Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Befagytak a szegedi kispiacok

Szeged - A Szent István téri és az újszegedi kispiac üres volt tegnap, az Olajbányász téren két didergő árust láttunk. Nem megy a bolt a téli fagyos napokon. A Szegedi Vásár és Piac Kft. fél áron adja 2 hónapig az asztalokat, ez ajándék az őstermelőknek, kifutja belőle a benzinpénz.
– A kisujjamban van a Szent István tér, kérdezzenek nyugodtan – szólt oda hozzánk Tóth Antal, miközben biciklije csomagtartójába pakolta az egyik pavilonban vásárolt kannás tejet. A nyugdíjas férfin kívül még néhány vásárló lézengett a város egyik legszebb terén, ahol termelői piacot is berendezett a Szegedi Vásár és Piac Kft.

Azt kérdeztük, mindig ilyen kihaltak-e az elárusítóhelyek, vagy csak mi jöttünk rosszkor. Tóth Antal szerint a régi rendnek, annak, hogy a szerda és a szombat erős piaci nap, a többi gyenge, régóta vége.

Befagytak a szegedi kispiacok. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Már csak azok árusítanak a Szent István téren, akik itt vénültek meg – folytatta Tóth Antal. – Kevés a vásárló is, hiszen a boltokban mindent megkapni, és mindennap friss áruval töltik fel a polcokat. Hol van az az őstermelő, aki egy asztalon akkora választékot tudna nyújtani?

300–450 forint egy asztal

Most fél áron 300 forintos helypénzt kell fizetni egy asztalért a Szent István téren és Újszegeden, 450 forintot a forgalmasabb Olajbányász téren és Kiskundorozsmán. A havi bérletek ára is feleannyiba kerül januárban és februárban: a két olcsóbb piacon 6000 forintba, a másik kettőn 9000-be. A legforgalmasabb Olajbányász téri kispiacon 12 asztalt foglalhatnak el az őstermelők, míg a népszerűtlenebb Szent István téren 24-et helyeztek el. Dorozsma nyáron elbír a 60 asztalával, Újszegeden olykor a 15 is sok.

A kispiacok benépesítéséért a fenntartó cég is küzd. Erdei Péter ügyvezető igazgató elmondta: ez a második év, amikor januárban és februárban elengedik a helypénzek és az asztalbérleti díjak felét. – A tavalyi akciónak jó visszhangja volt – értékelte a 2012-es téli szezont a vezető –, a termelők örültek, és többen hozták be a városba az árujukat. A Szegedi Vásár és Piac Kft.-hez tartozó kispiacok közül télen a dorozsmai inkább csak hétvégeken pörög, Újszegeden, a Coop előtt sajnos csak jó időben vannak árusok, a Szent István és az Olajbányász téren pedig a forgalmasabb napokon 5-8 árussal számolunk. A belvárosi és a lakótelepi kispiacra bérleteket is eladtunk.

Az üres Szent István tér után megnéztük az újszegedi kispiacot is: bejött a papírforma, sehol egy lélek. Dorozsmára nem is mentünk ki. Az Olajbányász téren pedig két árust találtunk, akik szemlátomást jó barátságban voltak egymással. Egyikük szinte elbújt előlünk, nem akart nyilatkozni, a másik őstermelő, Huszár János azonban szívesen megosztotta velünk a tapasztalatait. 16 éve árul szinte ugyanazon a helyen, télen hetente négyszer, nyáron többször. Megkérdeztük azt is, mit jelent számára a téli kedvezmény.

– Benzinben egy oda-vissza utat Zsombó és Szeged között, ez is valami. Sajnos a téli hónapokban alig van forgalom, egy nap 10-15 vevőnél nem jön több. Vagy nincs pénz, vagy a Tescóba viszik az emberek – mondta.

Olvasóink írták

 • 6. papsajt 2013. január 31. 15:51
  „sebaj, a Mars téri viszonteladókhoz több vásárló megy.
  Ezért lehet dupla áron adni a nagybanin megvásárolt terméket.”
 • 5. kormoska 2013. január 30. 20:55
  „Gondolom nem szombat délelőtt mentek ki a Szent István térre,akkor ugyanis legtöbbször tele van árusokkal!”
 • 4. tatár 2013. január 30. 14:53
  „Nemcsak télen, hanem minden évszakban ez a helyzet. A Szent István téren lévő dolog gyakorlatilag hajléktalan óvóhely.”
 • 3. Egyszercsak 2013. január 30. 13:17
  „Én a magam részéről inkább az ilyen helyeken vásárolok zöldséget. A boltokban katasztrófa a minőségük. Ugyanez igaz a zöldségesek nagy részére. Fonnyadt, puha vackok, ehetetlenek és ráadásul többnyire importból jönnek. Az egyik "Friss piaci" fokhagyma származási helye Uruguay :) Ehhez nem lehet mit hozzátenni :)”
 • 2. rókus1 2013. január 30. 11:56
  „"nem megy a bolt fagyos téli napokon"....hol van Szegeden fagyos téli nap? ugyan már!...mindent az időjárásra fogni életszerűtlen....nem megy a" bolt" ,mert a kistermelőnek sem volt bő termése a tavalyi időjárás miatt , nincs felesleges arujuk amit el tudnának adni....kevés az áru emiatt a viszonteladók csak drágán tudnának árut venni, amit ugymond "kistermelőként"nem bírnának haszonnal eladni,mert itt a konkurencia a multi!!!nekik meg így csak feleseleges időtöltés lenne a" kispiacozás" azért nincsenek kint.ok és okozati összefüggése van a dolognak és nem a jelenlegi időjárás az oka...
  egyébként meg lehet nézni a mars téri piacot is lassan mediterrán piac lesz.....jóformán csak a mediterrán országokból importált árukat adják -veszik....esetleg piacos napon jelenik meg valamennyi magyar áru..aranyáron..”
 • 1. nyomdasz63 2013. január 30. 08:59
  „Egy kis adalék az árakhoz: Üllés: 120(!)ft/asztal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják a ˝gyilkos˝ fogamzásgátlót

Fogamzásgátlóként és a pattanásos bőr kezelésére is alkalmazzák, a francia gyógyszerészeti ügynökség különleges vizsgálatnak vetette alá: négy nő bizonyítottan ettől halt meg. Tovább olvasom