Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Egy megosztott világ története: Hidegháborús időutazás a TIK-ben

A Hidegháború - Egy megosztott világ története című vándorkiállítás szól azokhoz, akik átélték az 1945 és 1991 közötti időszakot, de még inkább azokhoz, akiknek emlékük sincs róla. A TIK földszintjén látható tárlat időutazásra hív.
– Jómagam még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek vannak személyes emlékei a hidegháború időszakáról – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora a Hidegháború – Egy megosztott világ története című vándorkiállítást megnyitó beszédében a TIK-ben. – A kubai válság idején még nem a szüleim szavaiból, hanem a viselkedésükből fogtam fel a veszélyt. Sehol sem tudtunk sót venni, mert elterjedt, hogy a sós vízbe áztatott lepedő megvéd az atomháborútól.
A Hidegháborúról nyílt kiállítás a TIK-ben. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

– Azért választottuk ezt a helyszínt, mert itt olyan közönséghez is eljut a kiállítás, akiknek ez szimpla múlt, történelem – mondta Pawel Ukielski, a tárlatot szervező Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet elnökhelyettese. – 2016 a lengyel–magyar szolidaritás éve, közösen emlékezünk.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli nagykövete magyarul tartott beszédében elmondta, hogy Kelet-Közép-Európa nem egy, hanem két szögesdrót között élt. A szögesdrót, a fal képeken közvetített üzenete, hogy meg kell érteni a múltunkat és tanulni belőle, nem pedig újra elkövetni a hibákat. 

– A kiállítás képei olyan jelek, mint a berlini fal egykori helyét jelző macskakövek – magyarázta Prőhle Gergely helyettes államtitkár. – A felidézett emlékek által tudjuk például a szabadságot értékelni. Ezekkel a fotókkal érzékeltetjük az akkori kor abszurditását, és hogy ma sincs még béke a világban. 

A tárlat március 12-éig ingyenesen látogatható hétköznap 8 és 20 óra, szombaton 9 és 20 óra között.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar a kistérségi csatornázás körül

- Adják vissza az embereknek azt a pénzt, amit a vízi közmű beruházásra fizettek be, de az… Tovább olvasom