Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Dr. Szabó Ágnes: a szemüveg nem jelent betegséget

Szeged - Jó kezekben játékunkban dr. Szabó Ágnes szemészorvost a szakmai testületünk is elismerte, miután olvasóinktól szavazatot kapott. A doktornő szerint szakmájához a türelem a legfontosabb, a szemüveges emberek pedig nem betegek.
Türelem, empátia, kedvesség. Ezek dr. Szabó Ágnes szemészorvos szerint a legfontosabb tulajdonságai egy gyógyítónak. Jó kezekben játékunk újabb jelöltje ezúttal a klinikai vagy kórházi orvos kategóriából került ki. Olvasóink szavazatai alapján szakmai testület választotta ki, hogy bemutassuk.

– 35 éve dolgozom a szemészeti klinikán, úgy érzem, a helyemen vagyok, egy pillanatig sem tartottam munkának a feladatomat – mondja a doktornő.

Hármas feladata van: oktat, gyógyít és kutat. Ötödéves orvostanhallgatókat tanít, 10 éve tanulmányi felelős is. Szerinte a klinika lelke a műtéti munka, amit előszeretettel végez. Többször kellett kollégákat operálnia, amit a legnagyobb szakmai kihívások között emleget. Amellett, hogy mindennap látássérülteket vizsgál, műtéteket végez, vizitel, oktat, a kutatásra is marad ideje:

– Klinikai tudományos munkát végzek, a pajzsmirigybetegek szemészeti vizsgálatával. Cikkeket, disszertációkat írtam ebben a témában is – meséli Szabó Ágnes.

Szabó Ágnes oktat, gyógyít és kutat. Fotó: Frank Yvette
Szabó Ágnes oktat, gyógyít és kutat.
Fotó: Frank Yvette

A doktornőtől azt is megtudjuk, mi lehet az oka annak, hogy szavazatot kapott. Szerinte türelemmel és megértéssel kell lenni a kezeltek felé.

– Mindig nekik van igazuk, ez a lényeg. Az lehetséges csak, hogy valamire rosszul emlékeznek vagy pontatlanul mondják el problémájukat – magyarázza.

Köpenyébe csúsztatott okuláréját csak olvasásra használja. – Távolra jól látok, de a szemüveg nem jelent betegséget, egyszer mindenkinek lesz – mosolyog a doktornő.

Jutalmazott jelölések

Továbbra is várjuk olvasóink jelöléseit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző. Olvasóink jelölése alapján szakmai testület választja ki azokat az egészségügyben dolgozó személyeket és csoportokat, akiket egy-egy héten bemutatunk. Közülük hathetente a testület véleménye alapján választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét.

„Embergyógyászat"

A doktornő legjobb receptje az „embergyógyászat". Ahhoz, hogy kezelni tudjunk valakit, meg kell szerezni a bizalmát, a kedvében kell járni. Ha valaki boldogabb, könnyebben is gyógyul.

Olvasóink írták

  • 1. szeti 2011. április 23. 15:08
    „örülök, hogy vannak ilyen orvosok, bárcsak lenne több.
    viszont a cikk nagyon béna, az utolsó előtti bekezdést nem is értem, hogy csúszott be az előtte-utána lévő közé. biztosan sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből az interjúból, mármint a cikket illetően.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentkenet mirhából, fahéjból: illatszerek, füstölők a Bibliában

Miből készült a szentkenet, amelyet az asszonyok Krisztus sírjához vittek? Juhász Miklós botanikus nézte meg a Bibliát. Tovább olvasom