Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Csikktenger a játszótéren: több mint két éve büntethetnék a dohányzást

Szeged - Több mint két éve él Szegeden a rendelet: tilos dohányozni a tömegközlekedési eszközök fedett megállóiban, a játszótereken, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények és a templomok bejárata előtt. Utánajártunk: betartják?
– Szeditek a cigit? – kérdezi egy szőke kislány a Roosevelt téri játszótéren. Az ifjú hölgy azt vette észre, hogy az egy négyzetméterre jutó eldobált cigarettákat számoljuk.

Sajnos bebizonyítja: az ő korosztálya a legkiszolgáltatottabb a szabálysértőknek, ugyanis felszed egy csikket a földről, és a kezünkbe nyomja. Akár a szájába is vehetné, ezt szerencsére nem teszi meg.

2009. július 1-je óta – Gyimesi László (Fidesz) javaslatára – az önkormányzat megtiltotta a dohányzást a játszótereken, a köztemetőkben, több közintézmény utcafrontján és a tömegközlekedési megállóhelyeken. Ennek ellenére az említett játszótér tele van csikkel.

– Több dohányzó apukát láttam már, de szerintem elsősorban a fiatalok éjszakai mulatozásának köszönhető ez az állapot – mondja egy neve elhallgatását kérő anyuka. Többen gyűlnek körénk, és mondják el véleményüket.

19+1 csikk a Roosevelt téri játszótéren. Fotó: Schmidt Andrea
19+1 csikk a Roosevelt téri játszótéren.
Fotó: Schmidt Andrea

– A megoldás az lenne, mint Budapesten. Ott elkerítik, estére pedig kulcsra zárják a játszótereket – magyarázza Kardos István a fia hintáztatása közben.

Ottjártunkkor a 4-es villamos szalámigyári megállójában ketten dohányoznak vadul.

– Még egyszer sem büntettek meg, de szerintem nem is fognak. Fél évig nem cigiztem a megállókban, de mivel nem szólt rám senki, megint csinálom – mondja László, közben a földre pöcköli cigarettáját, megjött a villamosa.

– 2009-ben 8 figyelmeztetés történt dohányzás miatt, 2010-ben 12. Abban az évben 5 helyszíni bírságot is kiszabtak a közterület-felügyelők – mondja Molnár László, a Városüzemeltetési Iroda vezetője. 2011-es adatokkal nem tud szolgálni, ahogy a bírságok pontos nagyságával sem. 5000 forint körüli összeget mond. A közterület-felügyelők helyett válaszolt, akiktől szabadságuk miatt nem tudtunk tájékoztatást kérni.
A Roosevelt térről viszont magunk is pontos számokkal tudunk szolgálni: egy négyzetméteren 19 csikket szedtünk össze, plusz egyet a kicsi szőke lány.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. sandorhaz 2011. szeptember 01. 09:44
  „"Rögtön a meghozatalakor látszódott hogy betarthatatlan, életidegen, értelmetlen rendelet. "
  ....de ugye nem akadályozza a csikktartóba, vagy szemétgyüjtőbe dobást ???? !”
 • 24. Elvira 2011. augusztus 31. 18:01
  „Szilléri sgt. hajnali 5-kor simán cigiznek a megállóban, nem számít, hogy a mellette ülőt zavarja a cigi!”
 • 23. Kaczor 2011. augusztus 31. 12:57
  „Rögtön a meghozatalakor látszódott hogy betarthatatlan, életidegen, értelmetlen rendelet.
  Jó példája a politikai pótcselekvésnek.
  Két éve ennyi telt Gyimesi Úrtól.
  Azóta csak romlott a helyzet ...”
 • 22. alfa258 2011. augusztus 31. 11:47
  „Lehet most csontot rágni!!! A játszin este 10 után édesanyák bagóznak kicsi., 1,5 - 2 év körüle gyerekeikkel karjukban, és hogy kellemesebben teljen az est, isznak is! Na nem üdcsit, hanem sört, konyakot...Ezt láttam!
  A másik a kutyagumi, és a kutyagazdi!!! Póráz nélkül, szájkosár nélkül nagy pitbull rohangál, félek tőle, de szólni nem merek, mert a gazdi rámuszítaná a dögöt!!! Igen, hülye törvények, helyzetek stb. De maradhatunk a házban is, ahol arra lusták, hogy a lépcsőházban ne szemeteljen!!! Pedig nem tinik, és nem is vének!!! Olyanok akik most nevelgetik a kölyküket!!!!”
 • 21. sandorhaz 2011. augusztus 31. 11:15
  „A Gtenberg utcában 10 lépésenként van csikk és szemétgyűjtő, viszont lépésenként van csikk! Ez is a tiltakozás formája ?”
 • 20. zsóka 2011. augusztus 30. 22:46
  „Óvodás korú unokám révén több játszótéren is megfordulunk.
  Nemcsak a cigicsikkekkel van a baj, de számtalanszor találtunk már üvegdarabot, kutyacart,elhajigált műanyag flakont, kotont, stb.
  A játszóterek zömében gyöngykaviccsal vannak felszórva, ezért nehéz takarítani, ráadásul nem győzzük kirázni a cipőkből.
  Jártam többször külföldön, láttam, hogy ott a játszótereket nem kaviccsal szórják fel, hanem olyan rugalmas műgyanta-szerű anyaggal borítják, azt mondják az ottaniak, hogy nem drága, hosszú ideig kitart, és nagyon könnyű tisztán tartani.
  Tudja valaki, hogy nálunk miért ragaszkodnak még mindig a kavicshoz?”
 • 19. úgyistudod 2011. augusztus 30. 22:35
  „Oké, de az én gyerekem, aki otthon sem lát ilyet, meg otthon sem fújja rá senki a füstöt, az ne legyen már kénytelen a játszótéren mások miatt szagolni ezt. Aki rongálni akarja az egészségét, az tegye...de csak a sajátját! Gyűlölöm azt is, amikor megyek az utcán, előttem dohányoznka, és a pofámba fújják az egész füstöt. Én volt idő, hogy cigiztem, de azért voltam annyira intelligens, hogy az utcán véletelnül sem gyújtottam rá.
  Szóval nehogy már ne értsük az okát! Szerintem ezt annak is értenie kell, aki dohányzik!”
 • 18. booo 2011. augusztus 30. 20:30
  „Csak azt nem értem mi a tiltás oka!
  A felnőtt cigizik és látja gyerek?
  És aki a lakás minden szegletében dohányzik, ráadásul több gyerek is él a lakásban az nem baj?
  Vagy belélegzi a gyerek a füstöt? Az autók kipufogói által kibocsátott CO és egyéb gázok az egészségesebbek?
  Nem értem az egészet!
  A szülő inkább a szabadban szívja el a cigijét, mint a lakásban egy légtérben a gyerekkel !
  A másik hogy néha nem ártana az utcát felsöpörni!

  Nagyon sok csikket meg a gyerekek dobálnak szét, amikor bandákba tömörülve játszák el a nagyfiút.
  Nem ártana a 18 aluliakat egyszer kérdőre fogni, honnan van a cigi! Ha kiderül boltban vette, akkor lehetne büntetni a boltot!”
 • 17. info 2011. augusztus 30. 19:14
  „miért oly érdekes ez? a szülő veszi meg a cigit a gyerekének!!! A Kossuth Zsuzsa sulisok a környéken az egyik élelmiszer üzlet előtt csikkek halmazát termelik a Kodály térnél ........a jövő egészségügyesei”
 • 16. sandorhaz 2011. augusztus 30. 17:04
  „Nagy hévvel szidjuk a szlovákokat, tótocskázunk, külömbnek tartjuk magunkat, de tessék már megnézni hogy Pozsonyban hol van utcán eldobva szemét, csikk, buszjegy stb. ???
  Míg szeged belvárosában, pl. Lengyel utcában előttem ballagot egy PALLÉR cég feliratú ruhás magas, göndörhaju őszülő ifju, és a sarkiboltban vett kávéjának poharát, lazán a járda mellé dobta, a cégük építésiterülete előtti háznál! Valószínűleg nincs szemét gyüjtő a munka területükön! De körülötte annál több a szemét, csikk, és pohár stb. Ajánlom a főnökei figyelmébe, hogy munkaidővégén ezzel az ifjúval söpörtessék össze a járdán található hulladékaikat. Miután rendre ott hagyják a lehulló kötő anyagokat is. Tisztelettel, egy náluk igényesebb építési vállakozásban dolgozó, városlakó.”
 • 15. zérótolerancia 2011. augusztus 30. 16:43
  „Aki bagózik, az szemetel is. Mi lesz a hamuval? Naponta vajon hány tonna hamut szórnak szét? Hol látjuk? Sehol. Mindet a tüdőnkben találjuk.”
 • 14. anuvuk 2011. augusztus 30. 16:01
  „A tiltás a gyerekek érdekét szolgálta volna!
  A közterület felügyelők ne legyenek "szívbajosak"- hisz csak lelkiismeretesen dolgoznának!
  Aki a játszótéren dohányzik,szemetel, igen is keményen büntetni!
  Vagy a közterület felügyelő "hiány szakma",? majd ha nem végzik jól a munkájukat ki lesznek rúgva, - ilyet még nem hallottam. Azért van az évi 5 büntetés, fájó a laza hozzáállás!!!!”
 • 13. vuk 2011. augusztus 30. 14:11
  „10. bambinaXX 2011.08.30. 11:10
  Nem a dohanyzast kell betiltani, buntetni, hanem a szemetelest. Aki a zsbekendot, flakont - barmit eldobal, azt is.”
 • 12. tótkomlósi 2011. augusztus 30. 12:07
  „Na ezt pofáztuk mikor bevezették!
  Nem lesz aki merne büntetni, tehát statisztikailag nincs dohányzás!

  Tessék odamenni és pofánvágni!
  Utána meg a csekk, ha nem fizeti be akkor közmunka ingyen!”
 • 11. macs 2011. augusztus 30. 11:27
  „Előre bocsájtom, dohányzom. Szóval, miért kell a csikket a földre hajítani? Itt nem csak a megállókról, játszóterekről van szó, hanem általában a közterületről. A múltkor valakire rászóltam, le is ordította a fejem, és az egészben az volt a legszebb, a körülöttem állók még a fejüket is elfordították, szerintem legszívesebben a fülüket is befogták volna. :-)
  És nagyon kérem, hogy senki se jöjjön azzal, kevés a szemetes. Vannak jól bevált megoldások a csikk elrakására pl. kis dobozka a zsebbe, táskába.
  És csak egy halk megjegyzés, meggyöződésem, hogy nem lenne ekkora ellenszenv a dohányosok iránt, ha ők egy kicsit odafigyelnének a környezetükre! Ez a kutyásokra is vonatkozik! (kutyás voltam évekig, mondhatom)”
 • 10. bambinaXX 2011. augusztus 30. 11:10
  „1, 8! :D
  7! Ezt nem értem én sem!! kicsit hasonló ez a kutyapiszokhoz: akinek kutyája van, még nem biztos, h szanaszét hagyja a végtermékét..
  de már nagyon várom, hogy valóban tiltva leyen a doháányzás sok helyen.. és büntetve: pl. társadalmi munkával - szedje ő maga mások után a csikket, szemetet. legalább tisztulna a város.

  A játszóterek köré jó ötlet a kerítés! de kellene ellenőrizni is, h nem másznak be egyesek.”
 • 9. niemand 2011. augusztus 30. 11:05
  „Közbevágott Pató Pál Úr, ej ráérünk arra még!”
 • 8. gedeon 2011. augusztus 30. 10:18
  „Unoka kérdezi:
  - Nagyi, nem láttad a füves cigarettáimat?
  - Francba a cigiddel! Láttad azt a bazi nagy sárkányt a konyhában?”
 • 7. vuk 2011. augusztus 30. 10:17
  „"Még egyszer sem büntettek meg, de szerintem nem is fognak. Fél évig nem cigiztem a megállókban, de mivel nem szólt rám senki, megint csinálom"
  Hogymivan? Nem cigizett eddig, es nem szoltak ra, hogy KELLENE? Vagy miert nem szoltak ra?
  Ennyire fogjak betartani a januartol ervenyes kocsmai dohanyzasi tilalmat is?
  Kovetkezo hulye kerdesem: a dohanyzas miert vonja maga utan automatikusan a csikk eldobalasat?”
 • 6. favágó 2011. augusztus 30. 09:51
  „5! Az hogy valaki szívja, vagy sem nem pártfüggő! Az meg hogy hol szívja, neveltetés kérdése.
  Végezetül, minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak/betartatnak belőle.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hívatlan látogatók a Mérey utca 15.-ben

Nem tudnak parkolni autójukkal saját udvarukban a Mérey utca 15. szám alatt lakók, az ingyenes beállási lehetőséget ugyanis már régen felfedezték maguknak a környéken dolgozók. Tovább olvasom