Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Csecsemőre vágynak az örökbefogadók

Szeged - Évek telhetnek el, míg valaki örökbe fogadó szülő lehet. A lista hosszú: Csongrád megyében jelenleg 54 házaspár vár gyermekre. Legtöbben csecsemőt szeretnének felnevelni.
- Csongrád megyében jelenleg 620 gyermek él állami, illetve gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük 92-en örökbe adhatók – tudtuk meg Kossa Istvántól, a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat örökbefogadási tanácsadójától, aki kérdésünkre elmondta: azok a gyerekek kaphatnak új családot, akiknek meghaltak a vér szerinti szüleik, vagy egyáltalán nem foglalkoznak velük.

A folyamat nem egyszerű, csak azok vehetnek részt benne, akiket a gyámhivatal alkalmasnak talál a feladatra. A filmekben látott ellenőrzések nem állnak távol a valóságtól: az örökbe fogadó szülőknek orvosi és pszichológiai vizsgálaton kell részt venniük, otthonukban is szétnéznek a szakemberek. Ha mindent rendben találnak, a leendő apukák és anyukák egy tanfolyamon vehetnek részt, amelyen többek között felkészítik őket a gyermekvállalással kapcsolatos feladatokra is. Csak ennek az elvégzése után állapítja meg a Gyámhivatal határozatával alkalmasságukat – ennek birtokában már bizakodhatnak, hogy hamarosan egy kis lurkó pótszülei lehetnek.

A legkisebbeket fogadják leggyorsabban örökbe. Fotó: Segesvári Csaba
A legkisebbeket fogadják leggyorsabban örökbe.
Fotó: Segesvári Csaba

A lista hosszú: jelenleg Csongrád megyében 54 házaspár és 5 egyedülálló szülő vár arra, hogy gyermeket kapjon. Legtöbbjük csecsemőkorától szeretné nevelni a kicsit, ez az igény azonban megnehezíti az örökbefogadást, hiszen kevés az ilyen korú gyermek.

Lány vagy fiú legyen?

A leendő örökbefogadó szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy milyen korú, nemű, egészségi állapotú gyermeket fogadna örökbe. Míg 2007-ben nyolc, 2008-ban kilenc, addig idén csak augusztusig 13 gyermeket adtak örökbe. Szerettünk volna beszélni egyikükkel, a TEGYESZ azonban nem adhat ki adatokat a kiskorúakról.

Olvasóink írták

 • 8. flexsnake 2009. augusztus 16. 12:42
  „Nem vagyok zabigyerek :)
  Lombikbébi vagyok, kémcső aputól és lombik anyutól :D
  Miért vagy így felháborodva?
  Tényeket közöltem. Nem ezen kell felháborodni hanem azon ami az egész mögött van.
  Régen ráírták a lapjukra hogy cigány, miután már nem lehet csak r meg c betű van rajta. Sok szülő ki is jelenti hogy neki cigánygyerek nem kell.
  Na egy cikk akkor lenne teljes ha ezt is megemlítené. Miért van így és mi lesz azokkal a gyerekekkel? A felelőtlen szülőknél engem jobban érdekel a gyerek sorsa. Te meg viszkessél tovább.”
 • 7. Picur904 2009. augusztus 16. 10:46
  „Köszi a jó tanácsot! De még így is hogy ezt az egy szót most kivételesen nem tudtam leírni (nem használom sűrűn max beszéd szinten leírni még nem nagyon írtam) még így is jobb a helyesírásom mint egy két ideírónak (nem rád gondoltam)”
 • 6. web 2009. augusztus 15. 22:53
  „HM, TRACCSPARTI”
 • 5. persona 2009. augusztus 15. 20:01
  „még mindig nem jó, picur! feltűnési viszketegség :D de írd nyugodtan, hogy exhibicionizmus. ha nem tudod kimondani, fordulj logopédusodhoz, vagy gyógyszerészedhez..:D”
 • 4. Picur904 2009. augusztus 15. 17:54
  „viszketettség”
 • 3. Picur904 2009. augusztus 15. 17:53
  „1. Te mekkora egy tapló vagy... már egy csomó ember ki van akadva attól amiket írsz egy egy cikkhez... Vedd már észre magad egy kicsit... Nem kell ekkora feltünésis viszkedegség”
 • 2. hehe 2009. augusztus 15. 13:15
  „FLEXNAKE . JÓ HOGY SZÓLTÁL . BIZTOS TE IS ZABIGYEREK VAGY .”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 15. 12:07
  „A cikkből kimaradt: az örökbefogadók nem akarnak cigány származású gyereket örökbe fogadni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távhő áfája: 18 százalék

3 hónap, 3-féle áfa címmel közöltünk augusztus 6-án egy, az MTI által kiadott ismertetőt az… Tovább olvasom