Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Dagonya az építkezéseken

Szeged - Figyelik az előrejelzéseket a szegedi építkezéseken, az eső és a sár ugyanis további lemaradásokat okozhat. Tegnap alig haladtak a munkájukkal a kivitelezők, mivel állt a víz a helyszíneken, a gépek az iszapot dagasztották.
A Boldogasszony sugárúton úgy tudták tegnap a munkások, hogy ma megint esni fog, míg a Napfényfürdőnél – éppen ellenkezőleg – napsütésben reménykedtek. Megnéztük az interneten: zivatart prognosztizálnak az időjósok, meglátjuk, kinek lesz igaza. A szegedi nagyberuházásokon mindenesetre több forgatókönyvet is számba vesznek.

Tegnapra virradóra a legrosszabb számítások jöttek be: a péntek óta tartó esőzés sártengerré változtatta a Boldogasszony és a Kossuth Lajos sugárutat, valamint az újszegedi fürdő környékét. „Hiába jó az idő most – mondta az egyik lapátoló ember –, kenhetjük a hajunkra a sarat." És valóban: az elázott építési területen mi is vízzel félig megtelt árkokat, hatalmas tócsákat, mázsányi súlyúvá összeállt földkupacokat láttunk. Egy lapát föld olyan nehézzé, agyagossá vált az eső után, hogy szinte alig lehetett megmozdítani.

Ember és gép legyen a talpán, aki ezen a sáros terepen érdemi munkát tud végezni. Fotó: Karnok Csaba
Ember és gép legyen a talpán, aki ezen a sáros terepen érdemi munkát tud végezni.
Fotó: Karnok Csaba

– Nem tudunk mit csinálni, csak várni, hogy megszikkadjon a talaj – okított ki bennünket egy másik dolgozó arról, mit lehet tenni özönvíz után. A Boldogasszony sugárút nagyállomáshoz közeli felén különben nem vettük észre, hogy történt volna valami a nap folyamán, a Hősök kapuja közelében azonban nagy erőfeszítések közepette kiástak egy árkot az emberek.

Sártengerből emelkedik ki a Napfényfürdő épülete is Újszegeden. Ott a kivitelezőnek az a szerencséje, hogy már a belső munkáknál, valamint a homlokzat burkolásánál tartanak. Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta: éppen a klinkertéglát és a nemes vakolatot rakják fel. A sár csak a csatornázást befolyásolja – láttuk, hogy az egyik gép milyen hősiesen küzdött a terepviszonyokkal.

Dagonya az építkezéseken. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szeged most az elmúlt napok tartósan esős időszaka után nem kelti egy barátságos város benyomását: ott is bokáig lehet járni a sárban és a lehullott falevelekben, ahol nyoma sincs építkezésnek.

Határidők

Az újszegedi wellness- és élményfürdőt, a Napfényfürdő Aquapolist 2010 februárjában adják át a tervezett karácsonyi határidő helyett. Az 1-es villamos felújított pályája és a rókusi csomópontban épülő körforgalom se készül el most decemberre, de most még nem tudják, mennyit csúsznak a munkálatokkal.

Olvasóink írták

 • 6. Titanilla 2009. november 10. 17:01
  „Bizony ma alig cseppent néha, de a mi panel proggramos házunkon üresek voltak egész nap az állványok, senki nem dolgozott. lllllllllllllassan két hónapja vagyunk fölállványozva ,előbb hátul, most az utca fronton. Fele ennyi idő alatt a 10 emeletes házzal körbe rteljesen készen voltak, igaz nem álványozással, és Ők dolgoztak is! Bizony!”
 • 5. geza 2009. november 10. 15:38
  „Sok bába közt elvész a gyerek - tartja a mondás. Erre jó, bár szomorú példa a Ligetfürdő-beruházáshoz kapcsolódó plébánia építésének ügye. Az épület hat hónap alatt elkészült, ám a munkát végző 4 alvállalkozónak 33,8 millió forinttal - vagyis a teljes beruházás költségének egyharmadával - tartoznak. Erről tartott sajtótájékoztatót az egyik károsult szegedi vállalkozó Kalmár Ferenc és Szabó László képviselőkkel közösen, rávilágítva arra a hazánkban bevett gyakorlatra is, hogy a sokrétegű alvállalkozói-rendszeren keresztül eltűnik a pénz.
  <moderálva>”
 • 4. nyomdasz63 2009. november 10. 12:40
  „Rossz duma !!! >Október 3. vasárnapján a mórai vásárban: -egy atyafi ásó-és lapátnyélre alkudozik-Így: "elég drága,ahhoz képest,hogy KICSI AZÁRNYÉKA !">>>eladó:hol dolgozik? atyafi:Szegeden a vill.projekten!>>>No "ezért halad így--a mentalitás miatt !!!....../ a lapátnyél árnyékában/”
 • 3. Felhőfejes 2009. november 10. 12:40
  „Hú, meg jaj, bizony-bizony ez a fránya időjárás már csak ilyen!
  Egyszer süt a nap, máskor meg nem, előfordul, hogy száraz az idő, máskor meg esik az eső.
  Sőt, nemsokára a hó fog esni (legalábbis remélem), sőt, fagy is várható hamarosan.
  Szerintem ezeket az időjárási viszontagságokat mind-mind el lehetett volna kerülni, ha ezt az áldott projektet - szigorúan makettben! - a polgármester úr szobájában építgetnék. (Az egyéb hátrányok elkerülését, sőt, az ezzel járó rengeteg előnyt most nem részletezném, másutt már írtam róla.)
  Egyébként, ha az előzetesek alapján jól rémlik, lassan már az egészet be kellene fejezniük...
  Most viszont jósolni szeretnék.
  Szerintem a választási hercehurca finiséig elhúzzák a befejezést, s majd akkor fogja bölcs szegedi vezérünk a nép birtokába adni (átadni) ezt az egészet.
  Sajnos, Szegeden még az is előfordulhat, hogy ezzel (újra) nyerni lehet!”
 • 2. Gazficko 2009. november 10. 10:03
  „Mind1,hogy esik, havazik vagy épp süt a nap.Mert akkor is áll a munkás és dohányzik beszélget, stb.”
 • 1. szatyi 2009. november 10. 08:12
  „Ez már csak így van - ősszel esni szokott az eső! Ezt még a gyerekek is tudják. Nem értem, hogy a beruházók, tervezők erre miért nem gondolnak! AMATŐRÖK?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatnak az orvosok a kismama állapotáról

Semmilyen információt nem adnak a klinikusok annak a kismamának az állapotáról, aki szerda óta fekszik a szegedi körintenzíven a H1N1-fertőzés szövődményei miatt. Tovább olvasom