Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Bokor András 1607-ig vezette vissza családfáját

Amerikai nagybátyjánál, plébániákon, könyvtárban is kutatott a 79 éves szegedi Bokor András, aki nyolcéves munkával 1607-ig vezette vissza fotókkal és történetekkel kibővített családfáját.
– Már gyermekkoromban is megmaradt az agyamban, ahogyan a rokonaim beszéltek a tősgyökeres szegedi nagycsaládról. Nyugdíjba vonulásom után rájöttem: érdemes lenne összefoglalni a régi történeteket. Azt se tudtam, hogy kezdjem el – mesél Bokor András a családfakutatás indulásáról. A 79 éves szegedi férfi 18 évig gépjármű-kárszakértőként dolgozott. 1993-ban ment nyugdíjba, és miután megtanulta a számítógép kezelését, 2003-ban látott neki a nagy munkának. Amerikai ügyvéd nagybátyjánál számos információt gyűjtött be az ősökről 1970-ben; magnószalagra mondatott vele minden fontosat.

– Láttam egy–két régi családfát. A képük egy idegennek nem sokat mond: falomb törzzsel, az ágakon nevek és évszámok. Szinte semmit nem tud meg a családról, aki ezt megnézi. Ezért határoztam el, hogy én a történeteket is legépelem. Végül rácsodálkoztam, hogy szinte életre keltek az események – halljuk Bokor Andrástól, aki nyolc évig kutatott, hogy 1607-ig visszavezethesse a családfáját. 2011-ben fejezte be a 350 oldalas, mintegy 800 fotóval illusztrált anyag összeállítását. Két példányt nyomtatott, az egyiket egyetlen fiának, az 53 éves Andrásnak ajándékozta, a másikat magánál tartja.

Bokor András nyugdíjba vonulása után kezdte el kutatni famíliája régi történeteit. Képünkön az 1908-tól 1927-ig Szegeden polgármester-helyettesként dolgozó nagyapja fotóját mutatja. Fotó: Frank Yvette
Bokor András nyugdíjba vonulása után kezdte el kutatni famíliája régi történeteit. Képünkön az 1908-tól 1927-ig Szegeden polgármester-helyettesként dolgozó nagyapja fotóját mutatja.
Fotó: Frank Yvette

Milyen forrásokból kerültek elő a régi dokumentumok? Elsősorban helyi és budapesti rokonoktól, plébániák anyakönyveiből és amerikai nagybátyja hagyatékából, amely először a New York-i magyar nagykövetségre, majd a szegedi Somogyi-könyvtárba került. A fényképek jó részét üveglapos negatívokról mentette meg Bokor András, a Fekete Ház sokat segített neki a labormunkákban.

Bokor András a Történelmi Vitézi Rend tiszteletbeli székkapitánya. Nemcsak repülőgép-vezetői múltjára, hanem nagyapjára, az 1944-ben elhunyt Bokor Pálra is büszkén emlékszik. A nagyapát 1884-ben községi bíróvá választották, 1898-ban városi tanácsnok, 1900-ban pénzügyi vezető lett. 1908-tól 1927-ig a város polgármester-helyetteseként dolgozott. Jelentős szerepet vállalt a fogadalmi templom építése körüli tárgyalásokban. A nevéhez fűződik még például a Rókusi templom, a téli kikötő, a közvágóhíd létrehozása, a vezetékes artézi víz bevezetése és a csatornázás.

Elmaradt a könyvkiadás
– Több mint tíz éve tartom a kapcsolatot Bokor Andrással. Olyan polgári családba született, amely a 20. században szépen beírta a nevét Szeged történetébe. Felmerült, hogy a Móra Ferenc Múzeum segítségével kiadjuk az összegyűjtött anyagot, de mivel nyugdíjba vonultam, hivatalból már nem támogathatom ezt – nyilatkozta Zombori István egykori múzeumigazgató. Hozzátette: meg kellene nézni, van-e pályázati lehetőség a könyvkiadáshoz.

Olvasóink írták

 • 4. roxper 2012. június 27. 06:15
  „Gratulálok, élvezetes munka lehetett! :)”
 • 3. .suhym. 2012. június 26. 16:03
  „Gratulalok, hatalmas munka!
  En is "probalkozom" vele, de nagyon lassan haladok.:((”
 • 2. Carlo 2012. június 26. 15:21
  „az Én őseim nem más ,mint Ádám és Éva
  papír nélkül is:),. akinek szintén, az mind a rokonom:)”
 • 1. mango1 2012. június 26. 09:49
  „Gratulálok a sikerének és a kitartásának---szép munka volt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virág-ügy: mint a rétes tészta

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét a Virág cukrászda ráépítési perében. Tovább olvasom