Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Elherdált irodaház Szentesen

Szentes - Jól példázza a hazai bürokráciát a megyei vízművállalat szentesi irodaházának ügye. A város szociális bérlakásokat alakítana ki benne, de az állam évek óta nem adja a járuléktartozás fejében lefoglalt ingatlant.
Az érintett szervek – az OEP, a nyugdíjbiztosító és nemzeti vagyonkezelő – egymásra mutogatnak, miközben az épület tetején nőtt fa lassan az égig ér.

– Ha Vásárhely vagy Szegvár felől jövök haza, már csak azt nézem, mekkorát nőtt a fa – mondja Szirbik Imre polgármester az egyre abszurdabbá váló ingatlanhasznosítási ügyről. Szentesi képviselők rendre szóvá teszik, hol tart a helyi bérlakásprogram, aminek egyik alapeleme lett volna, hogy 20-25 garzonlakást alakítanak ki a vízművállalat egykori irodaházában. A berekháti ingatlan járuléktartozások fejében került a társadalombiztosítóhoz, a döntés 1999-ben vált jogerőssé. Mivel a társadalombiztosító ketté vált, az ingatlan egyharmada az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP), míg kétharmada az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF) került vagyonkezelésre. Egyes épületeket bérbe vagy eladtak, de a többszintes irodaház és a hozzá tartozó étkező hosszú évek óta üresen áll. Utoljára 2004-ben becsülték fel az értékét. 2007 végéig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság feladata volt, 2008 óta jogutódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez tartozik a vagyonelemek kezelése, őrzésvédelme, állagmegóvása.

Az ingatlan továbbra is közösségi tulajdonban maradna, ha a város megkapná. Fotó: Tésik Attila
Az ingatlan továbbra is közösségi tulajdonban maradna, ha a város megkapná.
Fotó: Tésik Attila

– Ez nem vagyonkezelés, hanem a vagyon elherdálása – vélekedik Szirbik Imre, aki szerint már rég dönteni lehetett volna az épületek sorsáról. A késedelem miatt lecsúszott az önkormányzat a pályázati lehetőségekről, az eltékozolt idővel arányosan pedig nőnek a felújítási költségek. Telekalakítással még le is választották a kérdéses épületeket a teljes telekről, hogy gördülékenyebb lehessen az eljárás, mégsem történt semmi. A polgármester azért sem tartja ésszerűnek az érintett állami szervek kifogásait, mert az ingatlan ugyanúgy közösségi tulajdonban maradna, ha a város megkapná, ráadásul szociális funkciót látna el. – Ingyen nem adták, jelképes 1 forintért sem, de telekárban is megvennénk, csak kezdjünk vele valamit, mielőtt összedől – teszi hozzá a polgármester.

Hogy mi is megtudjuk, mi az állami ragaszkodás oka, levélváltásba fogtunk. Az MNV Zrt.-től azt a választ kaptuk, hogy az OEP és az ONYF sem járult hozzá az ingyenes tulajdonátadáshoz. A társaság ugyanakkor jelezte, a város által igényelt területet mielőbb szeretnék értékesíteni, de azt nem fejtették ki, hogy az elmúlt években miért nem lehetett erre sort keríteni.

Az OEP válaszában arról számolt be, hogy ők kérték és finanszírozták a 2004-es értékbecslést, de a megállapított forgalmi értéket Szentes nem fogadta el. Arról nem tudnak a pénztárnál, hogy az önkormányzat megfelelő árajánlatot tett volna az ingatlanra, kizárólag az ingyenes és az 1 forintos átvételi ajánlatról kaptak értesítést. Az OEP részéről hangsúlyozták, ingyenes vagyonátadásra nincs lehetőségük.

Ennek ellenkezőjével lepett meg az ONYF. Ők ugyanis azt írták vissza, nem zárkóznak el attól, hogy az ingatlan nem hasznosítható része ingyen a városhoz kerüljön. Feltételül azt szabnák, hogy ez a részt telekkönyvileg is válasszák le az átadás törvényi előkészítése érdekében. Az ONYF szerint ezt a telekleválasztást az MNV Zrt.-nek kell végeznie, és úgy tudják, ez még nem történt meg.

Olvasóink írták

 • 2. Power 2009. június 09. 14:09
  „A polgármester elfelejtette, hogy ott állnak üresen, kihasználatlanul, ebek harmincadjára az önkormányzati tulajdonú ingatlanok.”
 • 1. Bérlő 2009. június 08. 18:25
  „"az állam évek óta nem adja"
  Ajánlom Szirbik úr figyelmébe, hogy határozatlan idejű bérleti szerződéssel 22 éve fizetem az önkormányzatnak a lakbért, még sem vásárolhatom meg. Nyugdíjasként sem, pedig Ön és párttársai a 13.havi nyugdíjamat is elvették.
  Szirbik úr már egyszer meggyőzött, hogy az állami, vagy önkormányzati tulajdon egy és ugyanazt jelenti. Nem értem, hogy miért is van felháborodva?

  Polgármesterként egyszer megnézhetné belülről is az önkormányzat József Attila utca 6.szám alatti tulajdonát, meglepő és érdekes dolgokra akadna.
  Nosztalgiázhatna egyet, mert tanácselnöki korából való "Házirend" van kihelyezve, még a Szentesi Városi Tanács 8/1977 (X.14) tanácsi rendelet 20.§. 1. bekezdése alapján készült. Muzeális érték, rendszerváltás előtti.
  A Szentesi Városgazdálkodási Vállalat egykori igazgatója Molnár József igazgató úr írta alá. Ezt még Döbrőssy Iván úr, mint jogutód is megirigyelhetné, mert Molnár úr óta ezzel itt senki nem foglalkozik. A lépcsőház falait is ajánlanám megtekinteni, sok kívánnivalót hagy maga után és az üres üzletek rozsdásodó kirakatai nem nyújtanak bizalomgerjesztő látványt.
  Ezek után már meg sem merem kérdezni, hogy vajon Önök miért hanyagolják el a "saját" tulajdonukat.
  Az állami tulajdon, tulajdonképpen ugyanaz, mint az önkormányzati, persze vannak kivételek, akiknek ez a magántulajdont is jelenthetett még 1993-ban. A kivételek pedig erősítik a szabályt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Besurranó tolvajt fogtak a szegedi rendőrök

Szeged - Az egyik szegedi társasház lakói riasztották a rendőrséget, és fel is tartották a… Tovább olvasom