Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

E-könyvet lapozgatnak - Távoktatás a GTK gazdálkodási és menedzsment szakán

Szeged - 1997 óta távoktatási tagozaton, ezentúl e-könyvből is tanulhatnak a gazdálkodási és menedzsment szakos, alapképzésben részt vevő hallgatók a szegedi egyetem gazdaságtudományi karán.
– Csak vizsgázni kell megjelennie a hallgatónak a kari épületben. Szorgalmi időszakban ott és akkor tanul, vesz részt egyetemi előadáson, szemináriumon, amikor számára a legmegfelelőbb – sorolja a távoktatási tagozat előnyeit Majó Zoltán. Az SZTE gazdaságtudományi kari távoktatás-fejlesztési bizottsági elnöke emlékeztet: a számítógépeket használó oktatási és tanulási módszer elsősorban a felnőttképzésben piacképes. Azok választják ezt a formát, akik munkahelyi vagy családi elfoglaltságuk mellett szeretnének tanulni, diplomát szerezni.

A szegedi egyetemen elsőként a gazdaságtudományi karon, 1997-ben, Phare-program segítségével, angolszász minták nyomán, Czagány László egyetemi docens hathatós ösztönzésével dolgozták ki a gazdálkodási és menedzsment alapszak elvégzésének távoktatási programját. Ezt manapság a kétezer szegedi közgazdászhallgató közül 500–600 veszi igénybe.

Majó Zoltán: Az interaktivitás a távoktatás legfőbb értéke. Évi 160–180 diák diplomázik. Fotó: Veréb Simon
Majó Zoltán: Az interaktivitás a távoktatás legfőbb értéke. Évi 160–180 diák diplomázik.
Fotó: Veréb Simon

Majó Zoltán hangsúlyozza: ismeretanyagot és tanulási módszert is kínálnak. Itt nem kell egyszerre több diszciplínát elsajátítania a hallgatónak. Meghatározott ideig egy adott témakört járnak körbe: vagyis blokkosítják a modulszerűen felépített távoktatási tananyagot, amelyhez tanulási útmutató, évközi feladatsor, minden esetben videofelvétel, esetenként webinárium, vagyis internetes kapcsolaton alapuló szeminárium is jár. – A kar 22–26 oktatójának 6–8 évi munkáját tükrözi az a 60–65 egyetemi jegyzet, több mint 8000 oldalnyi tananyag, amit eddig CD-n, újabban pedig e-könyvként adunk oda a hallgatóknak – virtuális könyvespolcukra. A mostani elsőévesek élesben tesztelik az e-könyvet, amelyet nemcsak „lapozni" lehet. Annak oldalain a hallgatók kiemelhetik a megtanulandónak ítélt kulcsszavakat, és saját megjegyzéseiket is odaírhatják a virtuális „margóra". Sőt: jegyzeteit másokkal is megoszthatja a diák, akinek észrevételeit az oktató is fölhasználhatja a távoktatási tananyag fejlesztéséhez. A távoktatás legfőbb értéke épp ez az interaktivitás.

CooSpace és tutor

Az önálló tanulást és kapcsolattartást a CooSpace zárt keretrendszer segíti az SZTE GTK-n. Az elektronikus szolgáltatásokat sorolva Farkas Zsóka oktatásszervező mutatja – többek között – a hirdetőtáblát, az elektronikus naptárt az összes fontos határidővel. A kurzusokkal kapcsolatos közösségi fórumokon pedig a diákok megvitathatnak mindent, ami problémaként vetődött föl tanulás közben. Ezek megoldásában a távoktatási tagozatos hallgatók első számú segítője a 18 tutor, vagyis felsőbb éves vagy PhD-dolgozatán dolgozó önkéntes hallgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthelyezik a Vértó megállóhelyet

Vasárnaptól áthelyezik az 5-ös és 8-as trolibuszok által használt végállomást. Tovább olvasom