Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Csatorna: háború és béke Zákányszéken

Július végéig építik a szennyvízcsatornát Zákányszéken, addig a helyiek a feltúrt utcákhoz alkalmazkodnak.
– Mintha háború dúlna a faluban, amióta elkezdték a munkát – fogalmazott egy zákányszéki járókelő tegnap a főutcán. A homokháti településen márciusban kezdték el építeni az új szennyvízcsatornát. Hatalmas homokbuckák, markológépek, homlokrakodók, teherautók, elkerítő szalagok és korlátok. Ez a látvány fogadja a Zákányszéken áthaladó autóst, és persze 30-as, sebességkorlátozó táblák, amelyek aztán 40-esre változnak. A helyiek rendkívül előzékenyek, amint meglátják a szembejövőt, húzódnak is félre. A Dózsa György út jelentős része ugyanis annyira beszűkült a munkálatok miatt, hogy a járművek nem férnek el egymás mellett. A sofőrök mosolyogva intenek, megszokták a helyzetet, a munkások olykor viccből még a forgalmat is irányítják, persze csak imitálják.

Hadiállapot Zákányszéken – munkában a csatornát építenek. Fotó: Karnok Csaba
Hadiállapot Zákányszéken – munkában a csatornát építenek.
Fotó: Karnok Csaba

– Most mindenkinek nagyon rossz, de tudomásul kell venni, hogy ez hosszú távon szolgálja az érdekeinket – mondta egy idős asszony a főutcában lévő háza előtt, körülbelül fél méterre a legközelebbi gödörtől. Nevét nem vállalta, de mint mondta, ő megszokta a háborús állapotot, alkalmazkodik hozzá.

A csatornás projekt két részből áll: Zákányszéken kiépítik a szennyvízcsatorna-hálózatot, a szomszédos Mórahalmon pedig egy korszerű szennyvíztisztítót építenek, mert a jelenleginek sem a kapacitása, sem a tisztítási fokozata nem megfelelő. A mellékutcák sem maradnak ki a csatornázásból, ezért a legtöbb helyen forgalomkorlátozás van érvényben, de akad olyan utca a faluban, amelyet teljesen lezártak. A tervek szerint július végére érhetnek véget a kétmilliárdos, uniós projekt munkálatai Zákányszéken.

Faültetés

Az önkormányzatnál megtudtuk, sikerült megállapodniuk egy kertészettel, miután véget érnek a munkálatok, japáncseresznye-sorral ültetik be a főutcát. Mivel a mellékutcában is nagy a felfordulás, aki akar, igényelhet oda is a növényekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 iskolában plusz osztály indul Szegeden

Szegeden lesznek 32 fős osztályok is, de van egy speciális intézmény, ahová csupán 10 gyereket iskoláztak be. Tovább olvasom