Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Egy szempár, három különböző vény a szemüvegre

Szeged - Három vényt mutat olvasónk. Mindhárom a nevére szól – és mindhárom teljesen mást mutat. Melyik alapján kellene szemüveget csináltatnia? Választ és magyarázatot a szegedi egyetem szemészeti klinikája megbízott vezetőjétől kértünk.
Két szemészorvos és egy látszerész is megvizsgálta olvasónk látását, s felállította a maga diagnózisát. Az idős asszony otthon összehasonlította a vényeket: ami az egyik recepten pozitív, az a másikon negatív, egyetlen mért érték sem egyezett a három vényen.

– Nem bizalmatlanságból ellenőriztettem az egyik szakembert a másikkal, majd a harmadikkal – mentegetőzött a szegedi asszony. A véletlen hozta így: több mint egy hónapra kapott időpontot a szakrendelő intézetbe, elment egy másik szakorvoshoz. Közben ingyenes szemvizsgálatot kínált egy optikus, azt is igénybe vette. Mivel a két recept nagyon különböző értékeket mutatott, a rendelőintézeti előjegyzett időpontban is megjelent a szemészeten. – A három recept nagyon különbözőnek tűnik, melyik alapján készíttessek új szemüveget? – kérdezte tanácstalanul.

Végh Mihály szerint az utolsó eredményt kellene figyelembe venni. Fotó: Karnok Csaba
Végh Mihály szerint az utolsó eredményt kellene figyelembe venni.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi egyetem szemészeti klinikáját megbízott vezetőként irányító Végh Mihály egyetemi docens segítségét kértük. – Az utolsó vizsgálat eredményét ajánlom figyelembe venni – tanácsolta olvasónknak általánosságban a klinikai orvos. Végh Mihály összehasonlította az adatokat, és megállapította: a vizsgálatok között több hét is eltelt, ez idő alatt is változik a szem állapota. Az optikus által elvégzett komputeres ellenőrzésről tudni kell: mindig átlagos szemre méretezett, ezért minden esetben ki kell egészíteni szubjektív, orvos által irányított ellenőrzéssel – mondta. Ám ilyenkor a lehetséges szemüveglencséket próbálgatva a páciens mondja ki a végső szót arról, melyikkel lát a legélesebben. Ez a „látásélességi tartomány" azonban panaszkodó olvasónk esetében az átlagnál szélesebb, mert – vényeiből arra következtetett Végh doktor – a nő szeme „lencsehomályos". Ez már nemcsak a hatvanon túliak problémája, hanem a 40 éveseké is – részben a romboló UV sugárzás miatt.

Várólisták

Egy hónapot kell várni egy átlagos szemészeti vizsgálatra a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjához tartozó szakrendelőben: tegnap június 22-ére adtak előjegyzést. A sürgős eseteket persze azonnal ellátják. Hasonlóképpen történik a szemészeti klinikán: az ambulancián tegnap kora délután legalább húsz páciens várakozott. Az intézmény megbízott vezetője, Végh Mihály elárulta: a műtétek közül a szürke hályog eltávolítására a leghosszabb a várakozás, jobbára idős betegeiktől egy év türelmet kérnek. Pedig e szakterületet nem jellemzi az orvosok külföldre vándorlása, sőt: a szegedi szemészek a jelenleginél kétszer több beteget is ellátnának, ha engedné az OEP.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Dema 2011. május 25. 09:02
  „30. sajtkukac
  Teljesen egyet értek veled mindenben! Ez nem a reklám helye, de ugyanott jártam, és ott hívták fel a figyelmemet nekem is, hogy a lányom szemüvege nem biztos, hogy jó. Megvizsgáltattuk egy másik doktornénivel, és adott egy másikat. Most jó. Igaz, kicsit drága volt, de legalább jó.”
 • 30. sajtkukac 2011. május 25. 06:36
  „29.kiokushyn, Te próbáltad már? Kb. semmit sem ér annak, akinek magas dioptriás, speciális szemüveglencsére lenne szüksége. És a keretek sem olcsók, ahogyan az a neten reklámozva van. Én ott kezdtem a szemüvegrecepttel a történetemet, de miután meglátták a felírt adatokat, mint ördög a tömjéntől, úgy tiltakoztak, hogy ők ilyet nem tudnak készíteni! 90 ezrem meg továbbra sincs új szemüvegre, marad a szédülés és a rosszullét. Köszönjük kormányunk!
  Végh doktor helyében, már csak presztizsből is, de megvizsgáltam volna a beteget, nem a papírok alapján "bökök" rá az egyikre, hogy talán az a jó.
  Én pár éve jártam így, hogy rossz szemüveget írtak fel a Rendelőben. "Csak" a Bartók Béla téri optikus hölgy odafigyelésének, munkája maximális elvégzésének volt köszönhető, hogy nem dobtam ki az ablakon jópárezer forintot, 8-10 éve.És lehetne még ezt is ragozni, mint sok-sok témát, mert elmúlt az emberekből a szakmai elhivatottság, amit nem szabadna a fizetéssel arányossá tenni, hisz nem munka az eü., hanem hivatás (kellene, hogy legyen).”
 • 29. kiokushyn 2011. május 24. 22:03
  „www olcsoszemuveg.hu
  valsagdiszkont.hu
  magyarszemuveg.hu-negyed áron lehet jó minőségű lencséket csináltatni-ugyanolyan minőségű,mint a drágább külföldi.”
 • 28. Pandora 2011. május 24. 19:29
  „minden évben van látás hónapja akció a látszerészeknél, amikor ingyen látásvizsgálatot csinálnak.
  ennél sűrűbben nem hiszem, hogy kellene menni szemüveget csináltatni.

  közben meg rájöttem, hogy a docens úr is csak a mundér becsületét védi.. pár hét alatt rövidlátóból távollátó lesz valaki? na ne etessen.. :)”
 • 27. lepkehalo 2011. május 24. 16:46
  „Akkor ezzel a késői határidővel még pénzt is spórolnak a páciensnek, hiszen úgyis romlik tovább a szeme, legalább később kell új szemüveget csináltatni. Köszönjük.”
 • 26. Gyuri_maci 2011. május 24. 16:45
  „2 éve elmentem orvoshoz, mikor új szemüvegre volt szükségem, mondván: most már méressük be a szememet egy profival, ne az optikában. Az orvos rengeteget ügyetlenkedett a vizsgálattal, aztán olvashatatlan írással kitöltött egy receptet. A szemüvegem kompletten 45e Ft volt. És kötöttünk rá biztosítást is. Na most egyáltalán nem láttam jobban vele, sőt, jobb volt, mikor rajtam se volt. 3 nap után meguntam, és visszamentem az optikába. Kiderült, hogy a szemem totál máshogy lett bemérve, a szemüveg is közellátó volt, a szemem pedig távollátó. A lencséket kicserélték a biztosítás keretein belül. Na, legközelebb nem is megyek orvoshoz. Az optikai méretéssel eddig sosem volt gond.”
 • 25. Lillencs 2011. május 24. 16:06
  „"egy rezidens ne ügyeljen egyedül,szakorvosi felügyelet nélkül" Ők se szeretnének ügyelni, de nincs annyi szakorvos, hogy ellássák az ügyeletet.”
 • 24. macs 2011. május 24. 15:20
  „Ez a szemészet érdekes dolog. Én kis naiv orvoshoz mentem, az SzTK-ba. Egy lélek se volt a folyóson, bent biztos parti volt, már a zajból itélve. Kb. 3/4 óra múlva behívtak, 5 perc alatt kidobtak. A szemüvegem ára több 10 eFt volt. Állandóan fájt a fejem, szédültem. Azt mondták, majd megszokom. Nem szoktam meg. Elmentem privát rendelésre, kellett a szemüveg, és láss csodát az új szemüveggel semmi bajom sem volt. Az optikussal bemérettem a régi lencséket, azt mondta, nagyon mellé lőttek.
  Szerintem direkt csinálják. :-)”
 • 23. Kaccat 2011. május 24. 15:00
  „"a műtétek közül a szürke hályog eltávolítására a leghosszabb a várakozás, jobbára idős betegeiktől egy év türelmet kérnek. Pedig e szakterületet nem jellemzi az orvosok külföldre vándorlása, sőt: "

  persze, mert van képük 80.000 Ft-ot elkérni egy ilyen műtétért... még jó, hogy nem megy külföldre... ráadásul mindezt úgy, hogy a műtét utáni támogatást is behajtja a TB-től a kilinika, a doki meg adómentesen keresett ennyit kb fél óra alatt...
  na ez a nagyon durva, és ez ellen kellene tenni
  Csináljon szép magánrendelést, vegye meg műtéthez szükséges eszközöket, és végezze ott a műtétet, akkor joga lenne elkérni az árát.

  A másik pedig, hogy még sürgős esetben sem látnak el...
  bőrgyógyászatra kértem időpontot, mert az egyik anyajegyem duzzadt volt, piros, és fájt (anyajegynél ugye ez a három tényező felállása jogosan okot ad az aggodalomra)
  Közölték, hogy másfél hónap múlva van időpont, amikor erősködtem, akkor mondták, hogy másnap van ügyelet, de oda nem adnak időpontot, ki kell várni a sort, nyeltem egyet, oké, akkor megyek holnap időpont nélkül.
  Bementem a kartonozóban külön felhívták a figyelmemet, hogy várni kell, én ugyan egy lelket nem láttam, de gondoltam valahol egy hátsó teremben táboroznak a jónépek.
  Nos, egy ember volt előttem, akit már vizsgáltak, így nem láthattam, utána én következtem... 10 percet sem vártam...
  a doktornő közölte, hogy látszik, hogy megsérült, de nem vészes, azonban elég rossz helyen van, ahol a ruha irritálhatja ő azonban NEM ADHAT BEUTALÓT a sebészetre, csak ha már rosszindulatú, de magánúton levetethetem!!!! (még jó, hogy névjegyet nem adott a magánrendeléséről)”
 • 22. Hibiszkusz 2011. május 24. 14:20
  „6. Nagyon nem mindegy,a minuszos rövidlátó szemre, a plusszos pedig távollátóra!!!
  Vannak még problémák kis hazánkban! Pl. egy rezidens ne ügyeljen egyedül,szakorvosi felügyelet nélkül! Ezért vagy kénytelen elmenni magánrendelésre ha azt szeretnéd, hogy normálisan meg legyél vizsgálva.Ez a magyar egészségügy.”
 • 21. sajtkukac 2011. május 24. 12:19
  „tatár. A tanár és az orvos már stimmel, működik! A többi meg ebben az országban csak idő kérdése lesz.”
 • 20. tatár 2011. május 24. 11:50
  „Jut eszembe: tovább kellene fejleszteni a szisztémát. Amikor feljelentést tesz valaki a rendőrségen, akkor a rendőrnek a magánnyomozói irodájába kéne irányítania a sértettet. A tanár irányítsa az osztályból a gyereket a magánórájára, mert ott rendesebben meséli el a szorzótáblát. A tűzoltó jelezze az égő házban lévőknek, hogy a bétéje gyorsabban és alaposabban eloltaná a tüzet. És persze kapjon a rendőr, a tanár, a tűzoltó hálapénzt is azoktól, akik igénybe veszik a munkájukat. Ugyanis az orvost is valaki megtanította írni, az ő ügyében is nyomoznak, az ő égő házát is eloltják. Ezek a példák - meglehet - irónikusan hangzanak, de az egészségügy így működik, ennek a fele se tréfa.”
 • 19. tatár 2011. május 24. 11:40
  „Én eddig a szem bemérését egzakt dolognak gondoltam, de úgy látszik tévedtem. A nénike háromszor tejelt le különböző helyeken, a főszemész pedig jól megvédte a szakma becsületét, hiszen evidens, hogy mindhárom esetben kiválóan mértek, csak a betegnek ne lenne ilyen gyorsan változó huncut szöme.-)))))
  A tébéért pedig lassan már semmi se jár, tolják a beteget a magán ellátásba, amit vagy meg tud fizetni, vagy nem. Ugyanakkor még a korábbiaknál is több orvosnak van magánrendelése, már komplett magánklinikák is vannak Szegeden, miközben az egyetemi klinikákon van a főállásuk, ahol az ott lévő betegek nem kis hányada hálapénzt fizet. Ez igazi hungarikum. Csak betegek ne legyünk.”
 • 18. gumikacsa111 2011. május 24. 11:13
  „Érdekes, minden nap arra kell ráébrednünk, hogy HÜLYÉNEK néznekminket!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. 4Angel 2011. május 24. 11:10
  „Én 3 évvel ezelőtt csináltattam, akkor azt mondta a Látszerész, majd jövőre ujjat kell csináltatni, kinek van éves szinten 20 e ft ja, 3 év telt el hogy újból eltudjak menni egy erősebbet csináltatni !!!!”
 • 16. 4Angel 2011. május 24. 11:06
  „5. Pandora 2011.05.24. 08:14

  Kedveském, csak nem mindenkinek van 5 ezer forintja dokira !!! És kéntelen várni !!!!”
 • 15. Nórikám 2011. május 24. 10:30
  „60 éve hordok szemüveget, de még soha nem mondták, hogy néhány hét alatt változhat a dioptria! Jól néznénk ki, akkor állandóan cserélhetnénk a drága szemüveget. Nem tudom igaz- e, de jó pár évvel ezelőtt egy szemüveg szalonban-már meg szünt- dolgozó ismerősöm azt állította a lencséken 300% haszon kulcs van! Sajnos én is privát orvossal csináltattam meg a szem mütéteimet, mert nem bíztam másban.A rendelőben délután 4-kor /sztk/ közölték már nem fogadnak az napra, mert sok a beteg. Mondom este7-ig van rendelés. Akkor se, mert rengetegen vannak! Nem voltam rest, föl sétáltam a szemészeti rendelőhöz, egy ember nem sok, annyi sem volt! az egész emelet üresen állt, egyetlen beteg sehol nem várakozott! Vajon az orvosok mit csináltak?”
 • 14. kisvirag.simon 2011. május 24. 10:16
  „Hónapokat kell várni az időpontra.....
  Ha januárban megcsináltatom a szemüveget ,amit felírtak... májusban már újat kellene, annyit romlott az új
  eredményekkel.
  Az orvosok ezzel a fenyegetettséggel, már semmit nem mernek igazolni.
  Kitől tudhatom meg a 10 dioptria feletti értékekkel megváltozott munkaképességű lettem-e???”
 • 13. pakundekni 2011. május 24. 09:18
  „6. Pandora : igen. Az egyik orvos mínuszosat,a másik pluszosat írt fel...!”
 • 12. LukSzusz 2011. május 24. 09:12
  „EMERI vizsgálat OEP-re 6 kemény hónap,fizetősen azonnal,mivel ezt a masinát is egy nemkatolikus kft vezeti.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerelők is futnak a pénzük után

Nemcsak a cégek futnak a pénzük után, a mesterembereknek sem fizetnek az ügyfelek. A szerelők nem tehetnek mást, a veszteséglistán könyvelik el a kiesett bevételeket. Tovább olvasom