Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Csengele megtartja iskoláját

Csengele - Nem mond le iskolája működtetéséről a csengelei önkormányzat. A kétezer fős település szívügyének érzi a helyi oktatást, és a képviselő-testület nem látja biztosítottnak, hogy az a vagyon, amelyet az elmúlt évtizedekben megalapoztak, jó kezekben lenne az államnál.
Október végén döntést hozott a csengelei képviselő-testület: vállalja a falu iskolájának működtetését. Nagy szó ez a kétezer lélekszámú település esetében, hiszen jelentős anyagi terhet jelent az önkormányzat számára. Az óvodával együtt nagyjából 110 millió forintba kerülnek az oktatási intézmények, ebből az idei évben több mint 40 millió forintot saját forrásból kellett megteremteni. Ezt azonban a következő két évre még biztosan vállalják.

– 1994 óta vezetem az önkormányzatot, és eddig minden ciklusban sikerült meggyőznöm a képviselő-testületet, hogy az oktatás szívügyünk legyen – fogalmazott Sánta Ferenc polgármester.

Általános iskola Csengelén. Megtartaná a képviselő-testület. Fotó: Frank Yvette
Általános iskola Csengelén. Megtartaná a képviselő-testület. Fotó: Frank Yvette

– Az eltelt közel 20 évben több százmillió forintot költöttünk az épületre és környezetére, hogy olyan körülményeket tudjunk megteremteni, ahová a diákok és a pedagógusok is szívesen járnak. Felújítottuk többek között a külső homlokzatot és a tetőszerkezetet, nyílászárókat cseréltünk, és korszerűsítettük a fűtésrendszert. Ezt a vagyoni hátteret nem szívesen adnánk most olyan kézbe, amelyről nem tudni, hogyan gondoskodik majd róla. A költségvetésünk ezt még jelenleg megengedi – majd kiderül, meddig.

Művészeti képzés délutánonként

A csengelei iskolához csatlakozott egy 140 fős alapfokú művészeti iskola. Bár az ide járás önkéntes, gyakorlatilag majdnem minden diák tagja az alapítványi intézménynek is, így a gyerekek számára egész napos elfoglaltságot tud biztosítani az iskola. A fejlesztő és tehetséggondozó kiscsoportos foglalkozásokon a hangszeres zenéléstől a táncon át a festészetig a művészetek számtalan ágát kipróbálhatják a gyerekek.

A település méltán lehet büszke iskolájára, hiszen az országos kompetenciaméréseken mindig kimagasló eredményeket érnek el. A diákok jelentős része pedig főiskolát vagy egyetemet végez.

– Nem jellemző, hogy a Csengelén élők elviszik máshová gyermekeiket tanulni, sőt a környező településekről is többen hozzánk járnak – mondta el Longa Istvánné igazgató. Ennek köszönhetően nem volt még olyan probléma, hogy egy évfolyamot ne tudtak volna elindítani. A legkisebb évfolyam 17 fős, de van 28-as létszámú osztály is. Jelenleg 170-en járnak ide, a következő években pedig ez a szám nőni fog. A pedagógusok zöme is helybéli, a 16 tanárból mindössze öten járnak át máshonnan, ők is már 15-20 éve. – Ez a családias légkör az erősségünk – fogalmazott az intézményvezető, aki örül annak, hogy kapcsolatban maradhatnak az önkormányzattal az állami átvétel után is. – Mindig támogatott bennünket, és így talán továbbra is lehetősége lesz beleszólni az iskola életébe.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. november 15. 19:59
  „Helyes !

  Az öreg ,, polgármester úr" kemény mint a Roling Stones !

  Gr. !”
 • 3. acidrain 2012. november 14. 21:09
  „Hajrá! Sok sikert a továbbiakban is!”
 • 2. papika56 2012. november 14. 10:52
  „A szépen felújjított iskola épületek ..azok is állami tulajdon lesz ? v. marad önkormányzati ???
  V. csak ingyen átveszi a milliárdokból épült iskolákat, majd " kevés a gyerek " címen összevon, bezár , majd maguknak..bandatagoknak eladják..elajándékozzák. Mint pl. az állami földeket manapság !!!Már nincs vagyo más amit szétlehet lopnijuk.”
 • 1. kilo 2012. november 14. 10:21
  „Hajra! Barcsak mindenhol igy gondolkodnanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt szegedi pályázó is a megyeközponti tankerület igazgatására

Az ország egyik legnagyobb tankerületének vezetésére nem találtak alkalmas helyi pedagógust... Tovább olvasom