Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Csak a családjukra számíthatnak a szabaduló elítéltek

Szeged - „Sok régi kollégám már nyugdíjas, vagy nem él. Jó lesz újra szabad embernek lenni, de egyelőre elég kilátástalannak látom a jövőmet" – mondja a szegedi Csillag börtönben raboskodó János, aki tizenhét év után jövő szeptemberben lesz újra szabad ember. A tervezett bv-kódex az elítéltek visszailleszkedését próbálja az eddiginél is erőteljesebben segíteni.
– Szabadulásom után csak a családomban bízhatok, a testvéremben és az unokahúgaimban – mondta János a Nagyfa-Alföld Kft. szegedi telepén, a Cserzy Mihály utcában, ahol a Szegedi Fegyház és Börtön lakói végeznek különféle munkákat vállalkozásoknak. Az 52 éves férfi jövő szeptemberben lesz újra szabad ember – tizenhét év után először.

– Híradás-technikusi végzettségem van, a börtönbe kerülésem előtt ilyen munkakörben dolgoztam a honvédségnél és az Antenna Hungáriánál. Az előéletem miatt a honvédséghez értelemszerűen nem mehetek vissza, míg a kapcsolataim a vállalatnál már kihűltek. Sok régi kollégám már nyugdíjas, vagy nem él. Jó lesz újra szabad embernek lenni, de egyelőre elég kilátástalannak látom a jövőmet. A családi építőipari vállalkozásunk néhány éve tönkrement, pedig ott tudtam folytatni technikusi pályámat például az épületriasztók beszerelésével. Ráadásul szabadulásom után egy komoly anyagi kártérítést is ki kell majd fizetnem. Nem tudom, hogyan sikerül majd a visszailleszkedés – magyarázta a férfi. János – sok elítélt társához hasonlóan – nem így tervezte az életét. Már elmúlt 30 éves, amikor beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre – harmadéves történészhallgatóként került a sittre.

Szabadulás előtt. A Csillagban lehetőség szerint munkát és szakmát is próbálnak adni az elítélteknek. Fotó: Schmidt Andrea
Szabadulás előtt. A Csillagban lehetőség szerint munkát és szakmát is próbálnak adni az elítélteknek.
Fotó: Schmidt Andrea

– A történelem iránt mindig megmaradt a szerelem, de a rácsokon belül nem tudtam olyan sok tankönyvet beszerezni, amivel tovább képezhettem volna a tudásom. Tizenhét év alatt a történelem is sokat változott, sok mindent ma máshogy ítélnek meg, mint diákkoromban. Lehet, hogy mégis megpróbálkoztam volna a diploma megszerzésével ezen a szakon, de idekerülésemkor csak könyvtár–informatika szakon lehetett egyetemi képzésen részt venni. Jó lenne, ha a jövőben több felsőoktatási intézmény kapcsolódna be az elítéltek oktatásába, és szigorú ellenőrzés mellett az internetet is használhatnák saját maguk továbbképzésére – mondta.

Munka, oktatás, család

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztályán elmondták: a bv célja, hogy minden egészséges, dolgozni képes elítéltnek tudjon munkát adni a rácsok mögött, minél többüket vegye rá az általános és a középiskola befejezésére, majd egy olyan szakmát adjon a kezükbe, amellyel szabadulásuk után könnyebben boldogulhatnak. Kiemelt figyelmet fordítanak a családi kapcsolatok erősítésére, hiszen ez a legsérülékenyebb. – A tervezett bv-kódex az elítéltek társadalomba való visszailleszkedését még erőteljesebben tudja majd segíteni – mondta Szalai Tímea, a BvOP sajtóirodájának vezetője.

A 29 éves Istvánnak viszont konkrét elképzelései vannak a jövőjével kapcsolatban. Igaz, rá „csak" hét év három hónap szabadságvesztést szabtak ki, amiből még tizenhárom hónap van hátra. – Szakácsként végeztem, és egy ideig a szabadulásom után is szakácsként szeretnék elhelyezkedni. Távolabbi célom egy saját vállalkozás létrehozása, egy internetkávézóval egybekötött gyorsétterem nyitása. Börtönbe kerülésem előtt sok Békés megyei étteremben dolgoztam, ahol a stiklijeim ellenére is mindenhol meg voltak elégedve a munkámmal. Szerintem bárhova visszavennének, nem számítana, hogy börtönben voltam. De az igazi támaszom mégis az édesanyám és a két bátyám lesz, akik közül az egyik Németországban dolgozik, míg a másik a vasútnál. Külföldön biztos lenne munka, de inkább itthon szeretnék maradni. Nem is tanultam idegen nyelvet a büntetésem letöltése alatt, viszont a könyvkötészetet elsajátítottam a rácsok mögött, és nyomdai jellegű munkákat is meg tudok csinálni – mesélte a fiatalember.

István azt mondja, Szegeden nagy figyelmet fordítanak arra, hogy lehetőség szerint munkát és szakmát adjanak az elítéltek kezébe, akiknek így könnyebb lesz visszatalálni a társadalomba szabadulásuk után. – Most jelentkeztem egy segítő tanfolyamot meghirdető uniós programra is, ami néhány hónappal a szabadulásom előtt kezdődik majd el – mondta a férfi.

Olvasóink írták

 • 5. majzik 2013. október 13. 19:08
  „,,Most jelentkeztem egy segítő tanfolyamot meghirdető uniós programra"

  Eszem áll meg !”
 • 4. info 2013. október 12. 20:04
  „Senkinek sem kell, hogy megszakadjon a szíve, akit megbüntettek letöltötte büntetését. Ennyi,-nyilván tiszta lappal indulhat ha nem kerül szembe ilyen olyan hozzászólásokat elejtő emberekkel mint amit olvastunk az imént. Mindenkit megillet egy lehetőség az életben.”
 • 3. azmegszeged 2013. október 12. 16:48
  „2. pachakuti 2013.10.11. 15:20

  Nagyon cinikus vagy. Szerinted akkor mi a megoldás? Egyből akasszuk fel? Tudsz valami épkézláb perspektívát kínálni azoknak, akik letöltötték a büntetésüket? Mit kellene tenniük még? És egyáltalán, kinek jó ez a helyzet?”
 • 2. pachakuti 2013. október 11. 15:20
  „Ez a szegény jó János ugye első bűncselekményért kaphatott tizenhét évet (talán huszat, mínusz kedvezmény) az ország legelvetemültebb bűnözőit fogva tartó Csillagban? Nem mondja, de érzi, hogy ártatlanul, vagy legalábbis valami jelentéktelen apró kis botlását érthették félre a bírák.
  Mit mondhat erre egy érző szívű ember? Bízzunk benne, fogadjuk örökbe? De a minimum, hogy lakással, munkahellyel esetleg némi készpénzzel támogassuk, segítsük a beilleszkedésben!”
 • 1. sajtardezso 2013. október 11. 14:39
  „Szegények, a szívem megszakad...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második otthon a tanyai időseknek

Mórahalom mellett, Szent János térségben adták át csütörtökön a tanyai idősek otthonát. Tovább olvasom