Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Darumadár fenn az égen

Szatymaz - Délután 15 ezres zsúfolt leszállópályává alakul a szatymazi temetődomb mögött a Fehér-tó. A daruhadak ilyen tájban érkeznek 1-2, nem ritkán 10-15 kilométeres kincsvadászatukról.
A daru a legnagyobb hazai gázlómadár, noha csupán szállóvendég néhány hétig – hallottuk Bakacsi Gábor természetvédelmi őrtől. Skandinávia és a Baltikum mocsaras, lápos vidékein élnek, ősszel pedig óriási csapatokba verődve szedik a sátorfájukat, és melegebb égtájakra vándorolnak.

Népdalból ismerjük ezt a 4-6 kilós madarat, fekete végű palaszürke farktollait süveg mellé tűzték. Jellegzetes V alakban húznak, mély, trombitaszerű krúgatást hallatva. Három éve rekordlétszám érkezik, Európa daruinak fele hazánkban pihen meg. Legtöbben, 100 ezren a Hortobágyon, a többiek Kardoskútnál és a Fehér-tónál időznek. Fürdenek, tollászkodnak, és tömik a begyüket naphosszat. A fiatalok szárnyukat billegetve udvarolnak, játékból még kukoricacsutkát, leveleket is dobálnak egymás felé.

15 ezres vendégsereg Fehér-tói pihenőn. Fotó: Bakacsi Gábor
15 ezres vendégsereg Fehér-tói pihenőn.
Fotó: Bakacsi Gábor

Amúgy hajtásokat, elszórt kukoricát, és szerencsére szántóföldi rovarkártevőket is szüretelnek. A fagyok beálltakor repülnek tovább Afrikába. Egy helyzetjelzős finn daruról például kiderült, hogy csak a Vajdaságig szállt téli vakációra. Visszafelé egy napot maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este: sokkoló Pornográfia

Szeged - Magyarországi bemutatót tartanak ma este a szegedi kisszínházban: a társulat a kortárs… Tovább olvasom