Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Dideregnek az Állomás utca hajléktalanjai

Szeged - Naponta 120–130 hajléktalant ellenőriznek a rendőrök Szegeden – ők a nagy hideg ellenére sem hajlandók éjszaka fűtött szálláshelyre vonulni. Az Állomás utcai MÁV-épület hangárjában négy fedél nélküli ember dacol a mínuszokkal.
Naponta ellenőriznek

– Csongrád megyében a rendőrkapitányságok felmérték a helyeket, ahol hajléktalanok élnek. Ezeket a rendőrök a polgárőrséggel együttműködve naponta többször ellenőrzik. Tájékoztatást adnak, hol juthatnak meleg ételhez, hol tölthetik biztonságban az éjszakát és a nappalt – mondta Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. A századostól megtudtuk: Szegeden 465-en élnek fedél nélkül, közülük a rendőröknek naponta 120–130 embert kell rendszeresen ellenőrizni; ők nem hajlandók hajléktalanszállóra menni. – Az elmúlt napokban találkoztunk már olyan fedél nélkülivel, akinek veszélyben volt az élete, és mentőt kellett hívnunk hozzá – közölte Szenti Szabolcs. A rendőrség kéri a lakosságot: ha olyan személyről van tudomása, akit a kihűlés veszélye fenyeget, hívja a 107-es segélyhívót.

– Hallottad, hogy mínusz 30 fok lesz éjszaka? Jó hideg napnak nézünk elébe – köszöntötte társát a hajléktalan Rostás Antal az Állomás utcában, a MÁV területéhez tartozó, használaton kívüli hangárban. A nagyjából 100 méter hosszú, több méter belmagasságú épületet négy hajléktalan lakja.

– Lehetetlen befűteni az egészet, de az épület közepén azért tudunk tüzet gyújtani: felmelegítjük az ebédet, beszélgetünk, iszogatunk körülötte. Utána mindenki jól betakarja magát, és alszunk – magyarázta Rostás Antal. Antalhoz hasonlóan Ilona, Zoltán és Béla sem hajlandó az estét fűtött hajléktalanszállón tölteni. – Nem akarjuk, hogy mindenünket ellopják. Inkább ki se jövök egész nap a sátramból. A hideg miatt most még kukázni se tudunk – magyarázta Jankovics Ilona. A nő és Masa Zoltán tüzet gyújtott a hangár közepén, amin a tegnapi rizses húst próbálták felmelegíteni: az étek az éjszaka folyamán teljesen megfagyott az edényben. Rostás Antal elmesélte: rákban szenved, máján, veséjén és tüdején is áttét van. De még ilyen körülmények között sem akar biztonságosabb helyre menni. A férfi a hangár közepén lévő karosszékbe huppant, előkapta gitárját, és a Beatles Hey Jude című számát kezdte el énekelni, majd nagyot kortyolt a fotel mellé rakott édes pezsgőből. – Az italt annak a templomnak a vezetőjétől kaptam, ahol már 8 éve koldulok. Nagyon jó hozzám, a bibliaóráira is rendszeresen ellátogatok. Hideg van, de megpróbálunk jó hangulatot teremteni: a tűz körül esténként gitározok, és iszogatunk – mesélte a férfi.
Dideregnek az Állomás utca hajléktalanjai. Fotó: Karnok Csaba
Száz kabát

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány „Egy kabát segíthet?!" címmel indított programot: ingyen oszt kabátot a rászorulóknak. Jövő keddig 10 és 18 óra között várja Szegeden, a Roosevelt tér 5. alatti Centerke ruhaosztó központjában az adományokat és a saját fenntartásukra is képtelen egyedül élőket, családosokat. Az első napon száz kabát került rászorulókhoz. Ruhával, cipővel, takarókkal, gyermekjátékokkal is lehet segíteni.

A hangártól néhány lépésnyire egy négy négyzetméteres egykori portásbódé áll. Czene László és Simon Imréné Mária lakja. Az élettársakról nyáron írtunk: a villany és víz nélküli kalyibából mindenáron el szerettek volna költözni egy önkormányzati bérlakásba. Mivel az asszony teljesen vak, és egyik keze béna, a pár remélte: még télvíz előtt sikerül bérlakást kapniuk. – Eddig hiába adtam be folyamatosan az igénylési kérelmet egy komfort nélküli lakásra. Egyszer már voltunk ötödikek a listán, mégsem kaptunk lakást. Most gázpalackkal fűtünk, és mivel kicsi a helyiség, legalább nem fázunk. Egy palackért 5300 forintot fizetek, nagyjából másfél hétig elég. Egy önkormányzati lakás bérleti díja 15–20 ezer forint lenne: mi csak a palackokért fizetünk ennyit télen, így tudnánk fizetni a bérletet. Mégsem törődnek velünk – mondta csüggedten Czene László.

Naponta többször jelennek meg náluk a rendőrök, és tudakolják, hogy vannak. – Meglepően kedvesek velünk. Kérdezik, hogy mennyire fázunk, megvan-e mindenünk, tudunk-e a fűtött szállókról. Örülünk, hogy legalább ők törődnek velünk – mondták a hajléktalanok.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. majdénmegmondom 2012. február 03. 21:53
  „azt szeretném megtudni, hogy kinek áll érdekében, hogy ekkora nagy putrit csináljanak a raktárakból?”
 • 31. jozko 2012. február 02. 12:48
  „29. Monthecristó

  Barátom...
  Remélem, grófom, magad mögött tudod már Iff várát és ráleltél a kincsre.akkor nosza:
  Én /lásd: #26./dobtam már egy s mást feneketlen kutakba :
  most Tiéd a pálya.
  Légy nyugodt, el tudok számolni a lelkiismeretemmel.”
 • 30. majdénmegmondom 2012. február 02. 10:24
  „Napi jelentés!
  Szóval már megint levágták a villanyóra szekrényről a lakatot és kibehelték az elosztót, majd feszültségmentesítették az egész szekrényt........”
 • 29. Monthechristo 2012. február 02. 07:26
  „Ha segít az ember nyilván nem a tiédből fog juttatni ezeknek a szerencsétleneknek jozko ,de a tanácsod aranyat ér,nem papír és duma kellene és ítélet a végletekig mert "mi "aztán készek vagyunk mindenki felett bíráskodni még akkor is ha nem tudunk senkiről semmit de mondandónkat tetszetősen populáris köpönyegbe bugyoláljuk...nyugdíjasok hátán már sokan próbáltak népszerűségre szert tenni,ez elég régi fogás barátom..de a te véleményed is vélemény,egy a sok közül,tiszteletbe tartandó,elolvasandó..de nem muszáj nekem ezzel egyet értenem azért igaz??Lényeg a lényeg :-mínuszok röpködnek és egy kis emberiesség még nem a világ vége,erről nem adnak papírt,ez vagy van..vagy mint a te esetedben nincs az embernek,de ez is csak vélemény ,igaz ez csak az enyém::))))”
 • 28. miumiu 2012. február 01. 19:52
  „Rákos!-szegény,és nem a kemoterápiát választotta, meg az orvosi kisérletezgetéseket, hanem pezsgővel-gitárral megy át a másvilágra.MEGGONDOLANDÓ!
  Remek ember lehet az a plébános, aki megajándékozta a pezsgővel.Minden elismerésem!”
 • 27. wad 2012. február 01. 18:29
  „csak egy sztori, mellékesen:

  még tavasszal-nyáron történt, hogy az anna kúti trafikba tartottam, ahova pont előttem érkezett meg egy hajléktalan, akit jó ideig láttam mindenfelé a városban, de leginkább az anna kúton, szakadt, büdös, szóval a szokásos. Adtam is neki pénzt pár alkalommal.
  Szóval előttem tért be a trafikba, és körülbelül 8ezer forintért vásárolt cigit, illetve kisüveges piákat, jagert, whiskey-t, ilyesmiket.”
 • 26. jozko 2012. február 01. 17:03
  „Jó ez a cikk - arra mindenképpen, hogy sokan szörnyűlködjenek és példát mutassanak segítő....szándékból...

  Aki most fikázni kezdene, annak felhívom a figyelmét: ne tegye!
  "Papírom" -is- van arról, hogyan próbáltam többször is , nagyon is konkrét és kézzelfogható segítséget
  és támogatást nyujtani bajbajutottaknak - és hogyan váltak az ilyen helyzetek majdnemhogy megalázóvá!
  Ettől függetlenül segítsen, aki tud vagy akar!

  Sajnos, ezeknek a rászorulóknak a nagyobb többsége akkor döntött rosszul, amikor még választhatott:
  kemény megpróbáltatásokat vállalva belül marad a társadalom többsége által még tolerált határon-
  vagy minden normát, kötelezettséget, felelősséget elutasítva , teljesen öntörvényű életmódot választ.
  Akik így döntöttek, napról napra távolabb kerülnek a legalapvetőbb
  társadalmi együttélési követelmények teljesítésétől - önként!

  Ténylegesen segíteni rajtuk jóval többe kerülne, mint a családot -tényleg!-nevelő, szegénységükben is még mindig a nehezét is vállaló embereken - akik előállítják a saját megélhetésüket is alig biztosító lehetőségeken felül azt a többletet, amit például ezek a hajléktalanok kapnak havonta a társadalomtól:
  személyenként és havonta mintegy 50-60 000 Ft nak megfelelő értékben /részben készpénzben, részben természetbeni juttatások formájában/.
  A "szerencsések" közül sokan havonta ennyi pénzért dolgoznak vagy "megérdemelt" nyugellátásban részesülnek
  egy élet munkája után...

  Ha jól gondolom, az ilyen hozzászólásoktól ódzkodtak már az elején a nagyszívű kommentelő társaim...
  Nem tilos egyetlen magánkezdeményezésű segítő akció sem - a sajátjukból.”
 • 25. Queenmargareth 2012. február 01. 15:32
  „23. Vikawa 2012.02.01. 13:54
  Kitől...ejnye.
  nem, sajnos nem tőlem, de adnék, ha lehetőségem lenne rá.”
 • 24. mackósajt 2012. február 01. 15:00
  „14-es hozzászólóval egyetértek. Ebben a szegedi régióban nincs munkahely még a képzett embereknek sem, nemhogy a hajléktalanoknak. De majd még több hajléktalan lesz, mert majd a rokkantnyugdíjasokat visszaküldik a "munka világába"!”
 • 23. Vikawa 2012. február 01. 13:54
  „20. Queenmargareth 2012.02.01. 13:46

  Akkor értem már kitöl van a cigi...:-)”
 • 22. Monthechristo 2012. február 01. 13:52
  „Paris12::)))Igen nálad a pont!!!!!!!”
 • 21. paris12 2012. február 01. 13:50
  „Nekem az jutott eszembe, hogy én itt ülök a meleg irodában. Van munkám, egészséges vagyok, van meleg otthonom, tiszta fürdőszobám, wc-m, van ennivalóm, meleg víz. Milyen jó nekem. Vajon mit vigyek nekik, mivel teszek jót? Nem bírálni kell és ítélkezni, hanem embernek lenni. Sosem tudhatod mit hoz a sors.”
 • 20. Queenmargareth 2012. február 01. 13:46
  „15. Vikawa 2012.02.01. 12:12 süt belőled az irigység, féltékenység, de emberi szánalom a másik iránt:semmi
  Ők hajléktalanok, de nem nincstelenek. Te az vagy.”
 • 19. Monthechristo 2012. február 01. 13:05
  „Pusztába kiáltott szó::)))Ez volna a mottó::)))Leírta az újságíró hogy a pia honnan származik,és azt is könnyen ki bugászhatod hogy az élelem honnan van,elég csak a Máltai szeretet szolgálatot hívnod és ők megmondják neked...A hozzászólásod elnézve te még levegőt se nagyon adnál nekik,örülj hogy nem te vagy ott,és nem neked jut ez a "főúri menü"!::))”
 • 18. racionalitás? 2012. február 01. 12:55
  „a képet elnézve amig pia meg cigi van....hát...az nem szegénység!!!!sőt!!!!!”
 • 17. zorka 2012. február 01. 12:44
  „15. Vikawa 2012.02.01. 12:12

  A pezsgőt szerintem leírták a cikkben honnan van, a rizses hús lehet valamelyik kukából-nem gondolod!?Szerintem sokan el sem tudják képzelni,milyen az életük.Amúgy azt a pár száz forintot azokra a lőrékre szerintem simán összeguberálják/kéregetik.De aki irigy az mehet,biztos akad köztük aki cserél vele...”
 • 16. Monthechristo 2012. február 01. 12:22
  „Mert van egy élelmezési ellátójuk,ha rászorulsz te is ehetsz ott::)))))))))))Még kabátot is kapsz ,utána irány az utca::))))Vagy a "melóhely"::)))))))”
 • 15. Vikawa 2012. február 01. 12:12
  „Basszus ezeknek rizses húsra,és pezsgőre is futja nem beszélve a cigarettáról..... ki is a HAJLÉKTALAN?????”
 • 14. Monthechristo 2012. február 01. 12:12
  „Aki akar dolgozik????..Nofene te melyik Szegeden élsz?????...Megjelenik nálad egy hajléktalan,teljes "pompájában"és remegő hangon munkát kér TŐLED..és TE leszel az aki nem azt nézi hogy büdös,hogy ápolatlan,hogy részeg,esetleg agresszív,de lehet béketűrő vírusgazda..és egyből melót adsz neki felveszed öt-hat hónapra is esetleg fedelet nyomsz a feje fölé,majd megvendégeled és jóllakatod rendszeresen???.....Kötve hiszem!!....Hová veszik ezeket az embereket fel szerinted,kőművesek mellé??Többségük már menni sem tud, annyira leamortizálódott,mondj egy melóhelyet ahol kapva kapnak az ilyen "munkaerőkért"!!..Ráadásul Szegeden az sem tud elhelyezkedni akinek több diplomája,szakmája van...Ennyi!!”
 • 13. Vikawa 2012. február 01. 11:57
  „Aki akar az DOLGOZIK..... nem csak a szája sír..... Ennyi!!!”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától 60 forinttal drágul egy doboz cigaretta

A korábban tervezettnél nagyobb mértékben, május és november helyett mától nő a dohánytermékek jövedéki adója. Tovább olvasom