Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Délutánig testnevelés - mindennap

Szeged - Az utolsó óra délután 4-kor ér majd véget - van olyan iskola, ahol jövőre már csak így tudják kezelni, hogy 8 évfolyamnyi diáknak lesz kötelező a mindennapos testnevelés. Van, ahol már most is a játszóterezést hívják tornaórának, mert másra nincs lehetőség, de a KLIK csak a kirakatiskoláknak engedélyezte, hogy nyilatkozzanak.
 Tornaterem – titkos helyen

A KLIK-nek feltettük azt a kérdést is, hogyan segítenek azokon az iskolákon, melyekben már most is nehezen tudják megoldani a mindennapos testnevelésórákat. Arra is kíváncsiak voltunk, hány ilyen van és melyek ezek. Minderre azonban csak annyi választ kaptunk: „Magyarország kormánya a tavalyi évben meghirdette a tornaterem-építési programot, melynek keretében olyan intézmények mellett valósulnak meg tornaterem-építési beruházások, ahol nincs vagy nincs megfelelő méretű tornaterem. Az idei évben is folytatódik ez a program, az ország költségvetésében külön forrás biztosítja ezen beruházások megvalósítását."

„A fenntartó és a köznevelési intézmények minden alternatív lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy a mindennapos testnevelés célkitűzései – figyelemmel az iskola helyzetére, elhelyezkedésére és a tanulók igényeire – megvalósuljanak."

Mindent megragadnak

Ezt válaszolta Plesovszkiné Ujfaluczki Judit szegedi tankerületi igazgató arra a kérdésünkre, mik a tapasztalatok a mindennapos testnevelésről, illetve hogy Szegeden okoz-e gondot a tornatermek hiánya.

Mint ismeretes, a mindennapos testnevelés a jövő tanévre teljesedik ki: szeptembertől az általános iskolák minden évfolyamán minden osztálynak heti öt napon lesz testnevelésóra. Mivel nagyon kevés az olyan intézmény, mely több tornateremmel rendelkezik, a felmenő rendszer 2012 óta évről évre egyre nehezebb helyzetbe hozta az iskolákat.

– Mindennapos testnevelés? A fiam sokszor haza se hozza a tornacuccát, mert azt mondja, egész héten nem volt rajta – mesélte egy anyuka, aki úgy tudja, játszóterezést és tantermi néptáncfoglalkozást hívnak testnevelésórának iskolájukban. Arról szerettünk volna írni, mennyire általános ez, hogyan tudják az egyes iskolák megoldani, hogy mindennap tornázzanak a diákok.

Az iskolaigazgatók azonban csak a tankerületi igazgató engedélyével nyilatkozhatnak, ő pedig három olyan iskolát jelölt ki számunkra, ahol vélhetően a legkevesebb a probléma. Például a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskolát, ahol az igazgató is úgy fogalmazott: jobbak a lehetőségeik, mint más intézménynek.

– Van egy nagy tornatermünk, egy műanyag, egy bitumenes és egy füves pályánk – sorolta Kiss László. Hozzátette: minden testnevelésórát meg tudnak ezekkel oldani, a kinti órákra pedig melegítőt is kaptak a diákok.

Kreatív igazgatók

A másik megkérdezhető iskola az algyői Fehér Ignác Általános Iskola volt, mely mindössze négy éve épült, és saját sportcsarnoka is van. Emellett egy tornaszoba és egy udvari kézilabdapálya is a diákok rendelkezésére áll, a szomszédban pedig egy műfüves focipálya, egy szabadtéri fitneszpálya és a Borbála Fürdő található, melyeket szintén használhatnak.

Délutánig testnevelés - mindennap. Fotó: Kuklis István (galéria)
 Úsznak és vívnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhelyen az országban elsőként, 2005-ben vezették be a mindennapos testnevelést, ami jelenleg mintegy 4200 diákot érint a városban. A fiatalok heti egyszer úszásoktatáson is részt vesznek. – A 3–4. osztályosoknak vívásórákat is tartanak a pedagógusok, ami segít a koncentrációfejlesztésben – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin. A vásárhelyi tankerület igazgatója hozzátette, a 10 évnek pozitív tapasztalatai vannak, amit alátámaszt egy olyan szakmai anyag, amelynek elkészítésében orvosok is részt vettek. Hozzátette: a mindennapos testnevelést azzal lehet fejleszteni, hogy az úszás és a vívás mellett más sportágakat is bevonnak a tananyagba.

A kevéssé szerencsés adottságú iskolákról hivatalosan nem tudhattunk meg semmit, nem hivatalosan az látható, hogy a teremhiány egyre kreatívabbá tette az igazgatókat. A törvényben megengedett heti két, „egyéb sporttevékenységre" is használható órát olyasmivel töltik el, amivel nem foglalnak tornatermet. Van olyan szegedi iskola, ahol így került képbe a kerékpározás, a pingpong, a görkorcsolya vagy a küzdősportok. De még így is kevés a hely és az idő – van, ahol már most is délután 3 óráig tartanak a testnevelésórák, hogy mindenkire sor kerüljön.

Szervezés felsőfokon

– Már idén is tartunk nyolcadik órában testnevelésórát. Jövőre valószínűleg délután 4-ig kell kitolnunk az órarendi foglalkozásokat – mondta el Gulyásné Szabó Klára, a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója. Pedig az iskolának két tornaterme van, és úszni is járnak a diákok – így is nagy szervezést igényelt az új rendszer az egyébként kézilabda-utánpótlást is nevelő intézményben.

– Átdolgoztuk a csengetési rendet, hogy biztosítsuk ebédidőben a félórás pihenőt a nagyoknak. Más szemléletű lett az iskolai élet a mindennapos testneveléssel, a hosszabbra nyúló oktatási időt például tehetséggondozó délutáni foglalkozásokkal töltjük ki. De azt gondolom, a testnevelésórákat a diákok nem érzik tehernek, és többségüknek igénye is a mozgás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újvidékiek tanultak a baksiaktól

kson jártak tegnap a szerbiai Újvidék szociális szakemberei, hogy megismerkedjenek a helyi Komplex telep programmal. Tovább olvasom