Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Egyenruhások a gyanú árnyékában

Magyarország - Automatikusan felfüggesztik azokat a rendőröket és a büntetés-végrehajtási szervezet tagjait, akik szolgálati helyükön követnek el bűncselekményt. Más esetben ez nem törvényszerű. Úgy tudjuk, a gyanú szerint a szegedi Partfürdőnél verekedő S. Vilmossal közös megegyezéssel bontottak szerződést.

Azonnal elbocsátották munkahelyéről azt a szegedi börtönőrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Partfürdő közelében július 18-án késő este brutálisan megvert egy helybeli lányt – az ügyről többször írtunk. A volt börtönőr barátai levelet írtak lapunknak, amelyben kiállnak a férfi mellett. A tegnap megjelent levélben azt írják: a jogerős ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Nem először fordul elő, hogy egyenruhást gyanúsítanak súlyos bűncselekmény elkövetésével. – Ha a büntetés-végrehajtás vagy a rend-
őrség hivatásos állományú tagja katonai vagy szolgálati helyén követ el bűncselekményt, akkor katonai büntetőeljárásban a nyomozást
a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja le. Más esetekben a területileg illetékes nyomozó ügyészség nyomoz – tájékoztatta lapunkat Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Katonai büntetőeljárás indítása után a jogerős ítélet meghozataláig az egyenruhást azonnal felfüggesztik. Más esetben ez nem törvényszerű. Így fordulhatott elő, hogy – amint arról szintén beszámoltunk – ugyan S. Vilmost garázdaság miatt korábban 1 év próbára bocsátották, akkor még maradhatott a munkahelyén. Úgy tudjuk, hogy most is csak közös megegyezéssel bontották fel a férfi munkaszerződését.

A hivatásos katonák, rendőrök, az országgyűlési őrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, a hivatásos katasztrófavédők és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai úgy vállalják hivatásukat, hogy tudják: amennyiben bűncselekmény gyanújába keverednek munkahelyükön, a jogerős ítélet meghozataláig felfüggesztik őket, és az eljárás időtartama alatt illetményüknek csak a felét kapják meg. Amennyiben a bíróság ártatlannak találja őket, úgy eldönthetik, hogy folytatják-e korábbi munkájukat – kompenzációra azonban nem jogosultak.

Éppen idén márciusban mentette fel a folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés vádja alól a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa azt a három volt börtönőrt, aki 2012-ig a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fegyőre volt. Ekkor vádolta meg őket az ott fogva tartott, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott S. Andrea azzal, hogy különféle tiltott ajándékokat adtak neki. Egyikükkel állítása szerint csókolózásig, a másik férfivel közösülésig is eljutott. A jogerős ítélet meghozatalakor a három exfegyőrnek már más volt a foglalkozása – információink szerint nem tértek vissza a büntetés-végrehajtáshoz.

Több rendőrnek is van még ügye függőben a bíróságokon. Még első fokon sem született ítélet abban az ügyben, amiben hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt került bíróság elé két volt rendőr Szegeden. Az ügyészség azzal vádolja őket, hogy 2012. június elején – ahogy megírtuk – egy hajnali üldözés után bántalmazták egy határsértőnek vélt egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt. Az utolsó tárgyalást azért kellett elnapolni, mert az ügy elsőrendű vádlottja már Angliában dolgozik, és idézése ellenére sem jelent meg.

A Legfőbb Ügyészség legutóbb két éve adott ki hivatalos statisztikát a rendőrök által elkövetett bűncselekmények számáról: az országban 2011-ben 1149, 2012-ben 636 rendőr követett el bizonyítottan valamilyen bűncselekményt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapja segítik a menekülteket

Csütörtökön volt egy hónapja, hogy a szegedi önkormányzat támogatásával megnyílt a migránsokat segítő faház a szegedi nagyállomás előtt. Tovább olvasom