Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Egy napra kinyitották a szegedi városháza elzárt részeit is

Szeged - Először és egyetlen napra nyílt meg a nagyközönség számára a szegedi városháza. Főként helybeliek rohamozták meg, bejárták az amúgy elzárt termeket, megmászták a tornyot.
Szeged tizenkét középülete nyílt meg a kulturális örökség hétvégéjére. A városháza debütált. Kivételként kizárólag vasárnap volt nyilvános a ház, hiszen szombaton reggeltől estig esküvők töltik meg. A legelső húszas csoportot Polgár Antal turisztikai referens kalauzolta – kétszáz lépcsőfokon át – az alagsortól a kétemeletes ház tornyáig. Ismerd meg hazádat alapon főként szegediek eredtek a nyomába. További előnyként értékelték, hogy két olasz turista kedvéért a 125 éve újjászületett épület történeteit és legendáit angolul is hallhatták.

A díszteremben – mai kor gyermekei lévén – a tápéi Bálint Sándor-iskola rádiószakkörösei mobiltelefonnal fényképeztek, majd végigkutatták a padsorokat, és megkérdezték, hogyan szavazhatnak az önkormányzati képviselők a tanácsülésen. A megoldás egyszerű: Lechner Ödön koncepciójának és Pártos Gyula aprólékos munkájának köszönhető, hogy a mai városháza műemlék. Emiatt minden egyes közgyűlés előtt a képviselők asztalkáiba szerelik a szavazókészüléket. Amúgy a következő ülésen használnak először laptopot, nem küldenek ki nekik többé papírhegyeket a felkészüléshez. Elég e-mailezni az előterjesztéseket.

Túravezetés legendákkal és a valósággal. Fotó: Miskolczi Róbert

A polgármesteri hivatal sárga és szürke épülete között ívelő Sóhajok hídján megtudhattuk: a velencei mintát idéző folyosón közlekedett Ferenc József és udvartartása, amikor a császári pár az 1879-es árvíz után négy évvel megnézte az újjáépült várost. A szóbeszéd szerint viszont inkább az átjáró alatti adóiroda ügyfeleiről ragadt a név a Sóhajok hídjára.

Csak a legmerészebb látogatóknak ajánlották, erre – tériszony ide vagy oda – mindenki látni akarta, hogy fest a város a 45 méter magas torony erkélyéről. A csigalépcsőn felkúszva megnézhettük az első, a mostani helyén álló egyszintes városháza eredeti harangját 1832-ből. Még mindig kongat, de már csak a nyelve mozog, ugyanis ha az egész harang kilengene, veszélyesen imbolyogna vele az egész torony. A legenda szerint a régi városháza erkélyén állt Haynau osztrák császári hadvezér az 1849-es szőregi csata napján. Egy magyar tüzér ágyújával meg is célozta a távolból, de nem találta el. A golyó azonban a toronyba fúródott, és átépítéskor emlékül az új toronyba is belefalazták.

Olvasóink írták

  • 3. LukSzusz 2008. szeptember 22. 16:24
    „A FIDESZ-t szívja le ez a rabló Botka banda.”
  • 2. zzzZzzzZzzz 2008. szeptember 22. 09:49
    „Miért nem lehet ezekről hamarabb tudni??????”
  • 1. Nem féltek, hogy kiesik pár fideszes csontváz valamelyik ajtó mögül? 2008. szeptember 22. 09:32
    „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kongó állami épületek

Szeged - Állami nadrágszíjhúzásról hallani naponta. Automatikusan felvetődik a kérdés: miért nem magán spórol az államigazgatás? Mégpedig úgy, hogy pénzt csinál az ebek harmincadjára jutott ingatlanjaiból. Tovább olvasom