Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Életmentő stroke-teszt

Szeged - Mosolyogjon! Mondjon egy rövid mondatot! Emelje fel mindkét kezét! Nyújtsa ki a nyelvét! Ezt az egyszerű tesztet ajánlja a Magyar Stroke Társaság televíziós kampányában a köznyelven szélütésként ismert stroke felismerésére. A korai felismerés életeket menthet: minél később kerül orvoshoz a beteg, annál nagyobb agyterület sérül, pusztul el.
Ha a veszélyeztetett személy arcának egyik fele mozdulatlan marad, nem tudja kifejezni magát, valamelyik kezét nem tudja a feje fölé emelni, a nyelve félrecsavarodik vagy egyszerűen kilóg a szájból: azonnal irány az orvos! – hangzik el a Magyar Stroke Társaság televíziós kampányában. A teszt lánclevélben is terjed: dr. Vécsei László, a szegedi neurológiai klinika igazgatója úgy látja, nő az életben maradás esélye, ha minél szélesebb körben megismerik.

– A szélütésnél elzáródik vagy teljesen beszűkül egy agyi ér. Egy másik típusánál vérzés lép fel, magas vérnyomás esetén elpattanhat az ér. Minél később kap kezelést a beteg, annál nagyobb területen pusztulnak el vagy károsodnak maradandóan az idegsejtek – fejtette ki a professzor. A következmény halál, vagy akár élethosszig tartó bénulás is lehet: az eret elzáró vérrögöt csak három órán belül tudják gyógyszeres úton feloldani, bár dolgoznak rajta, hogy ez az idő négy és fél órára növekedjen. A fent említett „házi diagnosztizálás" arra is rámutat, az agynak mely területén léphetett fel működési zavar. A féloldali zsibbadás, bénulás féltekei problémára utal. A kettős látás, a változó nagyságú pupilla, a beszéd zavara, a lefittyedő száj az agytörzs károsodását mutatja.

A CT-vizsgálat deríti ki, a stroke mely típusáról van szó. Illusztráció: Karnok Csaba
A CT-vizsgálat deríti ki, a stroke mely típusáról van szó.
Illusztráció: Karnok Csaba

– Magyarországon népbetegség a szélütés, jelenleg a 60 aktív ágyas neurológiai klinikán a betegek 60 százalékát stroke-kal kezeljük, a klinika 40 ágyas neurorehabilitációs osztályán gyógyuló betegek jelentős hányada szintén szélütést szenvedett – hívta fel a figyelmet a szakember. Évente 45-50 ezer eset fordul elő az országban, közülük 18 ezren belehalnak. – Míg az Európai Unió nagy részében inkább az idősebb, 60-70 év feletti korosztályt érinti a probléma, nálunk egyre több a 45-50 év körüli beteg – mondta el a professzor. Még ennél fiatalabb korban is előfordulhat agyi érkatasztrófa, ennek hátterében a magas vérnyomás mellett többnyire a véralvadás zavara állhat.

A riasztó hazai adatokat a neurológiai klinika vezetője az egészségtelen életmóddal magyarázta. A stressz, a dohányzás, a kezeletlen magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, az alkohol, az elhízás, a cukorbetegség: mind-mind rizikófaktor. Ráadásul gyakran vannak előjelei a stroke-nak, csak éppen nem tulajdonítunk jelentőséget a megszédülésnek, az egyoldali végtagzsibbadásnak. Pedig a statisztika azt mutatja: hét-nyolcszorosára nő az esélye, hogy ezek az emberek később súlyos stroke-ot szenvedjenek el. Érdemes akkor is orvoshoz fordulni, ha a zsibbadás, gyengeség elmúlik – ami azt jelenti, hogy a vérrög ezúttal még magától feloldódott. Gyógyszeres kezeléssel megelőzhető a következő, már súlyos katasztrófa.

Katasztrófamegelőzés

A stroke-gyanús beteg neurológiai, labor-, CT–vizsgálatokon esik át – a CT-vizsgálaton derül ki, a stroke mely típusáról van szó. Ha a beteg megfelel a szigorú követelményeknek, a trombolízis nevű eljárással, vénásan beadott gyógyszerrel oldják fel a vérrögöt az agyban. A szélütés szenvedett páciensek megközelítően 5 százalékánál használhatják ezt a módszert: kizáró ok többek között az extrém magas vérnyomás, a korábbi fekély. A szer ugyanis feloldja a rögöt, de így például a fekélynél is vérzést idézhet elő. A többi betegnél szájon át szedhető gyógyszerekkel mérséklik a stroke következményeit, előzik meg a következő katasztrófát. Magát a kezelést az intenzív osztályon végzik, utána a neurológiai klinikán vizsgálják és kezelik tovább a beteget. A következő állomás a neurológiai klinika neurorehabilitációs osztálya: némelyik betegnek újra kell tanulnia járni, beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegygyűrűdivat: extrém fazont keresnek

Szeged - Míg nagyszüleink beérték az egyszerű, letisztult arany karikával, a mai fiatalok egyedi, extrém modelleket keresnek – nem ritka, hogy szögletes jegygyűrűt választanak. Tovább olvasom