Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Elismerjük a kínai orvosdiplomát

Szeged - Nem valószínű, hogy ezután tömegével jönnének kínai orvosok Magyarországra, hiszen odahaza lakást kapnak a munkahelyüktől, fizetik a rezsijüket. Akik viszont régóta nálunk praktizálnak, talán könnyebben boldogulhatnak, miután a magyar állam is elismeri a diplomájukat – véli Luo Yong Sheng, aki 1991 óta gyógyít Magyarországon.
A Kínában szerzett orvosi diploma és a büntetlen előéletről szóló igazolás birtokában is praktizálhatnak Magyarországon orvosok, ezzel bővült nemrég az egészségügyi törvény. A módosító javaslat előterjesztői – három, orvosként is dolgozó országgyűlési képviselő – arra hivatkoztak, hogy tudomásuk szerint itthon nem lehet elsajátítani a hagyományos kínai gyógymódokat, a Kínában szerzett oklevelet viszont itthon nem ismerik el, birtokosaik nem végezhetnek önálló tevékenységet. A törvény módosításával ezt a gyógyító munkát könnyebb lesz ellenőrizni. A HVG emlékeztetett, hogy erről a javaslatról a szakmai szervezetekkel nem egyeztettek az elfogadása előtt. A hetilap szerint a törvénymódosítás külpolitikai, külgazdasági gesztus a kínaiak felé, cserébe a magyarországi beruházásokért, a hitelekért, az államkötvény-vásárlásért.

A szocialista egészségpolitikus, Havas Szófia úgy gondolja, talán a magyarországi orvoshiányt akarja a kormány enyhíteni így. Majd a magyar orvosok helyett jönnek a kínaiak.

Állami gesztus a befektetésekért cserébe – könnyebben boldogulnak a keleti gyógyítók. Fotó: Schmidt Andrea
Állami gesztus a befektetésekért cserébe – könnyebben boldogulnak a keleti gyógyítók. Fotó: Schmidt Andrea

– Ezt nem tartom valószínűnek, hiszen Kínában, legalábbis a városokban, ma nagyon megbecsülik az orvosokat: munkahelyüktől lakást kapnak, és annak rezsijét is kifizetik helyettük – válaszolta lapunk kérdésére Luo Yong Sheng. Ő orvos nagyapja és édesapja hivatását folytatta, 1991-ben érkezett Magyarországra, eredetileg Kodály Zoltánné hívására, Kecskemétre. Dolgozott az ottani kórházban, a kilencvenes évek közepén azonban választania kellett, mert az általa gyakorolt terápiák alkalmazását olyan diplomához kötötték, amelyet a nyelvi nehézségek miatt nem tudott megszerezni. Így az állami egészségügyi ellátási rendszer helyett maradt a magánszféra. Azóta megtanult magyarul, megszerezte a szükséges engedélyeket, és most rendel Szegeden, Kisteleken és 2010 óta Debrecenben. Azzal, hogy a módosító javaslatot elfogadták, várhatóan az ő működése is könnyebbé válik. Megnehezítette a dolgát, és a többi kínai orvosét is, hogy lényegében mindenütt egy-egy, a kínai orvoslást becsülő, elismerő magyar kolléga mellett folytathatta praxisát, sokszor a szakhatóság jóindulatán is múlott, milyen formában. Különös helyzet, hogy amit ő hazájában, egyetemen tanult egy 5000 éve fejlődő tudományról – ugyanolyan elmélyülten, mint az európai orvoslást az itteniek –, azt itt nem ismerték el, az itteni, sokkal rövidebb tanfolyam papírját a kínai gyógyászatról viszont igen.

Ami a munkája iránti keresletet illeti, nem lehet oka panaszra. A kínai gyógymódok közül például az akupunktúra évtizedek óta ismert és népszerű Európában, Magyarországon is. Luo doktor azt vallja, nincs különbség keleti és nyugati beteg között. A keleti és a nyugati orvoslás azonban eltérő úton fejlődött, előbbi hosszú ideig tartó elszigeteltsége miatt. A HVG is kitér arra, hogy például a gyógynövényeknek a kínai orvoslásban nagy a szerepe, sokat orvosi rendelvényre és ellenőrzés mellett, azaz gyógyszerként adagolnak. Európában viszont a népi gyógyászatban évszázadokig használt, bizonyítottan hatásos gyógynövényekről sem tanulnak az orvosegyetemen. Mégis jelen vannak a patikákban, különböző gyógyhatású, étrend-kiegészítő készítményként, így viszont gyakran nem ellenőrzi a fogyasztásukat orvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mulcs készül a kidobott fenyőkből

A környezetgazdák mától gyűjtik Szegeden a fenyőfákat, nagyjából 30 tonnát kell elszállítaniuk. Mulcsot készítenek belőlük a központi komposztálóüzemben. Tovább olvasom