Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Dél-Koreából is várnak énekeseket Szegedre

Szeged - Újabb operacsillagok születhetnek Szegeden a VIII. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, amelyet az egyetem zeneművészeti karán rendeznek meg május 8. és 12. között. A díjátadó gálaestet 12-én, vasárnap tartják a nagyszínházban.
A Szegedhez is ezer szállal kötődő legendás tenorista, Simándy József halála után egy évvel, 1998-ban Temesi Mária operaénekes, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának professzora, valamint egykori énektanára, Sinkó György basszista alapította a Simándy-énekversenyt. A kétévente meghirdetett, mostanra hagyománnyá lett viadal megszervezését művészeti vezetőként azóta is a Liszt-díjas szoprán irányítja. A kezdeményezést a legendás tenorista özvegye, Jutka asszony is támogatja, aki védnökként és a zsűri tiszteletbeli tagjaként is részt vesz a versenyen.

Szinetár Miklós a zsűri elnöke

A verseny díjairól idén is nemzetközi zsűri dönt. A grémium elnöke Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott főigazgatója, a zsűritagok olyan neves szakemberek, mint például Csengery Adrienne énekművész, Gulyás Dénes operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Ionel Pantea operaénekes, a Kolozsvári Operaház volt igazgatója. A pénzdíjak – kategóriától függően 50–500 ezer forint az első három helyezettnek – mellett sok rangos koncertfelkérést is kapnak a legjobbak. A pécsi Kodály-központ különdíjként egy önálló CD anyagának felvételét ajánlotta fel az egyik győztesnek.

A klasszikus magánének-tanulmányokat folytató növendékek, valamint a már diplomás, fiatal énekesek számára kiírt versenyt nyolcadik alkalommal hirdették meg az idén – harmadszor várnak külföldieket is az évek során nemzetközivé vált megmérettetésre. Az elmúlt másfél évtizedben olyan, ma már népszerű, befutott énekesek tűntek fel a viadalon, mint például Balczó Péter, Bretz Gábor, Cseh Antal, Cser Krisztián, Rácz Rita, Rálik Szilvia, Szegedi Csaba.

A versenyt idén is három korcsoportban rendezik meg: az alap- és középfokú oktatásban részt vevők között csak hazai énekesek indulhatnak, a főiskolai vagy az egyetemi képzés első három évfolyamában tanulók, valamint a felsőbb évesek és a fiatal diplomások számára meghirdetett kategóriában külföldről is várnak versenyzőket. Az idei versenyt május 8. és 12. között tartják a zeneművészeti kar Fricsay Termében. Temesi Mária elmondta: komolyabb műveket kértek, megnehezítették és három fordulóssá tették a versenyt. Közel 70 énekest kell majd meghallgatnia a zsűrinek, nemcsak itthonról, hanem a határainkon túlról, a Délvidékről, Erdélyből, a Kárpátaljáról és a Felvidékről, valamint Németországból, Olaszországból, Dél-Koreából és Amerikából is jönnek versenyzők. – Szeged európai város, operajátszásának művészi színvonala Budapesttel vetélkedik. Boldog vagyok, hogy a szegedi énekiskola hagyományát folytathatjuk és újabb tehetségeket fedezhetünk fel. Fontosnak tartom, hogy a színház főigazgatója, Gyüdi Sándor nemcsak a zsűri tagjaként vesz rész a versenyen, hanem idén is az ő dirigálásával, a szimfonikus zenekar közreműködésével, tarthatjuk meg május 12-én, vasárnap 18 órától a nagyszínházban a díjátadó gálakoncertet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepeltek a tűzoltók

Szeged - Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje, aki Diocletianus császár katonájaként társait szinte… Tovább olvasom