Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Elindult a távfűtés 27 ezer szegedi lakásban

Szeged - A távfűtéses lakásokban elindult a fűtésszezon: szombaton és vasárnap a napi középhőmérséklet nem érte el a 12 fokot. Az egyedi fűtéssel rendelkezőknek rendszeresen ellenőrizniük kell kéményeiket. A távhő és a földgáz ára nem emelkedik. Néhány praktikával könnyen csökkenthető a havidíj.
Egy hete még 29 fokban sütkéreztünk, de a hét végén érkezett lehűlés miatt hétfőn reggel felizzottak a kazánok Szegeden – beindult a távfűtés. Melegednek a radiátorok – szerencsére a panellakások még ki sem hűltek.

– Az elmúlt két napban 12 fok alatt maradt a napi középhőmérséklet, ez indokolta a rendszer beindítását – tudtuk meg Básthy Gábortól, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójától. A 27 ezer 250 távfűtött lakást számon tartó rendszerben már végeztek a nyári, ütemezett karbantartásokkal: kijavították a távvezetékek hibáit, feltöltötték a leeresztett fűtési egységeket.

Az egyedi fűtéssel rendelkezőknek rendszeresen ellenőrizniük kell kéményeiket. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyedi fűtéssel rendelkezőknek rendszeresen ellenőrizniük kell kéményeiket.
Fotó: Segesvári Csaba

– Előfordulhat, hogy levegős a rendszer, vagy valamilyen külső beavatkozás miatt nem indul el a fűtés. Ilyen esetben a diszpécserszolgálatunkhoz kell fordulni – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: a társasházak többsége automata kazánnal rendelkezik, így, ha a hőmérséklet újra késő nyárira fordulna, a fűtés is mérséklődik.

Nem kell többet fizetni a távhőért: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy a lakossági felhasználóknak és a külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatásban továbbra is a jelenlegi, március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni. Nem változik a lakossági földgázszolgáltatás ára sem.

Vasárnap a napi középhőmérséklet nem érte el a 10 fokot. Fotó: Segesvári Csaba
Vasárnap a napi középhőmérséklet nem érte el a 10 fokot.
Fotó: Segesvári Csaba

Az egyedi fűtéssel rendelkezők is készülhetnek a télre: hamarosan be kell gyújtani a kazánokba, kályhákba. Kerestük a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft.-t, hogy megtudjuk, mire érdemes odafigyelni a fűtési szezonban, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre. A cég honlapjáról kiderül: a vonatkozó belügyminisztériumi rendelet szerint a gázkészülékek kéményeit évente egyszer, szilárd és cseppfolyós tüzelőberendezések kéményeit évente kétszer kötelező ellenőriztetni, és – ha szükséges – kitisztíttatni.

Ne fűtsünk túl!

Ha lecsavarjuk a radiátort, minden egyes Celsius-fok hőmérsékletcsökkenés mintegy 6 százalékos megtakarítást jelent. Az új fűtőtestek lehetővé teszik, hogy a helyiség hőmérsékletét csupán 1-2 fokkal csökkentsük, és ezáltal lényegesen pontosabban tudjuk a kívánt hőfokot a helyiségekben beállítani, ráadásul energiát is megtakarítunk. A termosztátszelepek egyenletes hőmérsékletről gondoskodnak. Használatukkal akár 8 százalékos megtakarítást is elérhetünk.

A kéményseprők azt szokták tanácsolni: a kémények mellett a kazánokat, kályhákat és konvektorokat is ellenőriztessük évente, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal fűt a berendezés. A koszos, elzáródott kazán nemcsak balesetveszélyes, hanem gazdaságtalan is. A rendszeres ellenőrzés mellett extra biztonságot jelenthet, ha füst-, illetve szén-monoxid-érzékelőt szerelünk a lakásba. A kisméretű doboz könnyen életet menthet. Hangosan szirénázik, ha a nem kívánt gáz jelenlétét érzékeli a levegőben, ilyenkor ki kell nyitni az összes ablakot, el kell zárni a gázcsapot, ki kell menni a lakásból, és hívni kell a tűzoltókat.

Csongrádon már fűtenek

Csongrádon már vasárnap beindították a távfűtést – a rendszer 20 fok feletti hőmérsékletnél automatikusan leáll –, a többi nagyobb megyei városban még nem. Szentesen várhatóan csütörtöktől lesz fűtés, Vásárhelyen is megkezdődtek az előkészületek, péntekre teljesen felfűtik a rendszert, és szombattól már meleg lesz a lakásokban. Makón akkor startol a távhő, ha egy napon 10 vagy három napon keresztül átlagosan 12 Celsius-fok alá süllyed a középhőmérséklet. A fűtés beindítását a közös képviselők is kérhetik, de ilyen igény még nem érkezett az illetékesekhez.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. K.T. 2011. október 12. 00:39
  „47. Kisg
  "Viszont a szellőztetés nem kerül pénzbe, míg a plusz villanyfűtés igen."

  Ugye, ezt te sem gondoltad komolyan?

  A szellőztetés, ami a távfűtés általam említett esetében nem a légcserét, hanem a lakás hőmérsékletének folyamatos csökkentését hivatott szolgálni az szerinted nem kerül pénzbe?
  Hanem? Nyárról spájzolja be a hőszolgáltató, vagy mi?
  Pfff!”
 • 48. Mjuriele 2011. október 11. 19:28
  „46. 1pasi 2011.10.11. 18:10

  Mintha ez az említett költözés a pangó ingatlanpiac mellett olyan pofon egyszerű lenne.
  Hidd el baromi szívesen költöznék....
  De röghöz vagyunk kötve....”
 • 47. Kisg 2011. október 11. 19:26
  „Kell a választási lehetőség. A "túlfűtés" 26 fokkal durva. Lécci ne néhány ember határozza már meg, ki mikor fázik, mikor van melege. A távfűtés lényege az, hogy van egy központi szolgáltató. Ő fűti fel a lakásokat. Ha csak 21 fokra, akkor aki a hideget nem bírja, hogyan csináljon melegebbet? Mert központi 26-ból lehet szellőztetéssel 21-et csinálni, de 21-ből 25-öt csak villanyos hősugárzóval, ami mellett ugyanúgy fizetünk távhőt. A 21 fok olyan, mint az óraátállítás. Valami nagyfej kitalálta, uniformizálta. Két ember sincs, akinek a hőigénye ugyanolyan lenne. Ugyanúgy, ahogy meg lehetne határozni, hogy hány kalória kell egy embernek, tekintet nélkül arra, hogy gyerek, fizikai munkás, vagy ülő munkát végez. Az óraátállításról is egyre több mentálhigiénés szakember állítja, hogy a lakosság nagy részénél pszichés zavarokat okoz, mégsem tesznek semmit. Nekem és sok más embernek kevés a 21 fok, szó szerint fizikailag rosszul vagyok, úgy, ahogy te a melegtől. Viszont a szellőztetés nem kerül pénzbe, míg a plusz villanyfűtés igen.”
 • 46. 1pasi 2011. október 11. 18:10
  „43. K.T
  15 ezredest fizetek,ez sok a 25 fokért?
  Aki nem szereti a panelt költözzön gázosba,vagy lakjon tanyán!”
 • 45. macs 2011. október 11. 18:00
  „43. K.T.,
  az emberek nem egyformák. Az ismerőseim gázzal fűtenek. Ilyen időben ők felvesznek egy gyapjú pulcsit és zoknit húznak.”
 • 44. macs 2011. október 11. 17:57
  „Van egy termosztát, ha kell 25 fok, ha kell 18. Mindenki be tudja állítani a kívánt hőt, vagy tévedek?

  A számlán a hőt GJ-ban adják meg, a GJ-nak van egységára, a mennyiséget pedig az elöző évi fogyasztás alapján határozzák meg. Ha jól számoltam 1/12 részt havonta. Ezt szorozzák az egységárral + hozzáadják a lakás légköbmétere alapján (légköbméter*1 légköbméter egységárra) meghatározott alapdíjat.
  Feltételezem, hogy az alapdíjban az eszközök amortizációját fizetjük, de ezt meg kéne kérdezni a Távfütőktől.
  Segítsetek, jól vagy rosszul látom?”
 • 43. K.T. 2011. október 11. 17:46
  „42. 1pasi
  Megfordítva a kérdést, szívesen lenne akkor is 25-27 fokban, ha a 20-21 fokért a jelenlegi összeg felét kéne fizetnie?
  Kötve hiszem!

  Mert jelenleg a mértéktelen energiapazarlás és a hozzá kötődő aránytalan elszámolás a legnagyobb problémája a szegedi távfűtésnek. A megoldásért leginkább a szolgáltató tehetne valamit, de nem áll érdekében, mert az utcát fűtő lakások is mind-mind neki tejelnek.”
 • 42. 1pasi 2011. október 11. 16:43
  „Én inkább vagyok 25-27 fokban, mint 19 fokban ugyanakkora összegért,pedig 29 éves vagyok.”
 • 41. Igrek 2011. október 11. 16:11
  „A távfűtés szabályozása örök probléma marad, nyilván nem lehet mindenki megelégedettségére megoldani.
  Én csak azt nem értem, hogy miért kell minden ősszel, induláskor napokat fagyoskodni a lakásban.
  A meteorológiai előjelzésekből most is egyértelmű volt, hogy a hétvége nagyon hűvös lesz, az előrejelzésben ki is emelték, hogy valószínűleg már fűteni kell. Erre a Szetáv - rendeletre hivatkozva -végigvárja az egész hétvégét, amikor otthon vannak és fagyoskodnak az emberek, hogy tényleg le fog-e csökkenni az előírt alá a hőmérséklet. És lássanak csodát, lecsökkent.
  Ez hasonlóan okos rendelet lehet mint hideg- és melegvíz órák hatévenkénti kötelező cseréje.
  Nagyon sok lakásban van már egyedi fűtésszabályozás, ahol be lehet szabályozni, hogy kell-e a fűtés és mennyi.
  De ha nincs mit szabályozni, mert a radiátorok hidegek...”
 • 40. ablakok 2011. október 11. 14:11
  „Az a drága távfűtés...”
 • 39. igazságkereső 2011. október 11. 13:46
  „Kedves valamennyi hozzászóló! A távfűtéssel kapcsolatos és évek óta megoldatlan áttekinthetetlen számlázással szinte mindannyiunknak baja van, de a Szegedi Hőszolgáltató nem foglalkozik vele.Teheti hiszen egyeduralkodó a "piacon", azonban lehet, hogy többre lehet menni, ha mindenki akinek problémája van Hőszolgáltató nagy összegű számláival,keresse fel levélben a SZMJV Önkormányzat Városüzemeltetési Osztályát -Dr.Molnár László osztályvezető, Vaskeba György osztályvezető-helyettes-,mert hogy a Hőszolgálató nem fogja megoldani a problémát az egyszer egészen biztos, hiszen a "zavarosban halászás" a legkifizetődőbb, és még erre jön rá a Szegedi Hőszolgáltató Kft két ügyvezető igazgatójának és nélkülözhető alkalmazottainak egy részének nem kis fizetése,tehát nem érdeke,hogy olcsóbb és főleg áttekinthetőbb legyen a számlázásuk! A másik kérdés: miért kell a szegedi Hőszolgáltatónak a dunaújvárosi Alfa Nova Kft-vel " szimbiózisban" élnie,miért kell azt a Kft-is nekünk szegedieknek a számláinkon keresztül eltartanunk? Nos ha minden egyéni érdekelt fél levélben megkeresi a felettes szervet, lehet, hogy a többséget már nem tudja "lerázni" a Hőszolgáltató Kft!”
 • 38. K.T. 2011. október 11. 13:11
  „32. Lakos
  "Sokat fizettünk a termosztátért, a műszerért, a szigetelésért, és minden évben a leolvasásért is, de nem lett kevesebb a hődíj csak lett egy házi szaunánk, amit nem lehet szabályozni.
  Hiába kértük a hőszolgáltatót hogy vegyék lejjebb a fűtést, a rendszer stabil működésére hivatkoztak, és marad minden. "

  Teljes mértékben egyetértek.
  Én ott sokalltam be, hogy a létező legtöbbet és leghamarabb megtett a házunk azért, hogy korszerűsödjön a rendszer, csökkenjenek a költségeink, erre a szolgáltató válasza a túlfűtés és a bürokratikus gáncsoskodás volt.
  Az önkormányzat is az örömódákat zengte a panelprogram kapcsán, a hibákról persze "elfelejtettek" szólni és amikor megkérdeztem ezekről a polgármestert egy sor válasz sem érkezett. :(”
 • 37. K.T. 2011. október 11. 13:05
  „24. geza
  "Azért megkérdezném, hogy aki leszerelte a radiátort, az a szomszédokkal fűtteti a lakását?"
  Teljesen jogos a kérdés!
  Már csak azt kellene tisztázni, hogy a túlfűtés, értsd akaratodon felül fűtik a lakásod, az előny vagy hátrány?
  Nekem hátrányként mutatkozott 2009 telén, amikor Karácsonykor azon kellett filóznom, hogy bekapcsolom-e hűteni a klímát, mert az éjszakai 24-25 fok meleg elviselhetetlen volt számomra, viszont az ablakot sem lehetett állandóra kinyitni a kinti mínuszok és huzat miatt. (ti. a szobanövények kipurcannak a hideg széltől)

  Ezt ki lehet egészíteni a következő kérdéssel is. (analógia)
  Vajon hány szomszédom panaszkodott, hogy a nyári forróságban hűtöttem saját költségemen az ő lakásukat is?
  Egy sem.
  Szóval ennél jóval árnyaltabb a kép, mint hogy azt mondjuk, hogy a szomszédok fűtenek rám.

  Én az orvostudomány által elfogadott (sőt SZMJV önkormányzata által is elismert) 20-21 fokos szobahőmérsékleten szeretném élni saját otthonomban az életem. Teljesen kompromisszum-kész vagyok ennek biztosítása érdekében, de azt nem vagyok hajlandó pénzzel is támogatni, hogy egy cég kénye kedve szerint szívassa meg szeged lakosságának igen nagy részét!”
 • 36. K.T. 2011. október 11. 12:53
  „26. Kisg
  Szerintem a távfűtés egy szolgáltatás és semmi köze nem kell legyen a szociális ellátórendszerhez, max. a szoc. ellátórendszer a fűtés részleges finanszírozásán keresztül támogat egyes csoportokat, de kb. ennyi is.
  Ennek költségét társadalmilag kell megfizetni és nem az azonos szolgáltatást igénybe vevők által "helyben".

  A gázt szintén ezért nem érdemes idekeverni.
  Ha gondod van az átalány szerinti elszámolással, simán tudja a házatok óra felszerelését kezdeményezni, amivel, ha a híreknek lehet hinni, nagy mértékben csökken a ház össz gázköltsége. Igaz, ezért tenni is kell....”
 • 35. K.T. 2011. október 11. 12:46
  „21. Krampampuli

  Elméletileg lehetetlen egy 35m2-es panel lakással törvények szerint leválni a rendszerről és a hőszolgáltató még rá is játszik minderre, ellehetetleníti a leválást (legalább is az én esetemben ez történt, a lakókat ellenem "hangolták" félretájékoztatással, így természetesen nincs 100%, amit egyébként is kétlek, hogy bárki is össze tudna szedni manapság, még a legnagyobb egyetértés esetén is.)
  Nincs bevezetve a gáz, így az azonos, vagy magasabb komfortfokozatú fűtés kivitelezése szinte lehetetlen. (ez egy építésügyi szabály aminek szintén meg kellene felelni a leválónak). Az elektromos fűtés alacsonyabb komfort fokozatúnak számít a(z elavult) központi fűtéssel szemben. Azzal már persze senki sem foglalkozik, hogy a való életben egy modern klímával, a meleg levegő keringetése által jobb és költséghatékonyabb fűtés valósítható meg.”
 • 34. K.T. 2011. október 11. 12:40
  „20. kakoszeged
  Egyszerűen! Leszereltettem és az átmenő csövet egyenesen összehegesztettem.
  Miért kellene a hőszolgáltató engedélye? Saját tulajdonom, maximum a fűtési rendszer fenntartására, az átmenő cső tűrésére kötelezhetnek. (ezzel nincs is gond, mert leszigeteltem őket. Szigetelés nélkül ontották a meleget 24-25 fokos volt akkor a lakás.)
  4. emeleti 35m2-es közrefogott lakás szigetelt házban. Költségmegosztós, thermo-szelepes rendszer.

  Az egész sztori onnan indult, hogy a túlfűtés miatti 25-26 fokos meleget megreklamáltam és végső megoldásként a hőszolgáltató "szakemberei" a lezárt radiátorok mellett a csövek leszigetelését javasolták.
  Remélem érthető! Az éves 70-80 ezer forintos költségen megvett szolgáltatás ellen nekem kell védekeznem, saját költségű szigeteléssel, ablakon kieresztett meleggel azért mert a szolgáltató rendszere korszerűtlen.
  Vicc!
  ....és én továbbra sem vagyok vicces kedvemben. :)

  Egyet persze nem értek.
  A távfűtés évek óta égető problémája Szegeden minden panellakónak és ehhez képest mint a birka, tűri mindenki a "rendszer" fenntartóinak módszereit, "munkásságát".
  Persze itt nem csak a szolgáltató a ludas, hanem a cinkos jegyző és az önkormányzati vezetők is.”
 • 33. IVY 2011. október 11. 12:38
  „32. Lakos
  Nha, ezért sem lesz a mi házunkban panelprogram. (többek között)”
 • 32. Lakos 2011. október 11. 11:50
  „Ami a radiátoron van az nem hőmennyiségmérő, hanem költségmegosztó. Sajnos annyira túlfűtik a legtöbb szigetelt házat, hogy pld. nálunk egész télen a minimumon van a termosztát, mégis 26 fok van. Én 22 fok felett nagyon rosszul alszom, ezért szellőztetek. A hideg levegő viszont kinyitja a termosztátot, és a mérő is elkezd számolni. Sokat fizettünk a termosztátért, a műszerért, a szigetelésért, és minden évben a leolvasásért is, de nem lett kevesebb a hődíj csak lett egy házi szaunánk, amit nem lehet szabályozni.
  Hiába kértük a hőszolgáltatót hogy vegyék lejjebb a fűtést, a rendszer stabil működésére hivatkoztak, és marad minden. Hát kösz!”
 • 31. macs 2011. október 11. 11:44
  „12. FuegoNoche,
  én is 35 m2-es lakásban lakom és a 2010-2011-es fűtési szezonban 51,5 eFt-ot fizettem a fűtésért. Ebben benne van a fogyasztás növekedés és az árváltozás hatása is. Be vagyunk csomagolva és ablakcserénk is volt, költségmegosztónk és termosztátunk is van.”
 • 30. .suhym. 2011. október 11. 11:23
  „29. Framboise 2011.10.11. 11:12

  Próbáld ki hétvégén, jegeld a költségmegosztódat...meg fogsz lepődni!!!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  Atyavilág, te még mindig hiszel a mesékben?:))))))))))”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden filmklub! Kisorsoltuk a páros belépőket! Nyert?

Októberi filmklubunk kedden, 11-én este fél kilenctől lesz. A hódkóros című Foster-mozit nézzük meg. Kisorsoltuk rá a páros belépőket! Tovább olvasom