Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

˝Csak a parasztok dobálják el a sörös üvegeket˝

Szeged - Estéről estére bandázó, piáló fiatalok szállják meg a rakpartot. A szemét elszállítása eddig félmillió forintba került. Ha lassan is, de rászoknak a kukákra – már nem a Tiszába hajigálják az üres sörös dobozokat.
– A sörkert megszűnésével a vendégkör gyakorlatilag leköltözött a rakpartra. Logikus, hogy ez történt, hiszen a környéken nincs más hely, ami a sörkert után maradt űrt betöltené. Nem marad más: irány a rakpart, ahol az elmúlt napokban gyakorlatilag minden éjjel az emlékműtől a hídig tömve vannak a lépcsők, szinte nem is lehet helyet találni. Ezzel párhuzamosan megsokszorozódott az eldobált szemét mennyisége – írja Korányi fasori olvasónk.

Többen is jelezték: a pénteki, szombati bulik után szemétben úszik a Tisza-part. Pedig május óta kukák is vannak a Belvárosi híd és az árvízi emlékmű közötti szakaszon, 50 méterenként, az Atikövizig és a városi környezetgazdálkodási cég közös elhatározásából.

Élet a szegedi rakparton. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Késő délután, amikor a nap már nem perzseli a folyóparti védmű köveit, megtelik a rakpart. A hőség elől a folyópartra menekülők sétálnak, pecáznak vagy az eldugottabb részeken csókolóznak. A fiatalok a buli előtti piáláshoz is a Tisza-partot választják, erre utal a kezükben fogott, a lábuknál lerakott literes sör, vagy éppen a már kiürült „kétdekás" vodkásüveg. Hétköznap esténként is száz-százötvenen pihennek Szeged vízparti sétányán.

– Örültök a szemeteseknek? – kérdeztük a parton sörözőket. – Sokkal tisztább lett a Tisza-part, amióta kirakták a szemeteseket. Beigazolódott, ha az ülőhelyek mellé kukát raknak, csak a parasztok dobálják el a sörös üvegeket, csikkeket. A többiek ha lassan is, de szocializálódnak, rendeltetésszerűen használják a szemetest – mondta egy huszonéves lány, a barátaival sörözve. Mit jelent, hogy rendeltetésszerűen? – Nem gyújtják fel – oldotta fel a hivatalosnak tűnő választ beszélgetőtársunk.

Élet a szegedi rakparton. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Heti 300 kilogramm szemét

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, amint érzékelték az amúgy vízügyes fenntartásban lévő rakpart népszerűségét és terhelését, hamar megtalálták a megoldást. – Instrukcióink alapján a vízügy műhelye legyártotta és május végén kihelyezte az egyszerű hulladékgyűjtőket, a vízügy alkalmazottai gyűjtik össze a hulladékot – közölte Makrai. A környezetgazdálkodási cég vezetője elárulta, a heti 300-350 kilónyi szemét elszállításáról az SZKHT gondoskodik. Május óta félmillió forintot költöttek Szeged „főutcájának" tisztítására.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. Koszta 2011. július 21. 22:38
  „Nórikám,
  a közterületen történő dolgok közügynek számítanak... Nem a "más" dolgai... Igenis lehet, sőt kell is szólni...
  Leszoktunk róla... gyengül is a vita-kultúra... Én bizony szoktam szólni... Cigisnek, aki eldobja a csikket... Kutyásnak, aki nem takarít a kutyája után, bringásnak, aki a sétányon száguld...stb. Van aki ért a szóból, van aki nem... Konfrontáció... Ezt is fel kell vállalni... az élet ilyen... Ez nem szegheti a kedvem, a kedvünk... Ugyanis ha kultúráltabbak leszünk, azzal nem kevesebbek leszünk... Ha kultúrát (tudást) adunk át másnak, azzal csak jót teszünk a köz-felfogásnak...
  Tehát buzdítok másokat is erre... A szép szó a dolgok veleje...
  Az általad leírt eset pedig ne szegje kedved... Te megpróbáltad, a siker nem rajtad múlott, akkor... De hidd el, van aki ért a (jó)szóból...
  :-)”
 • 58. harcsabajusz 2011. július 21. 14:23
  „Semmi bajom azzal, hogy a Tisza partra járnak a fiatalok iszogatni, csókolózni. Akár van Sörkert akár nincs. A baj nem a Tisza, hanem hogy nem tudják mire jó a szemetes, nem dobják automatikusan az üres üveget, palackot a kukába, hanem eldobják. Ugyanez a helyzet a Laposon is. Ha valaki lecipel a patrra egy pár üveg sört, miért nem tudja az üres üveget visszavinni, vagy elvinni az első kukáig? Nyilván nem szokta meg. Nincs rá igénye, hogy tisztán tartsa a környezetét. Nem érdekli hol él. Nem törődik azzal hogy a lakásán kívül milyen helyen él.
  Nem csak a gyerekek ilyenek, ezt látják apjuktól-anyjuktól. Aki este a kocsijával kiviszi a szemetet a dülöútra, eldobja a csikket vagy kidobja az autó ablakán a taknyos zsebkendőt. És nem érti mi ebben a rossz. Honnan tanulná akkor a gyerek az együttélés minimális normáit? Ez nem rendőr kérdés, hanem viselkedési forma, értékrend. Rendőrt egyszerűbb az utcasarokra állítani, mint megtanulni: szemetet a szemetesbe.
  Balkáni ország vagyunk, balkáni szokásokkal, értékrenddel. Húsz éve még azt képzeltük, Közép Európához tartozunk, mára egyértelművé vált, ez illúzió. Balkán és a vadkelet keveréke az ami itt van. Tessék, lehet menni a partra, dobálni az üveget, százötvennel hajtani a hídlábnak, kopasz fajankókat isteníteni, stb.
  Ha esetleg valakinek mégis eszébe jutna a kuka, el lehet kezdeni használni. Hátha egyszer divat lesz ebböl is...”
 • 57. Milo 2011. július 21. 13:31
  „Keziccsókolom! Ez is elcsúszott egy sörös üvegen?!
  http://www.delmagyar.hu/kepek/halalos_motoros_baleset_szegeden/2020219/”
 • 56. bélás 2011. július 21. 12:54
  „Csak gratulálni tudok h a jövő zálogai felismerték a kukát...
  a Laposon ugyan ez a helyzet, de nem fér a hülye fejembe, hogy a homokon h tudja összetörni az üveget...
  Minket fiatalon igazoltattak állandóan mikor bandáztunk, így aztán inni se volt kedvünk, a maiaknak van kedvük inni, száguldozni beszólni stb.
  Nincs semmi amitöl féljenek v tiszteljenek”
 • 55. őrgróf 2011. július 21. 09:27
  „Nem, a paraszt dolgozik. Becsületesen, inaszakadtáig, hogy a "városivá" előlépett bunkók tömkelege ihasson, duhajkodhasson és szemeteljen. Megoldás? Civilruhás járőrök, gyakoribb razziázás, a terület bekamerázása. És nem biztos, hogy azt az autóst kell cseszegetni, aki - mondjuk 60-al - iparkodik a klinikára, mert sok beteg várja...
  Hát igen: ezek a mai fiatalok, mondjuk, és elfelejtünk két dolgot:1. mi (?) neveltük (?) fel őket, 2. legyünk őszinték, nekünk is ezt mondták. ( de az már olyan régen volt, ki emlékszik már arra! )”
 • 54. csendesen 2011. július 21. 07:40
  „47. Koszta ! Régen olvastam ilyen korrekt, komoly hozzászólást. És bizony az elsőtől az utolsó szóig igaz.”
 • 53. roozee 2011. július 20. 22:56
  „Szerintem ma este is történt egy ,,gyorsulási ,,motorbaleset a rakparton. Kocogtam, este 8 körül, nem mertem lenn a partnál, mert olyan gyorsan mentek a motorok,fenn a partfalnál futottam, és vagy 6x ment oda vissza a motoros nem igazán tudnám megítélni hánnyal ment, ilyesztő volt, az utolsónál-én ugyan a stefániánál voltam, de akkor volt egy nagy durranás, sztem a belvárosi híd alatt kb valami történt....sajnos....

  nyáron este 6 után simán lezárhatnák a rakpartot az autós forgalom elől,sétálóutcává kellene tenni, akkor már a városban sincs akkora forgalom, hogy kellene a rakpart....és ezt a gyorsulási őrületet is megszüntetnék egyben.
  -hát a szemetelés nem szűnne meg, de hát idővel talán javulna a helyzet,még 8-9 körül megint tiszta volt a lépcső,de hogy reggelre milyen lesz????”
 • 52. Bikisunáj 2011. július 20. 22:54
  „˝Csak a parasztok dobálják el a sörös üvegeket˝
  Aha! Akkor sok ilyen ember lehet, ahogy elnéztem a rakpartot... :(”
 • 51. Moon 2011. július 20. 22:45
  „Természetesen a tudatos nevelést gyerekkorban kell elkezdeni. Utólag elég nhéz.”
 • 50. Nórikám 2011. július 20. 22:19
  „47: Koszta: minden szavaddal egyetértek, talán azt jegyezném meg, hogy ma nem lehet rászólni senkire, nem tudom próbáltad-e már? Én nem merek, öreg vagyok,és elszaladni sem tudok. Több éve már a kórzón kis iskolások csoportja ment, egyik gyerek eldobta a papír zsebkendőt, én balga meg rászóltam. Nos a tanító néni! -aki a gyermekemnél is jóval fiatalabb volt- úgy osztott ki, azt sem tudtam merre nézzek! És ne hidd, hogy egyetlen ember pártomat fogta ,szánakozva mértek végig. Biztosan azt gondolták, megérdemlem, minek szólok más dolgába. Bizony ilyen világ van!”
 • 49. garamiad 2011. július 20. 21:28
  „Ha már rakpart és közlekedés: éppen pár perce volt szerencsém látni, ahogy egy motoros h..gyerek összeütközött a híd alatt egy autóval. Sejtésem szerint gyorsulni akart, a fizika meg makacs dolog... Jelenleg tart a helyszínelés - később biztosan lesz cikk az esetről...”
 • 48. Mike3 2011. július 20. 21:05
  „pár gyomros nem kerül semmibe”
 • 47. Izso 2011. július 20. 19:08
  „Kedves Vuk.
  Amíg sajnos nincs más járható út addig kénytelen vagyok arra járni.
  Persze díjaznám ha felújítanák és változna ott sok minden (amit előttem szólók is felsoroltak), de amíg ez a helyzet addig is legalább a személyi biztonságra törekedjünk!
  Valamint ha már a nagy okosok oda tettek egy forgalmas utat, ne az autósokat szidjuk, mert merik használni a számukra rövidebb utat, hanem próbáljunk meg odafigyelni egymás biztonságára.”
 • 46. Koszta 2011. július 20. 19:03
  „A sörkertben a 18 év felettiek fogyasztottak, amíg létezett. A Tisza parton ezzel szemben már évek óta a 18 éven aluliak gyülekeznek. Tehát nem sok az összefüggés a kettő közt, avagy az előbbi bezárása, mint ok nem szerepel a szemétben tobzódó fiatalság mulatozási anomáliáiban. A kultúra és ezzel együtt a szórakozási-kultúra silányodása szomorú jelenség és több tőről fakad. ,,Természetesen" hasonló (rossz) a helyzet a közlekedésünkkel és a közlekedési-kultúrával... Ezzel (is) összefüggésben a vita-kultúránkkal... A polikai-kultúránkkal...stb. Könnyű másra mutogatni és persze igazság is van benne. Miért nem járt arra soha járőr és nem intézkedett? Miért nincs átfogó városrendezés, beleértve a rakpartot is? Ha már Szeged ,,főutcájának" nevezzük a Tiszát, akkor így kell annak kinézni? Persze, a vezetők (akár városi, akár megyei, akár országházi) felelősek... A hatóságok is... De az egyén nem? Hány szülő beszélt, beszél ezekről folyamatosan, kicsi kora óta a gyerekével? Hányan szólunk rá a másikra, aki mellettünk csikket, szemetet dob el? Mert a környezetünk olyan lesz amilyenné hagyjuk, hogy legyen... Hányan kapcsoljuk el a TV-t amikor kulturális szemét ömlik belőle, valóságshow néven? Hányan kártyáznak, vagy bicikliznek a gyerekkel ezek helyett? Régen a jó bizonyítvány, a teljesítmény volt az érdem. Ma akkor sirály valaki ha minél több tárgyból bukásra áll... Hol vannak ezen diák szülei? Ott silányul a társadalom, a vérük előttük... Mit tesznek ez ellen? Tudja a szülő, hogy este mit csinál, hova megy a gyereke? Mert a dolgok itt kezdődnek... Régen a buliban a tánctudás, a jó táncos volt a menő... Ma, aki részegebb... És minél fiatalabb, annál inkább... Törni, zúzni, barmolni menő... Igaz alkotni nehezebb is... A médiából is ez folyik és ilyen filmek áradnak a mozikból meg a TV-ből is. Fejétől bűzlik a hal. A politikusok és vezetők (szex)botrányokba keverednek, sikkasztanak, vesztegetnek... Miért lenne az állampolgár kultúráltabb, értelmesebb? Pénzhajsza, bármi áron... Pénzt kivenni a drága építkezésekből lehet. Városszerte (és országszerte) ezek ezért kellenek. A vezetőknek csak ezek a lényegesek. A rendőrnek elég ha fotózgat a traffipaxszal, pénzt begyűjtve, mert ez van neki kiadva, ezt forszírozza az állam és így a felettese. Régen a Mars tér és a Dugonics tér közt 3 járőrrel is lehetett találkozni nap, mint nap egy séta alatt. Ma hónapokig egyet se látni... Legyen pláza meg sok multi. Legyen hova a pénzt hordani. Legyen sok valóságshow a TV-ben. Szavazhasson a nép rendesen... és bizony teszi... Holott állítólag Ő ugyan ezeket nem nézi... Pedig ha nem nézné és nem szavazna, akkor ezen műsorfajta kikopna. Nincs igény a kultúrára... Már pedig aki otthon, gyerekként a szemetet látja, annak ez lesz a ,,kultúrája". Szó szerint és átvitten. Aki így nő fel, ,,kulturális szemétben", az ott fogja jól érezni magát... Ott fog bulizni és úgy - a szeméthegyen... Legyen az majális, szilveszter, vagy nyári, Tisza parti este... A tömeg így mulat, szemetelve. Veszett generáció? Ki hagyta, hogy ilyen legyen? Gondolkodjon el mindenki ezen... Ne abban legyünk okosak, hogy másnak, másoknak mit lehetne jobban csinálni. Hogy nekem mit kellene tennem a környezetemben a lehetőségeimen belül a helyzet javításáért, ezt kellene meglátni! Egyre többünknek.
  Pl.: A szülő ne fújja a füstöt, mint a gyárkémény, a gyerekére. Ne dobjon el csikket, szemetet előtte. Ne üljön sörözve a TV előtt, a gyereket a másik szobába, a DVD elé rekesztve. Ne menjen át a pirosban a gyerekkel. És még sorolni példát rengeteget lehetne... Mert a gyerek utánzással tanul... Avagy nem.”
 • 45. Bördy 2011. július 20. 18:58
  „TomTaylorral egyet értek! De a tirpák kifejezés is helytelen lenne!”
 • 44. deres 2011. július 20. 18:01
  „Az a baj, hogy a leírt jelenség nem csak a Tisza partján, hanem más helyen is, pl. a Budapesti krt. és a József Attila sgt. sarkán is tapasztalható. A szemeten kívül a zaj is elviselhetetlen sok esetben. Gyakoribb járőrözéssel jelentősen csökkenthető lenne a probléma.”
 • 43. TomTaylor 2011. július 20. 17:56
  „KÉREM A SZERKESZTŐT, HOGY HALADÉKTALANUL VÁLTOZTASSA MEG AZ ÍRÁS CÍMÉT, AZ IDÉZETET!

  JÓ LENNE, HA A PARASZT SZÓT NEM EBBEN AZ ÉRTELEMBE KELLENE SZINTE ÁLLANDÓAN HASZNÁLNI!

  A parasztok földművelő emberek, akik kétkezi munkájukkal adtak/adnak élelmet más emberek szájába.
  Ezek a szájak meg ledegradálják őket! Felháborító!!!”
 • 42. lukrecia 2011. július 20. 17:02
  „egyebkent a focimmel teljesen egyetertek, mert a szemetelok a legprimitivebb emberek, talan ez kicsit megfekezi oket. Na es a Csik dobalokat.
  Egyben a "bunko" szo szerencsesebb lett volna, mert a Paraszt szo egy dolgos mezogazdasagban vegzett emberi tevekenyseg. Talan azt megsem kellene primitiv emberek jellemzesere hasznalni, hiszen parasztok nelkul ehen halnank. En becsulom a parasztokat , de a bunkok irritalnak.”
 • 41. JABBA 2011. július 20. 17:01
  „Sajnos manapság a sok suhanc fiatal csak simán eldobja a szemetet, ami a kezében van. (Csikk, üveg stb.), mert lusta. Az ilyen kis senkiházikat kellene jó bevinni a yardra és elbeszélgetni vele. Ha meg nem lehet, mert annyira matt részeg, akkor gyomormosás a suhancnak.

  A rakpart elég régóta úgy jó, ahogy van. Az az út kikerüli a belvárost, aki épp alsóvárosra, klinikákra megy.

  A fiatalok meg menjenek kocsmába ha inni akarnak. Ja, hogy oda meg nem lehet bevinni a kannás zablettás bort és a tescos kólát? Így jártak.”
 • 40. lukrecia 2011. július 20. 16:55
  „Erre mondtam en tobbszor. Kilehetne takaritani az ujszegedi oldalon a dzsumbujt, kulturaltan befuvesiteni, esetleg egy ket jardat epiteni padokkal, hogy a " parasztok" letudjanak menni oda is. De az onkormanyzat nem lep. egymasra mutogatnak, az a vizugy feladata,,,hasonlo. Ha szegedi polgarmester lennek, akkor feladatomnak tekintenem ezeknek az ugyeknek a megoldasat. De a polgarmester szolnoki ...............
  elgondolkozott mar azon valaki, hogy ezt szandekosan teszi valaki a varossal. ????
  Munkahelyek hianya??, Szabadterire idozitett belvaros felbontas??? iskolakezdesre idozitett Boldogasszonyfelbontas. ??ß annakuti furdo profiljaba vago, Ujszegedi veszteseges elmenyfurdo megepitese??? Eszakra tervezett gazeromu, hogy az uralkodo szeljaras a varosra hozza nitrat szennyezodest???
  Szegedi ember teszi ezt a szegediekkel????? mindenki tudja a valaszt
  Tavaly azt mondta egy szegedi vezeto, 200 milliard Ft befektetes erkezett Szegedre, De munkahely 1 --1 egy--egy sem
  Nyari kulfoldi szabadsagolasra idozitett Kossuth l felbontas????”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zentán rádióznak a Rádió Plusz volt műsorvezetői

Ideiglenes frekvencián öt napig Zenátról hallható a hónap elején megszűnt szegedi rádió, a Rádió Plusz két korábbi műsorvezetője, Molnár Balázs és Gera Gábor. Tovább olvasom