Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Csongrád megye csodái

Szeged - Mindenkinek megvan a maga csodája – derült ki a Csongrád megye hét csodáját kereső akciónkban. A tavalyi jelöltlista 7 közismert személyiség csodás javaslataiból állt össze: a 39 megyei szépség közé 8 természeti emeltetett. Most Zöld 7-es kampányával a Magyar Televízió Magyarország hét természeti csodáját keresi: a 30 aspiráns között 10 alföldi szépségre bukkanhatunk. Mi pedig hét megyebeli természetbarátot kértünk voksolásra és természeti kalandozásra – a víz világnapja után és a Föld napja előtt.
A csodák mindegyike közel áll a szívünkhöz, mert mindegyiket másért szeretjük – derült ki a tavaly októbertől decemberig tartó akciónkban. Akkor Csongrád megye 7 csodáját kerestük: a 39 jelölt közé 8 természeti szépséget is javasolt az erre fölkért 7 közismert személyiség. Az akkori természeti csodák közül a Tisza kapta a legtöbb voksot, aztán a szegedi paprika, a csongrádi Körös-torok, a mártélyi Holt-Tisza-ág, a szentesi Tisza-liget, a Szegedi Vadaspark, a szegedi botanikus kert és – ráadásként – a homokháti ember.

Temető a Tisza, mikor kivirágzik... Fotó: Segesvári Csaba
Temető a Tisza, mikor kivirágzik...
Fotó: Segesvári Csaba

A Magyar Televízió mostani Zöld 7-es sorozatában számos ritka természeti jelenség, geológiai csoda, védett növény- vagy állatfaj, illetve élőhely és tájkép szerepel. Az ide beválogatott, az alföldi rónasághoz köthető 10 csoda közül a szívünkhöz közel áll: a Kardoskúti Fehértó, a túzok, a lassan vándorló fülöpházi buckasor. De az ártéri erdők, és persze a parlagi sas, no meg a Hortobágy is beleillik a képbe. Védendő érték a rákosi vipera, visszatérő csoda a tiszavirágzás, s természetesen a tiszai holtágak, meg a kerecsensólyom.

Csongrád megye mely tájára érdemes elzarándokolni, kirándulni, mert a látvány megéri a fáradságot? Mi Csongrád megye elsőszámú természeti csodája?

A természetből mindaz, ami hajdan szétterülve élt, beszorult az ártér erdeibe Fotó: Tésik Attila
A természetből mindaz, ami hajdan szétterülve élt, beszorult az ártér erdeibe
Fotó: Tésik Attila

– A mártélyi holtág, mely szinte érintetlen, mégis láttatja az idő múlását és az évszakok változását – válaszolja Zentai Attila. A Hódmezővásárhelyen élő festőművész azért választja témául a tájat, mert az elkészült kép többféle élmény visszaadására is alkalmas. A Maros és a Tisza találkozását látja csodásnak Altorjay Tamás. Az operaénekes a mesterséges városi élet ingerlő zajhatásai elől menekülve sokat kirándul családjával: kiváló fürdőhely a torkolat fölött lelassuló Tisza, vadregényes a Maros-part, érdekes a két folyó különböző színű és összetételű vizének kavarodása.

A szegedi Fehér-tó igazi madárparadicsom Fotó: Frank Yvette
A szegedi Fehér-tó igazi madárparadicsom
Fotó: Frank Yvette

– A legszebb a szikes puszta, mely nagyon változatos életet él, napkeltétől napnyugtáig minden évszakban újabb és újabb arcát mutatja – véli Iván Zsuzsanna. A megye első ökoiskolája, az Algyői Általános Iskola igazgatója hangsúlyozza: a környezeti nevelést azért állították pedagógiai programjuk középpontjába, készítették el pályázati támogatással ártéri tanösvényüket, mert a természet szépségeinek felfedezése és megismerése vezeti el a gyerekeket a környezetvédelem ügyéig. Szeged „zöldpolitikusa", Molnár Gyula a csanádi pusztákat tartja „legnek", mert védetté nyilvánításukat 1987-ben maga kezdeményezte, s mára a Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területen biztonságos élőhelyre lelt – többek között – a túzok, a hamvas rétihéja, a réti fülesbagoly is. A ligetes-erdős, vadjárta rúzsai Bogárzót favorizálja Tasnádi Gábor. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója családjának kedvenc üdülőhelye a csongrádi Körös-torok.

A Tisza legkedveltebb holtága a mártélyi – a morotvák természeti értéke kimagasló Fotó: Tésik Attila
A Tisza legkedveltebb holtága a mártélyi – a morotvák természeti értéke kimagasló
Fotó: Tésik Attila

Kisfilmek

Magyarország 7 természeti csodájának szavazásos kiválasztásához 30, a Magyar Televízió 2-es csatornáján bemutatott, természetvédelmi szakértők által kiválasztott értéket kínálnak. E kisfilmek az MTV honlapján máig láthatók. A csodakeresés Zöld 7-es listáját április 22-én, a Föld napján hirdetik ki.
– A Tömörkényhez közeli Csaj-tó körül – a Kiskunsági Nemzeti Park erőfeszítéseinek hála – legalább 300-féle madár élete figyelhető meg – ajánlja figyelmünkbe az ifjú természetfotós, Máté Bence. A szegedi Fehér-tó környékén élő és az ott átvonuló madársokaságból a cankókat és a partfutókat kedveli Kasza Ferenc bíró. Azt mondja, a daruvonulás is csoda: a darvak krúgatása olyan hanghatás, amit életében legalább egyszer mindenkinek hallania kellene. Tapasztalatból tudja: a természetjáró biztos lehet abban, hogy mindig olyat lát, amit még soha, mert a természet csodás változatossága megismételhetetlen.

Olvasóink írták

 • 2. bíráló bizottság elnöke 2008. április 19. 12:18
  „maci52!
  A javaslatodat nem tudjuk a listánkra felvenni, mert ahhoz, hogy ide bekerüljön valami, annak egyedülállónak, megismételhetetlennek és természeti jelenségnek kell lenni.
  Sajnos a bezárt üzemek, a túlburjánzó bürokrácia, az alkalmatlan vezető nem nevezhető egyedinek. Ezekből az egész országban mindenütt sok van. Az általad felvázolt társadalmi jelenség meg egyáltalán nem természeti képződmény. Azt az emberek hozták létre és nekik kell eltakarítani. Minél előbb.
  Munka az nincs. És a parlamentben ezen vitáznak a képtelennél képtelenebb megállapításokat téve, mint kormányon lévők.”
 • 1. maci52 2008. április 19. 11:44
  „Ide sorolnám a bezártRuhagyárat,Kábel gyárat,Konzervgyárat,Cipőgyárat,DÉLÉP-et,Házgyárat stb,de van adóhivatalunk,vámhivatalunk,rendőrségünk,okmányirodánk,munkanélküli hivatalunkstb,csak munka nincs.Ide sorolnám még csodaként a rohadt jól kereső,semmit tevő,korrupt város vezetőinket,és annak sleppjét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sohasem késő művészkedni tanulni

Szeged - Alapítványi és önkormányzati művészetoktatási intézményt is választhat az, aki zenével,… Tovább olvasom