Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Csodálatos élményt ígér José Cura

Szeged - José Curát áprilisban a Szegedi Nemzeti Színházban Otello szerepében láthatja-hallhatja a közönség. A vele készült telefoninterjúban elmondta, ha mindig csak a világ leghíresebb operaházaiban lépne fel, mindig csak ugyanazok hallhatnák.
A világhírű tenor jól emlékszik 2001-es szegedi fellépésére, ami a zord időjárás ellenére pozitív élményként maradt meg benne.

A koncert közepén hatalmas köd szállt a térre, a zenekar trombitásait alig láttam – emlékezett vissza 2001-es szegedi szabadtéri koncertjére a világhírű argentin tenor, José Cura, akit áprilisban a Szegedi Nemzeti Színházban Otello szerepében láthat-hallhat a közönség. A vele készült telefoninterjúban elmondta, ha mindig csak a világ leghíresebb operaházaiban lépne fel – mindig csak ugyanazok hallhatnák.

– Soha nem fogom elfelejteni a 2001-es szegedi koncertet. Az előadás előtt szakadt az eső. Még ma is emlékszem, hogy az emberek takarították a vizet a nézőtér székeiről. És a koncert közepén hatalmas köd szállt a térre, annyira vastag, hogy a zenekar trombitásait szinte alig láttam. Ennek ellenére a koncert nagyszerű volt, és a zenekar is fantasztikusan játszott – emlékezett Dóm téri fellépésére José Cura.

Akkor rövid időt töltött Szegeden, nem volt ideje megnézni a várost. Hét év után idén áprilisban újra visszatér. A szegedi meghívást azért fogadta el, mert szép emlékeket őriz a városról.

José Cura 2001-ben a Dóm téren.
Fotó: Karnok Csaba

– Ha azt kérdezi, mért vállaltam el a fellépést, akkor én visszakérdezek: miért ne tenném? Önök bíztak a színházukban, és meghívtak, én pedig igent mondtam. Úgy gondolom, hogy minden színházban meg kell tenni mindent azért, hogy a nézők a legjobb előadásokat láthassák. Szeged szerintem ebből a szempontból nagyon professzionális. A másik indokom: ha állandóan csak a világ leghíresebb operáiban lépnék fel, akkor mindig csak ugyanazok az emberek hallhatnának.

A tenor elmondta: nagyon szeretné, ha minél többen megkedvelnék a klasszikus zenét. Szerinte ez a műfaj egyfajta életérzés. – A küldetésünk az lehet, hogy segítségünkkel az emberek felfedezzék: ahogyan a popzenében, úgy a klasszikusban is vannak jó és rossz darabok. José Cura a múlt héten Budapesten járt, Verdi Requiemjét dirigálta egy jótékonysági koncerten. Mint kérdésünkre elmondta, csak abban az esetben vállal el jótékonysági felkéréseket, ha személyesen ismeri az adott alapítvány valamelyik munkatársát. Szeret jótékonykodni, de csak akkor, ha személyes garanciát lát arra: a bevétel jó helyre kerül.

A sztártenor a YouTube-on

José Cura magyarországi szereplései közül több is fent van a YouTube-on, ezeket nagyon sokan megnézik. A világhírű tenor azt mondta: az internet nagyszerű dolog, de veszélyes is lehet. – A YouTube-on találunk nagyon sok érdekes dolgot, ugyanakkor sok butaságot is. Együtt kell élnünk ezzel. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy anonim módon rakhat fel bárki bármit a világhálóra, és a névtelenség bátorságot ad sokaknak – névtelenül sok olyan dolgot megtesznek, amit egyébként nem. Szóval ez jó, és egyben rossz is – jegyezte meg Cura.

Cura többször énekelte már az Otellót, de valójában nincs kedvenc szerepe. Áprilisban öt napig lesz Szegeden, ez kemény időszaknak ígérkezik számára, hiszen előtte nem lesz alkalma próbálni. Ezért minden szegedi szabadidejében – alszik majd. A rendezői koncepcióról múlt héten egyeztetett Anger Ferenccel.

– Nagyon érdekes találkozás volt. Anger Ferenc a velencei egyetemen szerzett diplomát, ahol én is adok órákat – mondta Cura. – Ezért nagyon kellemes számomra, hogy annak az egyetemnek a növendékével dolgozhatom, ahol én is tanítok. Tudom, hogy profi módon, magas színvonalon végzi a munkáját. A koncepció és a színpadkép remek. Nagy izgalommal várom, hogy a papírra vetett tervek, gondolatok hogyan mutatnak majd a valóságban.

José Cura az Otellót dirigáló Pál Tamásról is elismerően nyilatkozott, kellemes barátság fűzi össze őket.

A művész a jövő héten Bécsben, majd San Diegóban lép fel. Ezután jön a szegedi Otello, majd júniusban rendezőként az Álarcosbált állítja színpadra a kölni operában.

Szegedi előadásaira szinte minden jegy elkelt két hét alatt. Cura ezen – érhető módon – nem lepődik meg, de boldogan veszi tudomásul. – Az emberek biztosak lehetnek benne, hogy nagyszerű esténk lesz. Ígérhetem: mindkét Otello-előadáson nagyon csodálatos élményben lesz része a közönségnek – mondta José Cura.

Olvasóink írták

  • 1. firstcommenter 2008. február 12. 08:58
    „Első!
    ja, és Robi, tej a hűtőben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztön, szenvedély, Fenyő Iván - interjú

Szeged - Fenyő Iván saját bevallása szerint egyszerre ösztönös és racionális, egyensúlyra törekszik, de nem a közepesre. Tovább olvasom