Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Elhunyt Csapó József, a Csillag egykori parancsnoka

Hosszú, súlyos, méltósággal viselt betegség után, október 20-án, életének 64 évében elhunyt Csapó József, a Szegedi Fegyház és Börtön egykori parancsnoka.
Csapó József 1979-óta dolgozott a büntetés-végrehajtási szervezetben.

A Pálhalmai Börtön és Fogházhoz tartozó vállalatnál kezdte pályafutását. 1979-ben már főkönyvelő volt, amikor 1981-ben a hivatásos állomány tagja lett. Őrparancsnokként dolgozott, majd 1985-ben parancsnokhelyettes lett a Pálhalmai Börtön és Fogházban.

Négy évvel később a Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokává nevezték ki. Irányításával, az Európa Tanács ajánlásainak figyelembe vételével, külföldi tapasztalatok alapján itt épült ki az ország legkorszerűbb „nyitott börtöne".

Csapó József 1995-ben lett a szegedi Csillagbörtön parancsnoka. Döntő szerepe volt abban, hogy a Szegedi Fegyház és Börtön a rendszerváltás után a megújult állam börtönrendjére térjen át. Az itt eltöltött pályafutása során rengeteget tett azért, hogy az elítéltek a körülményekhez képest a lehető leghasznosabban töltsék el idejüket. A kilencvenes évek végén vezetésével restaurálták az intézet klasszicista stílusú dísztermét.

2000 és 2003 között a Nagyfa-Alföld Kft. igazgatói beosztása után ismét a Csillagbörtön parancsnokának nevezték ki. Nevéhez fűződött a Szegedi Fegyház és Börtön HSR (Hosszúidős Speciális Rezsim) körletrészének kigondolása és átadása 2005-ben. Nagy szerepe volt a Csillagbörtön és Szeged város kapcsolatainak erősítésében, képletesen fogalmazva, kinyitotta a börtönt a külvilág felé.

2007-óta töltötte nyugdíjas éveit, nem feledkezett meg ekkor sem szakmájáról, hiszen a szépirodalom mellett gyakorta forgatta a büntetés-végrehajtással kapcsolatos szakkönyveket. Úgy tervezte, a Balaton mellé költözik és műveli szőlőskertjét. Sajnos erre már nem kerülhetett sor, mert a súlyos betegség ebben megakadályozta.

Csapó József bv. dandártábornok, főtanácsos legmagasabb kitüntetése a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, amelyet Göncz Árpád köztársasági elnök adományozott számára 1998-ban.
Csapó József temetéséről később intézkednek.

Olvasóink írták

 • 3. CID 2009. október 20. 20:47
  „És ezt most miért kellett ?”
 • 2. tekila007 2009. október 20. 20:33
  „Tábornok Úr! Nyugodjék békében!”
 • 1. geysa1 2009. október 20. 18:51
  „In memoriam Csapó József!

  Béke poraira!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány tevékenységét növekvő szimpátiával figyelik itthon

A Fidesz számára veszélyes, hogy a Bajnai-kormány tevékenységét növekvő szimpátiával figyelik… Tovább olvasom