Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Botka László: Szeged nem adja az iskoláit - galériával

Szeged - Szeged nem adja az iskoláit, mert a város a legjobb fenntartója a település oktatási intézményeinek - jelentette ki Botka László polgármester szerda délután.
Szeged nem adja az iskoláit, az önkormányzat a legjobb gazda – jelentette ki a városi tanévnyitón Botka László polgármester. Országosan egyedülálló módon Szegeden nő a diákok száma: idén több az elsős, mint ahány nyolcadikos tavaly elballagott. Huszonhatezer diáknak kezdődik csütörtökön meg az iskola.

Bár még tombol a nyár, holnap már szeptember elsejét írunk, ami azt jelenti, hogy csütörtök reggel 8 órakor megkezdődik a tanév. Az egy évvel ezelőtti ígéret szerint ugyan a tavalyi lett volna az utolsó, hogy nem hétfői napra esik az első becsengetés, ez mégsem valósult meg. Ahhoz ugyanis, hogy hétfőn kezdődjön, és pénteken fejeződjön be a tanév, két nappal meg kellene hosszabbítani. Így viszont maradt az eredeti állapot: a nyári szünetig 182–183 napot kell a gyerekeknek az iskolapadban tölteniük.

Szegeden csütörtökön 26 ezer diák ült be az iskolapadba – köztük 1112 elsős. A legnagyobb tanulói létszámmal működő önkormányzati alapfokú oktatási intézmény a Rókusi Általános Iskola, ahol 32 osztályban nyolcszáznál több tanulónak csengettek be. Legkevesebben a speciális nevelési szükségletű diákokat is oktató Fekete István Általános Iskolában vannak, ahol a kétszázat sem éri el a létszám. Középiskolák között a legnagyobb létszámú a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola és Általános Iskola: a 3 tagintézménybe több mint 2500 tanuló jár.

Szegeden is megnyitották a tanévet. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Egy iskola bezárt idén: a Hunyadi János Tagiskolában – mint a Petőfi Sándor Általános Iskola korábbi tagintézményében – nem kezdődött meg a tanítás, mert erre a tanévre csupán 2 osztály (összesen 27 tanuló) maradt volna az épületben. Az érintett gyermekek egyik része az anyaiskolában, másik része saját választása szerinti oktatási intézményben folytatja tanulmányait.

Megyei tanévnyitók

Makón szerda délután 5 órakor a Hagymaház előtti szabadtéri színpadon tartották a központi tanévnyitó ünnepséget, amelyen Buzás Péter polgármester és Almási Pál, a Makói Általános Iskola igazgatója köszöntötte a diákokat, így a 154 első osztályost is. Szentesen már hétfőn megnyitotta a tanévet Szirbik Imre polgármester, Csongrádon pedig még a múlt héten pénteken tartottak összevont tantestületi ülést.

A városi tanévnyitó ünnepséget a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tartották szerda délután. Botka László polgármester köszöntőjében kiemelte: országosan is egyedülálló, hogy Szegeden nő a diákok száma. Idén több elsős kezdi meg az iskolát, mint ahány nyolcadikos tavaly elballagott.

– Szeged nem adja az iskoláit – jelentette ki, utalva arra az augusztus közepi kormányzati bejelentésre, miszerint az alapfokú oktatás megszervezése ezentúl állami feladat lesz. – Szeged város a legjobb fenntartó, hiszen a mi gyerekeink járnak ide, a szegediek a leginkább érdekeltek abban, hogy oktatási rendszere jól működjön – fogalmazott a polgármester. Kiemelte: a város oktatási költségvetése több mint 14 milliárd forint, amelynek több mint felét az önkormányzat saját bevételeiből teszi hozzá az állami normatívához. – Ha átadnánk az iskolákat, félő, hogy a helyzet rosszabbra fordulna.

A tanévnyitón a polgármester igazgatói kinevezéseket is átadott. Több meghosszabbított mandátum mellett egy új intézményvezetőt is köszöntöttek: a Tömörkény-gimnázium igazgatója Horváthné Szabó Éva lett.

Korábban írtuk

A szegediek a leginkább érdekeltek abban, hogy a várost nemzetközi szinten is elismert iskolavárossá tevő sokszínű oktatási rendszere jól működjön, "hiszen a mi gyermekeink járnak ide" - mondta a szocialista politikus a városi tanévnyitó ünnepségen.

A város oktatási költségvetése az idén 14 milliárd forint, ennek több mint felét az önkormányzat teszi hozzá saját bevételeiből az állami normatívához - hangsúlyozta a polgármester.

Szegeden is megnyitották a tanévet. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A csongrádi megyeszékhely önkormányzata "jó gazdája" iskoláinak, a város az elmúlt nyolc évben több mint tízmilliárd forintot fordított oktatási intézményeinek korszerűsítésére. Csak a most befejeződött nyári szünetben 373 millió forintot költött az épületek energetikai korszerűsítésére és a karbantartási munkákra - közölte Botka László.

A város idei büdzséjében több mint félmilliárd forint szerepel az oktatáshoz szükséges informatikai eszközök beszerzésére, a következő hónapokban háromszáz interaktív tábla, kilencszáz asztali számítógép, valamint hétszáz laptop érkezik az általános és középiskolákba - tudatta politikus.

A magyar nagyvárosok közül talán Szeged az egyetlen, ahol növekszik a diáklétszám. Az idén 26 ezren kezdik el a tanévet, közülük 21 ezren önkormányzati fenntartású intézményben. Az elsős diákok száma 1100, több, mint amennyien elballagtak a tanév végén a nyolcadik osztályokból - mondta Botka László.

Szegeden is megnyitották a tanévet. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a hónap közepén jelentette be, hogy az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a múlt héten azt mondta, az önkormányzati törvény koncepciója az új közoktatási törvénnyel összhangban az iskolák fenntartását az állam kezébe teszi. Bizonyos paraméterek teljesülése esetén azonban az önkormányzatok visszavehetnék a fenntartás jogát.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. N.P. 2011. szeptember 01. 22:42
  „bánki
  Magyar Bálint tevékenysége szerintem is csak a tatárjárással hasonlítható össze, de egy Hoffmann nevű Batu kán imitátornak sem örülök olyan nagyon....
  Az elit és az "átlagos" iskolák közötti szakadék sajnos nagyon nagy - és egyre növekszik! Ezt egyébként nem is annyira a fizikai környezet vagy a pedagógusok képességei, munkája határozza meg, hanem az oda járó gyerekek "minősége", motiváltsága, szülői háttere.
  A magyar iskolarendszer a társadalmi különbségeket nem csökkenti, hanem növeli.”
 • 55. Lugas6 2011. szeptember 01. 22:35
  „Egyetértek ATYAGATYÁVAL:
  "Voltak valaha egyes fiatalok, akik a független önkormányzatiságért (és sok minden más, demokratikusnak látott és hitt vívmányért) küzdöttek. Mára, ezek a megöregedett egykori fiatalok, talán mert hasznuk nem származik belőle, a korábban vallott hitük ellen cselekednek. A mai tettek teljes ellentétben állnak a korábbi szavakkal. Ezt bízzuk a lelkiismeretükre. Ne azokkal ("választókkal") foglalkozzunk, akik a könnyebb ellenállás irányába mozdulnak bambán elvakulva a csillogó szavak kábulatában.
  Lehet vádolni a jelenlegi helyi vezetést, de...
  ...ha nem dolgozik meg a pénzéért (a fizetéséért), akkor nem kapunk ennyi EU-s támogatást sem. Nem hallottam soha, sehol, hogy a jelenleg folyó beruházások az "Ő" pénzéből, a pártja támogatásából és kasszájából, vagy más, hozzá és politikai hitvallásához köthető forrásból származna, így kovácsolva magának ebből gusztustalan politikai tőkét. Ellenben sok helyen hallottam, hogy a mi (értsd: szegediek) tizenakárhány forintja mellé mi (értsd: szegediek) kaptunk az EU-tól nyolcvanakárhány forintot. Ezt a pénzt el KELL költeni arra, amire kaptuk. Ez természetesen nem elegendő mindenre, minden utcára és nem költhetjük el akármire. Persze van még mit tenni, ez tény. Botka eddig bizonyított, tehát van miért hinni. Nem posztom őt védeni, de a további viták elkerülése miatt csak csendben megkérdezem, mi a búbánatos fene történt itt 1990-94 Lippai, 1994-1998 Szalai vagy 1998-2002 Bartha ideje alatt? Nem vita, gyakorlatilag: semmi. Így tehát örüljünk, hogy most történik valami és ne akadékoskodjunk azon, hogy a "látszólagos" függetlenségünket megnyirbálni szándékozó egykori demokraták szándéka ellen egy szegedi felemeli a hangját."”
 • 54. bánki 2011. szeptember 01. 21:10
  „47. N.P. 2011.09.01. 12:26
  50. pala1964 2011.09.01. 14:21

  Hofmannt Magyar nevű Bálinttal kell összehasonlítani embörök !

  Közeli ismerősöm Üllésen kezdte a pályáját. A Ságvárit is ismerem !

  Nem olyan nagy a szakadék mit ahogy gondoljátok !

  ( kereskedelmi mennyiségű sörbe fogadhatunk )”
 • 53. harsona2011 2011. szeptember 01. 20:03
  „Engem azt bánt, hogy Botka úr nem állt így a sarkán, amikor Deák utcai óvodát kellett bezárni ...”
 • 52. norad 2011. szeptember 01. 16:11
  „Ányez!
  ...de te legalább azóta úgy tűnik felébredtél!”
 • 51. DMagóg 2011. szeptember 01. 14:30
  „48. Ányez 2011.09.01. 12:26 : "És a poén: csapjatok agyon, rájuk szavaztam..." Semmi gond: elszurtad!
  (Bár a mai politkai köznyelvbe már beivodott, de kimoderálták.)”
 • 50. pala1964 2011. szeptember 01. 14:21
  „44 Bánki, igaz, állami feladat (lenne) az alapképzés... de ugye nem baj, ha Hoffman Rizsát nem említeném egy lapon Klebelsberggel? utóbbinál FELzárkóztatási szándék munkált, itt pedig jobb(?) esetben sanda politikai (áldassék az Úr neve érte:P), rosszabb esetben pedig, sajnos, egy LEFELÉ való egyenlítősdi kialakulása... persze, hiszen nem kell ennyi diplomás munkanélküli
  a dóci gyermeknek nem lesz ettől jobb, csak a ságvárisnak rosszabb (lenne, ha Botkáék hagynák...)”
 • 49. DMagóg 2011. szeptember 01. 14:10
  „48. Ányez 2011.09.01. 12:26 : "És a poén: csapjatok agyon, rájuk szavaztam..." Semmi gond: <moderálva>!”
 • 48. Ányez 2011. szeptember 01. 12:26
  „Jaj, pedig a "moderálási elvek" miatt nemrég megfogadtam, hogy nem írok több hozzászólást... Eddig bírtam. Szunyi, tökéletesen igazad van. Ez megint arról szól, hogy központosított legyen az irányítás. Az önkormányzatokban ténykedő nem Fideszes kollégák keze az oktatás oldaláról is szépen meg lesz kötve. Államilag (értsd Fideszileg) meghatározott elvek mentén fog az ország haladni, gyarapodni, edukálódni. Az órarendbe meg idővel szépen beszivárog a viktorácia tantárgy is. És a poén: csapjatok agyon, rájuk szavaztam...”
 • 47. N.P. 2011. szeptember 01. 12:26
  „bánki

  Ennek az átalakításnak az esélyekhez csak érintőlegesen van köze!
  Szerinted egy dóci kissrácnak azonnal ugyanazok lesznek az esélyei mint a ságvárisoknak ha azonos lesz a fenntartó?”
 • 46. Larsson 2011. szeptember 01. 11:41
  „Vmiért nagyon begyében van a kurmánynak az informatika (képzés), el akarják törölni az okj-s képzésekből az ilyen jellegű tárgyakat, a középiskolai óraszámot le akarják venni és ezek szerint felsőoktatásban meg fizetőssé akarják tenni. Pedig véleményem szerint nem a programozó végzettségű emberek mennek ezrével külföldre, mert ezzel még itthon is jóval az átlag felett lehet keresni és a munkaügyi központ se ilyen végzettségű emberekkel van tele!”
 • 45. Bendegúz007 2011. szeptember 01. 10:38
  „Egy biztos hogy nem lesz pozitív a rendszer átalakítás.
  Valószínű hogy iskola összevonások lesznek,illetve ezt már hallottam is,délutáni tanítás is várható,ami egyértelmű hogy drasztikus létszámleépítéssel fog járni,több tízezer ember fog az utcára kerülni.
  Minap hallottam a felső oktatásban Varga Mihálytól hogy pl....informatikai képzést fizetőssé teszik,kémia és fizikai képzést meg támogatják ami pl..nekünk jó hisz ebben erős Szeged,és itt lesz a lézerközpont is.”
 • 44. bánki 2011. szeptember 01. 10:35
  „Az alapoktatás szerintem állami feladat. A táltos, gyagya, művész vagy vallási iskolák már más pálya.

  Mondjatok három érvet miért kapjon kisebb esélyt egy falusi iskolában tanuló gyerek mint a belvárosi iskola. Természetesen a plusz források csak erősíthetik az anyagi és/szellemi hátteret.

  lád.,, Klebelsberg Kuno minisztersége alatt egyedülálló népiskola-építési akció folyt a trianoni Magyarországon.
  Néhány év alatt ötezer tantermet és tanítói lakást építettek fel zömmel az Alföldön. A mezőgazdasági népesség érdekeit szolgáló népiskolák létesítéséről és fenntartásáról szóló törvénynek kettős évfordulója van: a törvényjavaslatot 75 évvel ezelőtt nyújtották be a nemzetgyűlésnek és 70 évvel ezelőtt adták át
  az ötezredik népiskolai tantermet és tanítói lakást. "”
 • 43. pala1964 2011. szeptember 01. 10:02
  „33 DobóI, ugye a kilencvenes évek közepén is már Botka volt a fő döntéshozó, és ugyanolyan gazdasági-politikai környezetben is voltunk akkor, mint most, ugye?

  és az, hogy akkor és mások által meghozottan történtek helytelen döntések (ahogy a megelőző, posványos MDF-érában, na meg utána is), az épp elég jogalap eszerint és szerinted, hogy most is elcs.sszék azt a szektort, ami az országos szinthez képest még egészen jó...
  persze tudom, most éppen nincs rajta sapka...”
 • 42. Együgyű 2011. szeptember 01. 09:16
  „Botka László: Szeged nem adja az iskoláit - galériával

  Igazán kíváncsi leszek a városházi <moderálva>, ki álnak e pártállásra való tekintet nélkül.
  Botka polgármester mellet, ebben a kérdésben a VÁROS érdekében!

  Vagy talán féltik majd pozícióikat. Szerintem félteni csak a következő önkormányzati választásokig kell.
  Addig pedig összegyűjtögetik magukat.
  Vagy már várják Hoffmann Rózsikát kiöltözve és hajbókolva.

  Elfelejtettem, talán jön Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az új Skoda Superbikájával és a méltóságos úr leereszkedik a köznéphez.

  A mentő állomásnak meg a kiselejtezésre váró kocsikkal várni kell, hogy 13 évesek legyenek.
  A feladat a betegeknek. Ezt az időszakot túlélni, vagy addig elhunyni kell, mert harc van:”
 • 41. klj_54 2011. szeptember 01. 09:14
  „19. sling 2011.08.31. 20:12
  Érdemi válasz helyett személyeskedni?
  Egészen jó fideszes hozzáállás:(”
 • 40. N.P. 2011. szeptember 01. 09:12
  „unknown

  Az oktatás Szegeden és mindenütt pontosan annyira helyi dolog mint az általad említettek - a mi gyerekeinket oktatják! Jogos a félelem mert az állam eddig sem volt nagyvonalú ezen a területen - most miért lenne az? A város eddig is többet költött az oktatásra mint más városok (Szeged pótlék..) mert ez itt stratégiai ágazat, Komlón nem!
  Persze, várjuk meg a végső változatot, amit esetleg a szavazás előtt fél órával majd egy képviselői indítvány alapján módosítanak.
  Egyébként olyan komoly oktatási hagyományokkal rendelkező városokban mint Debrecen, egyes pesti kerületek a plusz teher ellenére szintén nem szakadnak meg a röhögéstől.”
 • 39. szunyi 2011. szeptember 01. 09:02
  „37, unknown

  Én azért tartom ezt hibás döntésnek, mert így egy pesti iroda 8.-ik emeletén fognak dönteni arról, hogy ki lesz Szegeden vagy Piripócsón az igazgató.
  Itt helyben is vannak favoritok, ejtőernyösök, de van egy közvetlen visszacsatolás a választásokkor (föleg kisebb településeken). Ezzel ez teljesen megszünne + számomra érthetetlen okokból nem kéne engedélyeztetni a pedagogiai tervet, ami nonszensz (milyen nyelvet, hány órába, milyen módszerrel, raknak-e bele homeopátiát oktató orákat, vagy fözöcskét etc ...). Minden az igazgatón múlna, akit hozott egy nagy fekete kocsi, majd a következő kormányváltáskor el is visz.”
 • 38. tatár 2011. szeptember 01. 09:01
  „A bürokrácia nem vész el, csak átalakul. Megszűnik a város oktatási irodája, viszont létrehoznak egy ilyet a kormányhivatalban a fidesz kádéenpé csókosaiból Bénagy vezetése alatt, oszt jónapot. Ezentúl majd ott döntenek az igazgatók kinevezéséről a tanárok felvételéről, elbocsátásáról és ellenőrzik azt, hogy Hoffman Rózsika szája íze szerint megy-e az oktatás. Vagy átadnak pár szegedi sulit a futballmenedzser püspök atyának. Még elvesznek viktorék pár alapvető funkciót az önkormányzatoktól és a helyi szintű önkormányzatiság már tényleg csak bohóctréfa lesz. Államosítani akarják sok szempontból a felsőoktatást is, majd a fidesz megmondja ki legyen a dékán és a rektor. Olyan dézsávü érzésem van a pártállam káderhatáskörét illetően.:-)”
 • 37. unknown 2011. szeptember 01. 08:52
  „36. Lutetia 2011.09.01. 08:38

  "...amelyeknek szintén van elég forrásuk ..."

  Egyiknek sincs elegendő forrása. Valamennyi küszködik az állami normatíva által adott forrás szűkösségtől. Szeged is. Ahhoz kevés önrészt tud csak hozzátenni valamennyi. Ezért tartom értelmetlennek Botka nézetét mielőtt megismerné az állam tervezett fenntartási ajánlatát. Az alapján dönthet a közgyűlés, hogy az ésszerűbb megoldást válassza. A helyi pénznek volna más település fenntartás, üzemeltetés, fejlesztés, fenntartás, gondozás (nyugdíjasok, szociális gondozás, stb.) helye is.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffitisek festették ki a Gáspár utcai ovi falát - galériával

"Pál, Kata, Péter, jó reggelt!" – ezzel a dallal köszöntötték szerdán a Gáspár Zoltán utcai gyermekintézmény ovisai azt a három graffitist, akik épületük falára művészeti alkotást fújtak. Tovább olvasom