órára lehet a söreladást duplázni azzal hogy 50forint egy üveggel. De holnap ugyanannyian fogják akkor is venni mint eddig. A fogyasztás visszaáll. Nem hiszem el hogy közgazdás, azt elhiszem hogy nem ért hozzá. Elméletiközgazdás. Olyan mint az elméletifizikus.”
 • 68. flexsnake 2009. július 30. 19:38
  „,,Becsey Zsolt: Remélem, hogy a Fidesz magasabb erkölcsi szint mentén kezdi el kormányzását. "

  Persze.... a fidesz tele van volt kisz tagokkal, mindenkinek van minimum egy szőlőskertje.... Hogy lehet az hogy csak ilyen zsebtömők mennek politikusnak? Hogy lehet az hogy a fideszből senki nem akart pénzt felajánlani sem rászorulóknak, sem kórházaknak? És az hogy lehet hogy ott ül, láthatóan teli hassal, és még nem olvasta el a hírek között hogy egy 4gyerekes család bajban van. Ha én megtehetném hogy segítsek, biztosan megtenném, csak én uge nem keresek milliókat. Nem is vagyok politikus.”
 • 67. flexsnake 2009. július 30. 19:34
  „moderálva”
 • 66. Mignon 2009. július 30. 19:08
  „Kommunistak.
  Meg mindeg.”
 • 65. LukSzkaivoker 2009. július 30. 18:22
  „Javaslom az alábbi oldalt. Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni. Szerintem.
  http://www.kibulizottorszag.net”
 • 64. vmagdi 2009. július 30. 18:20
  „:)))))))))))))))”
 • 63. Mignon 2009. július 30. 17:25
  „moderálva off”
 • 62. .suhym. 2009. július 30. 17:14
  „moderálva off”
 • 61. LukSzkaivoker 2009. július 30. 16:55
  „.suhym.: Figyelj, ez a vita:
  "A vita érvek ütköztetése, célja a vitapartnerétől eltérő vélemény igazolása, a partner meggyőzése."
  Szerinted Te vitázni próbáltál velem, vagy - érvek hiányában - feleslegesen gúnyolódni?”
 • 60. vmagdi 2009. július 30. 16:34
  „moderálva off”
 • 59. vmagdi 2009. július 30. 16:34
  „moderálva off”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Top 20-as körözött rendőrkézen

Szeged - Két körözött személyt fogtak el a Szegedi Rendőrkapitányság körözési csoportjának… Tovább olvasom